Türkiyede Bilgisayarlar Pahalı Değil ama Almak Zor: İşte Araştırma Sonuçları

Başlığı görüp sinirlenmeden önce konuyu açıklayalım. Evet, 20-30 bin TL'lik bir bilgisayara pahalı değil demek kolay değil. En azından kazandığımız maaşlara oranladığımızda. Ancak Picodi tarafından yapılan araştırma, Türkiye'deki bilgisayar fiyatlarını dünya çapındaki fiyatlarla karşılaştırdı ve fiyatları karşılaştırmakla kalmayıp bu fiyatları maaşlara da oranladı. Bu sonuçlara göre Türkiye'deki fiyatlar, diğer ülkelere kıyasla inanılmaz yüksek değil; ancak alım gücümüz ne yazık ki düşük kalıyor...

26.12.2022 07:45:11 tarihinde yayınlandı.

Başlığı görüp sinirlenmeden önce konuyu açıklayalım. Evet, 20-30 bin TL'lik bir bilgisayara pahalı değil demek kolay değil. En azından kazandığımız maaşlara oranladığımızda. Ancak Picodi tarafından yapılan araştırma, Türkiye'deki bilgisayar fiyatlarını dünya çapındaki fiyatlarla karşılaştırdı ve fiyatları karşılaştırmakla kalmayıp bu fiyatları maaşlara da oranladı. Bu sonuçlara göre Türkiye'deki fiyatlar, diğer ülkelere kıyasla inanılmaz yüksek değil; ancak alım gücümüz ne yazık ki düşük kalıyor...

Dünyanın en popüler çevrimiçi oyun platformu Steam'in Kasım 2022 donanım istatistiklerinden yararlanarak bir araştırma yapan Picodi, Türkiye'de ortalama özelliklere sahip bir bilgisayar alıp oyun oynamanın maliyetinin, 35.760 TL olduğunu ortaya çıkardı. Peki, ortalama gelire sahip bir kişi ortalama bir bilgisayara sahip olmak için kaç ay çalışmak zorunda?

Bir bilgisayar için olmazsa olmaz parçaları satın aldığınızda, yukarıda gördüğünüz gibi 25.160 TL para harcamanız gerekiyor. Bu arada; bu rakamların Picodi Türkiye'deki e-ticaret platformları üzerinden alındığını belirtmekte fayda var. Yani bu rakamlar en ucuz veya en pahalıyı değil, ortalamayı temsil ediyor.

Bununla birlikte; iyi bir oyun bilgisayarına sahipseniz, iyi bir klavye, fare ve kulaklık ihtiyacı da doğuyor. Ve elbette monitör olmadan, oyun oynamanız mümkün değil. Şimdi Picodi'nin hesabına devam edelim. Bu kez de çevre birimleri ile Windows işletim sisteminin maliyetine bakalım:

İşte bunlar da işin içine dahil edildiğinde, 35.760 TL gibi bir bedel ile karşılaşıyoruz. Picodi, bunun üzerine her ay bir oyun alındığı zaman da yıllık bazda 7.200 TL daha harcama yapılacağını söylüyor. 

Picodi, ortaya çıkarmış olduğu tutarı diğer ülkelerle karşılaştırabilmek adına euroya çeviriyor. Elbetteki araştırmanın devamında kazançlarımız da euroya çevriliyor ama öncesinde topladığımızın bilgisayarın diğer ülkelerdeki fiyatlarına bir göz atalım.

Picodi tarafından yapılan araştırmada diğer ülkelerin durumlarına da yer verildi. Bu bağlamda; Polonya, Almanya ve ABD, bilgisayar satın alma noktasında en az bütçe ayıran ülkeler olarak karşımıza çıkıyor. Bu ülkeler, yerel para birimlerinin euroya dönüştürülmüş halleri ile sırasıyla 1.516, 1.521 ve 1.531 euro karşılığında bilgisayar sahibi olabiliyorlar.

Türkiye'de 1.885 euroya denk gelen maliyetin en kötü olduğu ülkeler ise Arjantin, Hindistan ve Brezilya. Bu ülkelerdeki tüketiciler, bilgisayar için sırasıyla 4.150, 2.897 ve 2.858 euro ödemek zorunda kalıyorlar. Dolayısı ile Türkiye'de bilgisayar toplamak için ödediğimizin bedelin dünyanın geri kalanından aşırı pahalı olmadığını söyleyebiliriz. Ancak sonuçta euro ile kazanç sağlamıyoruz. Bu yüzden fiyatları, ortalama kazanç ile oranladığımızda Türkiye, orta sıralardaki yerini kaybediyor...

Picodi'nin yaptığı araştırma, dahil edilen ülkelerin resmi maaş ortalamalarına göre de sonuçlar veriyor. 2020 yılı maaş ortalamalarına göre alımgücü en yüksek olan ülkeler İsviçre, ABD ve Avustralya olarak karşımıza çıkıyor. Bu ülkelerde yaşayan oyunseverler, bir aylık maaşlarının sırasıyla yüzde 30'u ve yüzde 40'ıyla ortalama güçte bir bilgisayara sahip olabiliyorlar. Alımgücünün en kötü olduğu ülkeler ise Endonezya, Pakistan ve Arjantin. Bu ülkelerdeki oyuncular, aylık ortalama maaşlarının sırasıyla yüzde 870, yüzde 1000 ve yüzde 1200'ü kadar borçlanarak bilgisayar sahibi olabilyorlar.


Kaynak webtekno.com

 

700den Fazla Xbox ve PC Oyununa Yüzde 80e Varan İndirim Geldi: İşte Kaçırmamanız Gereken Oyunlar

Bahar mevsiminin gelişi ile oyuncuların yüzlerini güldürecek indirim kampanyaları da resmen başladı. Bu bağlamda, Steam ile Epic Games'in kampanyaları çoktan başladı. Hatta Steam'in başlattığı kampanya bitti bile... Ancak indirimler bunlardan ibaret olmayacak. Microsoft, Xbox ve PC ekosistemleri için oyun sattığı mağazasında "Bahar İndirimleri" başlattı.

Ocak Ayında En Çok Instagram Kullanan Ülkeler Belli Oldu: Yine Masadayız

Sosyal medya denildiğinde akla ilk gelen isimlerden olan Instagram, şüphesiz ki neredeyse herkesin kullandığı yegâne sosyal medya platformu. Hayatına bir fotoğraf paylaşım uygulaması olarak başlayan Instagram, daha sonralarda mizahtan komik kedi videolarına kadar neredeyse her şeyin paylaşıldığı bir mecra oldu. Son dönemlerde her ne kadar pek çok insan Instagram'ı bir 'pazarlama aracı' olarak kullansa da bu uygulama hâlâ pek çok insanın saatlerini geçirdiği bir 'platform' olarak karşımıza çıkıyor.

Klavyede Ne Kadar Hızlı Yazabildiğinizi Test Edebileceğiniz İnternet Siteleri

Günümüz dünyasında akıllı telefon klavyelerine hapsolmuş olsak da bilgisayarda klavye kullanarak yazı yazmak, özellikle hızlı yazabilmek hala son derece önemli bir yetenek. Duyduğunuz şeyleri aynı anda klavye ile yazıya dökmek gibi önemli beceriler, hayatın pek çok alanında işinizi kolaylaşlaştıracaktır. Yazı yazarken ne kadar hızlı olduğunuzu öğrenebileceğiniz birçok klavye hız testi sitesi bulunuyor.

ABD Merkez Bankasının Finans Sistemini Değiştirecek Dijital Paralardan Korktuğunu Gösteren Rapor Yayımlandı

ABD Merkez Bankası (FED), bir süredir dijital para birimleri üzerinde araştırmalar sürdürüyor, konuyla ilgili bir rapor hazırlıyordu. O rapor nihayet yayımlandı. FED'in dijital para raporu, bir yandan doların dijital versiyonu ile ilgili çok önemli detaylar içeriyor. FED, rapor içerisinde dijital paralara karşı net bir pozisyon alınmadığını ifade etti. Ancak rapordaki bazı hususlar, FED'in çekincelerini ortaya koyuyor.