Türkiyede İnternette Yeni Bir Sayfa Açılıyor: "com.tr" ve "org.tr" Gibi Alan Adları, Tek Bir Belge Sunmadan Alınabilecek

Türkiye’de evlerimize 1993’te giriş yapmaya başlayan “.tr” uzantılı alan adları, 5 Mayıs 2019’a kadar Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) tarafından kaydediliyor ve yönetiliyordu. Fakat bu tarihte İnternet Tahsisli Sayılar ve İsimler Kurumu (ICANN) nezdindeki redelegasyon süreciyle bu alan adlarının yönetimi ve tahsisi, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’na devredildi.

16.09.2022 06:00:35 tarihinde yayınlandı.

Türkiye’de evlerimize 1993’te giriş yapmaya başlayan “.tr” uzantılı alan adları, 5 Mayıs 2019’a kadar Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) tarafından kaydediliyor ve yönetiliyordu. Fakat bu tarihte İnternet Tahsisli Sayılar ve İsimler Kurumu (ICANN) nezdindeki redelegasyon süreciyle bu alan adlarının yönetimi ve tahsisi, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’na devredildi.

Aynı tarihte “.tr” alan adlarına yönelik yeni bir dönemin açılması için de çalışmalar başlatıldı. İşte o çalışmalar en sonunda sona erdi ve Türkiye’de internette yeni bir sayfa açacak olan TRABİS sistemi hazır hale getirildi. Sistem, bugün itibarıyla (14 Eylül) devreye giriyor. Peki, yeni sistemle birlikte neler değişecek? Gelin, TRABİS’in detaylarına bakalım.

TRABİS’in hayata geçişiyle birlikte 20 yılı aşkın süredir belge ibraz edilerek edinilebilen bazı alan adları, artık belgesiz bir şekilde, “ilk gelen ilk alır” kuralına göre tahsis edilebilecek. Söz konusu alan adları, şu şekilde olacak:

Artık belge olmadan alınabilecek alan adları:

Daha önce belgesiz alınabilen ve bu durumun devam edeceği alan adları:

Sadece belge ibraz edilerek alınmaya devam edecek olan alan adları:

*Sadece kamu kurum ve kuruluşları tarafından yapılan başvurularla alınabilecek alan adları.

TRABİS sistemi ile birlikte tüm dünyada uygulanan Kayıt Otoritesi (Registry) – Kayıt Kuruluşu (Registrar) modeli, artık tam anlamıyla uygulanacak. Alan adı almak isteyen kişiler ya da kuruluşlar, TRABİS tarafından kabul edilen Kayıt Kuruluşları’ndan hizmet alabilecekler. Bu kuruluşlar şunlardan oluşuyor:

İLGİLİ HABER 'NFTs.com' Tarihin En Pahalı İkinci Alan Adı Oldu: İşte "Bu Sadece Adı İçin mi?" Dedirten Satış Fiyatı


Kaynak webtekno.com

 

Terra (LUNA) Soruşturması Resmen Başladı: Yüz Milyarlarca Dolarlık Zararın Nedeni Bir Tek Adamın İnadı Olabilir!

Kripto para piyasalarında deprem etkisi yaratan Terra (LUNA) krizinde yeni bir gelişme yaşandı. Güney Koreli haber kaynakları tarafından paylaşılan bilgilere göre kripto para biriminin kurucusu olan Terraform Labs'ın bazı çalışanları, ifadelerine başvurulmak üzere ülkedeki yetkili kurumlara çağrıldılar ve LUNA soruşturması resmen başladı. Güney Koreli savcılar, bu işin peşini bırakmayacak ve arka planda neler yaşandığını gün yüzüne çıkaracaklar gibi görünüyor.

Android Kullanıcılarını Tehdit Eden Kötü Amaçlı Uygulama Tespit Edildi: Sesinizi Kaydedip, Hackerlara Aktarıyormuş!

Dünyanın en büyük siber güvenlik şirketlerinden ESET, Google Play Store'da bulunan ve şimdiye kadar 50 binden fazla indirilen bir uygulamanın kötü amaçlı olduğunu tespit etti. Yapılan araştırmalar, uygulamanın ilk yayınlandığında herhangi bir sorun içermediğini, Ağustos 2022'de yayınlanan bir güncelleme ile kötü amaçlı hale getirildiğini ortaya koyuyor.

Lazım Olursa Gidip Alırız Artık: 12,8 Milyar Işık Yılı Uzaklıktaki Galakside ‘Su’ Molekülleri Tespit Edildi

Bilim insanları, Şili’de yer alan Atacama Büyük Milimetre/milimetre-altı Dizgesi (ALMA) adlı teleskobu kullanarak heyecan verici bir keşif yaptılar. 12.8 milyar ışık yılı uzaklıktaki bir galaksiyi inceleyen araştırmacılar, oksijen ve hidrojen atomlarından meydana gelen su molekülleri keşfettiler. SPT0311-58 olarak adlandırılan galaksinin, su moleküllerinin gözlemlendiği en uzak yer olduğu belirtiliyor.