Telefon Bataryalarına Neden Yüksek Miktarda Elektrik Verip Bir Anda Şarj Edemiyoruz?

En çok ihtiyacımız olan anda telefonumuzun ya da bilgisayarımızın şarjının bitmesi, bizleri oldukça çaresiz bir durumda bırakabiliyor. Öyle ki telefon bataryalarının sadece 1 günü çıkarıyor olması insanı rahatlatırken öte yandan onları günde 2-3 kere şarj etmek zorunda kalmak sinirlerimizin bozulmasına sebep oluyor.

18.09.2022 20:30:33 tarihinde yayınlandı.

En çok ihtiyacımız olan anda telefonumuzun ya da bilgisayarımızın şarjının bitmesi, bizleri oldukça çaresiz bir durumda bırakabiliyor. Öyle ki telefon bataryalarının sadece 1 günü çıkarıyor olması insanı rahatlatırken öte yandan onları günde 2-3 kere şarj etmek zorunda kalmak sinirlerimizin bozulmasına sebep oluyor.

Hızlı şarj seçenekleri olsa bile neden telefonların bataryasını doldurabilmek için genelde saatlerce beklememiz gerekiyor ki? Onun yerine arabamıza yakıt alır gibi telefonun ihtiyacı olan tüm enerjiyi bataryaya aktarsak 2-3 dakika içinde tamamen dolmuş bir batarya elimizde olmaz mı?

Zaten öyle olsalardı, şarjınız bittiğinde telefonunuz fark edilir derecede hafif olurdu. Bundan ziyade bataryaların içinde, aslında kimyasal tepkimeler gerçekleşiyor. Şu an bile bu içeriğimizi okuduğunuz sırada söz konusu tepkime gerçekleşir vaziyette.

İki durumda da anot ve katot görev alıyor. Bunların arasındaki iletkenliği ise elektrolitler sağlıyor. Şarj esnasında katot eksi değeri alırken anot, artı değeri alıyor. Bu sırada elektronların alışverişi sağlanıyor. Telefonu kullandığınız sırada gerçekleşen kimyasal tepkimeyi, cihazı şarja taktığınızda ise tersine çeviriyorsunuz. Anot ve katodun rolleri de böylece değişmiş oluyor.

Kısaca telefona elektrik yükleyip kullandıkça harcamaktan bir tık daha karışık şeyler dönüyor. Biz yine de en basit şekliyle devam edelim.

Etki-tepki kuralı burada devreye giriyor. Kafanızda canlandırmaya çalışalım. Trafiğin olmadığı bir yolda aracınızla istediğiniz hızda herhangi bir direnç görmeden ilerleyebilirsiniz. Fakat yol doluysa karşınızda bir direnç olacağı için o kadar da hızlı gidemezsiniz. Yoksa sonuçları kötü olur.

Batarya üzerinde ilerleyen elektronlar, siz hem cihazı şarj ederken hem de şarjdan çıkarıp kullanırken hareket hâlinde olur. Bu sırada da üzerinde bulundukları kondüktörden gelen dirençle karşı karşıya kalırlar. Bu da ısı üretir ve telefonu şarj ederken de normal gündelik işlerde kullanırken de ısındığını hissetmemizin sebebi budur.

Telefona normalden iki kat fazla akım sağlanırsa elektronlar, yine direnç yüzünden iki kat fazla ısı üretecektir. 1 saatte dolan bataryayı da 1 dakikada doldurmaya çalıştırdığımızda bu kabaca 60 dakikada alınabilecek yükü 1 dakikaya sıkıştırmak demek. Bunun sonucunda olacak şey de belli.


Kaynak webtekno.com

 

Aynı Telefonda Birden Fazla WhatsApp Hesabı Açılabilecek: İşte Yeni Özellikten İlk Bilgiler

Dünyanın en popüler anlık mesajlaşma uygulaması WhatsApp, pek çok kullanıcıya rahat bir nefes aldıracak gibi görünüyor. Zira uygulamanın Business 2.23.13.5 kodlu Android beta sürümünde tespit edilen geliştirme aşamasındaki bir özellik, WhatsApp'a yakın bir gelecekte çoklu hesap desteği geleceğini gözler önüne seriyor. Bu özellik, birden çok numara kullanan ve haliyle birden çok WhatsApp hesabına ihtiyaç duyan kullanıcıların işini kolaylaştıracak.

Dünyanın Yapay Zekâ Tarafından Geliştirilen İlk İlacı İnsanlarda Test Edilecek

Her geçen gün biraz daha gelişen ve kullanıldığı alanlar biraz daha genişleyen yapay zekâ, bu sefer de ilaç alanına el attı. Dünyada ilk defa yapay zekâ tarafından obsesif kompulsif bozukluğu olan hastaların tedavilerinde kullanılabilecek bir ilaç geliştirildi. Yapay zekânın da yardımıyla gelecekte ilaç geliştirmenin daha hızlı ve daha verimli hale geleceği tahmin ediliyor.

Televizyonlarınızı Daha Güvenli Hale Getirip Gözlerinizin Yorulmasını Önleyecek TV Ekran Koruyucu Tavsiyeleri

Teknolojinin gelişmesi ile birlikte evlerimizin demirbaşı olan televizyonlar artık hantal birer cihaz değil, tasarımı ile evlerimize şıklık katan birer teknoloji harikasına dönüştü. Maalesef bu cihazlar inceldikçe darbelere karşı daha dayanıksız oldular ve yüksek çözünürlükte sundukları görüntü bazı kullanıcıları rahatsız eder hale geldi. Neyse ki bir TV ekran koruyucu ile tüm bu sorunları aşmak mümkün.