Tarihin İlk Kara Delik Fotoğrafı, Yapay Zeka ile Yeniden Oluşturuldu

Nisan 2019’da insanlığın uzay araştırmalarında dev bir başarıya imza atılmıştı. Olay Ufku Teleskobu, tarihte ilk kez bir kara deliği görüntülemeyi başarmıştı. 53 milyon yılı ışığımızdaki kara deliğin fotoğrafı, şimdiyse yapay zekânın elinden geçti.

15.04.2023 18:30:21 tarihinde yayınlandı.

Nisan 2019’da insanlığın uzay araştırmalarında dev bir başarıya imza atılmıştı. Olay Ufku Teleskobu, tarihte ilk kez bir kara deliği görüntülemeyi başarmıştı. 53 milyon yılı ışığımızdaki kara deliğin fotoğrafı, şimdiyse yapay zekânın elinden geçti.

Messier 87 kara deliğini görüntüleyen ekipten isimlerin de aralarında yer aldığı bilim insanları, elde edilen görüntüyü yapay zekâ PRIMO aracılığıyla yeniden işledi. Elbette bu işleme sürecinde sadece referans görüntü verilmedi, beraberinde kara delik için oluşturulan yüksek çözünürlüklü 30 bin simüle görüntü de sunuldu. Ortaya çıkan sonuç ise şu oldu:

.content-slider{ overflow: hidden; width: calc(100% + 60px); margin-top: 16px; padding-bottom: 57.8%; padding-top: 1.38889rem; position: relative; } .content-slider .img { position: absolute; top: 0; left: 0; width: 100%; height: 100%; background-size: cover; } .content-slider .foreground-img { width: 50%; } .content-slider .slider { position: absolute; -webkit-appearance: none; appearance: none; width: 100%; height: 100%; background: transparent; outline: none; margin: 0; transition: all 0.2s; display: flex; justify-content: center; align-items: center; top: 0px; left: 0px; } .content-slider .slider::-webkit-slider-thumb { -webkit-appearance: none; appearance: none; width: 20px; padding-bottom: 60%; padding-top: 1.38889rem; background: transparent; cursor: pointer; outline: none; box-shadow: none; border:none; } .content-slider .slider::-moz-range-thumb { width: 20px; padding-bottom: 60%; padding-top: 1.38889rem; background: white; cursor: pointer; outline: none; box-shadow: none; border:none; } .content-slider .slider-button { pointer-events: none; position: absolute; width: 30px; height: 30px; border-radius: 50%; background-color: white; left: calc(50% - 15px); top: calc(50% - 15px); display: flex; justify-content: center; align-items: center; } .content-slider .slider-button:after { content: ""; padding: 3px; display: inline-block; border: solid #5d5d5d; border-width: 0 2px 2px 0; transform: rotate(-45deg); } .content-slider .slider-button:before { content: ""; padding: 3px; display: inline-block; border: solid #5d5d5d; border-width: 0 2px 2px 0; transform: rotate(135deg); } .content-slider .slider-line { pointer-events: none; position: absolute; width: 6px; height: 100%; background-color: white; left: calc(50% - 3px); top: 0; display: flex; justify-content: center; align-items: center; } @media (max-width: 767px){ .content-slider { width: 100%; margin: 0; padding-top: 0; } }

Araştırmanın arkasındaki ekipte yer alan Lia Medeiros, yeni PRIMO tekniği ile kara deliğin en net çözünürlüğünü elde edebildiklerini açıkladı. Ayrıca kara delikleri yakından gözlemleyemediğimizden, bu yapıların davranışını öğrenmek için yüksek çözünürlüklü görüntünün büyük bir önem taşıyacağı ifade edildi.

Yeni oluşturulan görselin, kara deliğe dair orijinal veri ve teorik beklentilerle paralel olduğu da ifade edildi. Araştırma, The Astrophysical Journal’da yayımlandı.

İLGİLİ HABER 300 Milyon Işık Yılı Uzaklıktaki Bir Kara Delik, Şanssız Bir Yıldızı Yutarken Tespit Edildi


Kaynak webtekno.com

 

10 Milyar Dolarlık James Webb Uzay Teleskobuna Daha İlk Keşfini Yapamadan Meteor Çarptı (Artık Çıtır Hasarlı)

Uzay her ne kadar aklımızın almadığı kadar büyük olsa da bu sonsuzluk içinde çok küçük bir yer kaplayan uzay araçlarımız, çeşitli tehlikelerle karşı karşıya kalabiliyor. İrili ufaklı göktaşları da bu tehlikelerin en olası arasında yer alıyor. İşte geçtiğimiz günlerde bu tehlikeyi yeniden dünyaya gösteren bir olay yaşandı.