Sosyal Medyayı Ele Geçiren Viral Avatarları Oluşturan Yapay Zekânın Karanlık Yüzü: Objeleştirme ve Irkçılık

Önemli bir gelişme kaydeden yapay zekâ teknolojileri, son zamanlarda ciddi şekilde popülerleşti. DALL-E, Midjourney gibi sistemlerle oluşturulan eserler, internet ortamlarını adeta esir almış durumda. Bununla birlikte insanların avatarlarını oluşturan uygulamalarda da şu sıralarda bir patlama yaşanıyor ve hangi platformda gezersek gezelim yapay zekâ desteğiyle ortaya çıkan bu görselleri görüyoruz.

21.12.2022 07:30:17 tarihinde yayınlandı.

Önemli bir gelişme kaydeden yapay zekâ teknolojileri, son zamanlarda ciddi şekilde popülerleşti. DALL-E, Midjourney gibi sistemlerle oluşturulan eserler, internet ortamlarını adeta esir almış durumda. Bununla birlikte insanların avatarlarını oluşturan uygulamalarda da şu sıralarda bir patlama yaşanıyor ve hangi platformda gezersek gezelim yapay zekâ desteğiyle ortaya çıkan bu görselleri görüyoruz.

Prisma Labs tarafından oluşturulan Lensa AI da bunlardan biri. Belli ücretler karşılığında kullanılabilen bu uygulama, ‘Magic Avatars’ yani ‘Sihirli Avatarlar’ olarak adlandırılan bir özelliğe sahip. Bu, kullanıcıların gerçekten de sihirli olarak nitelendirilebilecek avatarlarını oluşturmasını sağlıyor. Ancak bu durum, bazı sorunların da ortaya çıkmasına neden olarak yapay zekânın bir problemini de bizlere gösteriyor. Gelin bu konuya bir göz atalım.

Lensa AI, bahsettiğimiz gibi Prisma Labs tarafından oluşturulan bir uygulama. Son zamanlarda uygulama mağazalarında zirvede yer alan Lensa, aslında 2018’den beri var. Ancak, bu ayın başlarında sunulan ‘Sihirli Avatarlar’ özelliği popüler olmasını sağladı. Türkiye’de 88 TL’den başlayan fiyatlarla kullanılabilen yapay zekâ destekli bu özellikle birlikte eklediğiniz fotoğraflar, farklı temalardan (fütüristik veya anime karakterlerini andıran görünümler gibi) eşsiz avatarlara dönüştürülebiliyor.

Lensa, internetteki eserlerden oluşan bir veri tabanından yararlanan açık kaynaklı bir yapay zekâ derin öğrenme modeli olan Stable Diffusion’ı kullanıyor. Bu veritabanı, LAION-5B olarak adlandırılıyor ve CLIP isimli sinir ağı tarafından filtrelenen 5,85 milyar metin-görüntü çiftini kullanıyor. 2022 yılında piyasaya sürülen metinden görsel oluşturan derin öğrenme modeli Stable Diffusion’ın geçtiğimiz ay yeni bir sürümü de yayınlanmıştı.

İLGİLİ HABER Her Yerde Viral Olan Bu Profil Fotoğrafları Nasıl Yapılıyor? Adım Adım Anlattık...

Yapay zekâ sistemleri her ne kadar gelişmiş olsa da hâlen bazı sorunlara sahip. Metinden görsele çeviren yapay zekâların elleri ve parmakları oluşturmada sorun yaşaması buna en iyi örnek olabilir. Ancak Polygon’un aktardığına Lensa’da durum biraz daha farklı.

Son zamanlarda gelen bilgiler, Lensa AI’ın kadınları cinselleştirirdiğini ve bazı ırkçı sonuçlar çıkardığını ortaya koydu. Sosyal medyadaki birçok kullanıcı, uygulamada kadınlara büyük göğüslerin ve dekoltelerin eklendiğini söylerken öyle bir talep bulunmamasına rağmen çıplak görsellerin bile oluşturulduğunu bildirdi.

İLGİLİ HABER Marvel Karakterleri Bebek Olsalardı Nasıl Görünürlerdi? Yapay Zekâ Yanıtladı

Kaliforniya Üniversitesi’nden Olivia Snow da Wired’da kaleme aldığı bir yazıda, kendi çocukluğundan fotoğraflar eklediğinde bile uygulamanın onu cinsel obje olarak lanse eden görseller ortaya çıkardığını aktardı. Uygulamanın sahiplerine bu konu hakkında soru yöneltildiğinde ise ekip, Snow’un kullanım koşullarını kasıtlı olarak ihlal ettiğini ifade etti. Lensa’nın politikaları, çıplak fotoğrafları yasaklarken çocukların görsellerinin kullanılmasını da engelliyor. Aynı zamanda kullanıcıların 18 yaşının üstünde olduğunu da beyan etmesi gerekiyor.


Kaynak webtekno.com

 

Bitcoin, Avustralyada 5 Bin Dolar Daha Ucuza Satılıyor! İşte Nedeni ve Fırsatçı Fikirlere Karşı Önlemi…

Son yılların en çok tartışılan yatırım araçlarından kripto paralarla ilgili kafa karıştırıcı bir gelişme yaşandı. Bitcoin (BTC), Avustralya doları karşısında ciddi bir değer kaybı yaşadı. Küresel borsalarda 28 bin dolar seviyelerinde işlem gören BTC, Avustralya'da ise 22 bin dolar seviyelerinde işlem gördü. Peki ne oldu da bu akıl almaz durum yaşandı? Bitcoin, nasıl oldu da Avustralya doları karşısında değer kaybetti ve ucuz bir noktaya geldi?

Windows 11 İçin Gerekli Olan TPM 2.0’ın Varlığı Nasıl Kontrol Edilir ve Nasıl Aktifleştirilir?

Microsoft, Windows 11’i 24 Haziran tarihinde tanıttı ve yeni işletim sistemi, yeni arayüzü ve özellikleriyle pek çok kişinin şimdiden beğenisini toplamayı başardı. Fakat ortaya büyük bir problem de çıktı: Windows 11’i çalıştırmak isteyen tüm cihazlarda (Microsoft tarafından onaylanan özel sistemler hariç) ‘Güvenilir Platform Modülü 2.0 (TPM 2.0)’ isimli bir donanım arandığı açıklandı.

Elon Musk Tarafından(!) Dolandırılabilirsiniz: YouTube, Sahte Elon Musk Videolarıyla Dolmaya Başladı

Son birkaç aydır daha çok Twitter'ı satın alma meselesi ile gündemde olan dünyanın en zengin insanı Elon Musk, bu kez de dünyanın en popüler çevrimiçi video ve akış platformu YouTube'a sataştı. Ancak Musk, bu kez yaptığı açıklamalarda pek de haksız sayılmazdı. Gelin Elon Musk'ın YouTube'la ilgili açıklamalarına hep birlikte bakalım. Bu mesele aslında hepimizi ilgilendiriyor.

Biz Fark Etmesek de Çok Önemli Bir Rolü Var: AirPodstaki Bu Minik Siyah Kısım Ne İşe Yarıyor?

Yıllardır süregelen Apple kulaklıklar; rengi, gövde tasarımı ve dış tarafındaki bu küçük deliğiyle diğer kulaklıklardan ayrışan ve artık oturmuş bir görünüm sunuyor. Dışarıdan bakıldığında, kulaklığın bir AirPods olduğu açıkça seçilebiliyor. Fakat kaç tanemiz o küçük deliklerin ne işe yaradığını biliyoruz?

Vücutlarına Kripto Para Dövmesi Yaptıranların Sayısı Bir Yılda Rekor Artış Gösterdi: İşte Karşımıza Çıkan Bazı Örnekler

Kripto para birimlerinin gün geçtikçe daha popüler hâle geldiğini hepimiz biliyoruz. Artık sokaktan geçen herhangi bir insanın bile geleceğin teknolojisi olarak nitelendirilen bu para birimleri ile ilgili konuştuğunu duymak mümkün olmuş durumda. Bunun yanı sıra popülaritenin artması, El Salvador’un Bitcoin’i (BTC) resmi para birimi ilan etmesini bile sağlamıştı.