Siri, Alexa Gibi Sesli Asistanlar Bizi Her An Dinlemiyorlarsa Onlara Seslendiğimizi Nasıl Anlıyorlar?

Sesli asistanlar yalnızca birkaç yıldır hayatımızdalar. Biz genel olarak telefonlarımızdan tanıyıp alışmış olsak da dünyanın neredeyse her köşesinde akıllı ev aletlerinden otomobillere her yerdeler. Ve her birinin kendine özel bir 'sihirli sözcüğü' var.

17.11.2022 09:15:09 tarihinde yayınlandı.

Sesli asistanlar yalnızca birkaç yıldır hayatımızdalar. Biz genel olarak telefonlarımızdan tanıyıp alışmış olsak da dünyanın neredeyse her köşesinde akıllı ev aletlerinden otomobillere her yerdeler. Ve her birinin kendine özel bir 'sihirli sözcüğü' var.

'Hey Siri' 'Ok Google' ya da Alexa… Bu seslenişler, uykuda olan asistanınızı uyandırıp sizi dinlemesini sağlıyor. Tamam da bu sesli asistanlar bizi her an dinlemiyorlarsa -ki dinlemedikleri söyleniyor- nasıl oluyor da seslendiğimizde duyuyorlar? Sorumuz bu, şimdi cevaba geçelim.

Burada ayrımına varmamız gereken şey, dinlemek ve kaydedip işlemek, veritabanına göndermek arasındaki fark. Tüm sesli asistanlar, 'wake word' olarak anılan 'uyandırma sözcüğünü' duymak için sizi sürekli dinliyor. Burası doğru.

Fakat bu dinleme sürecinde bir nevi uyku halinde oluyorlar ve yalnızca dikkat kesilmeye ve kaydetmeye başlayacakları o sözü bekliyorlar.

Bazen uykuyla uyanıklık arasında bir halde oluruz. Sesleri duyarız ancak beynimiz uyumaya başlamıştır. Duyduğumuz sesler bize bir şey ifade etmez, anlam yüklemeyiz. Ama o anda annemiz bize seslenirse bir anda 'Ne oldu?' diye panikle ayılabiliriz. Sesli asistanların uyandırma sözcüklerini duyana kadarki durumlarını da aslında buna benzetebiliriz. 

İsimlerini duyduktan sonra ise artık uyanmış olurlar ve söylediğiniz komutu algılayıp veritabanına gönderip işleyerek size hizmet etmeye başlarlar.

Yani Siri, siz ona seslenene kadar ortamdaki sesleri duysa da aslında dinlemiyor. O durumdayken algılamaya programlandığı tek ses, sizin ona seslendiğiniz o 'sihirli kelime' oluyor.

Yapay zeka desteği ile çalışan sesli asistanlara onları 'uyandırdıktan' sonra verilen her komut kaydediliyor ve veritabanına aktarılarak işlenip uygulanıyor. Yani aslında esas 'dinlenme' mevzusu, siz komutu verip asistanınızı uyandırdıktan sonra oluyor.

Bu konuda geçtiğimiz yıllarda ortaya çıkan bazı haberler, Alexa ve Google Asistan'ın kaydettiği verilerin, Amazon ve Google çalışanları tarafından dinlendiğini ortaya koydu. Haberler sonrası açıklama yapan şirketler, durumu doğruladı. Ancak ses kayıtlarının çok ufak bir kısmının dinlendiğini ifade ettiler. Örneğin Google bunun yalnızca %0,02 olduğunu söyledi. Amazon ise yine bu seviyede bir orandan bahsetti. 


Kaynak webtekno.com

 

Yepyeni Samsung Galaxy A Serisi Bugün Tanıtılacak! Nasıl İzlenir, Hangi Telefonlar Bekleniyor?

Güney Koreli teknoloji devi Samsung, geçtiğimiz günlerde yaptığı bir açıklama ile 17 Mart'ta (bugün) bir lansman düzenleyeceğini ve bu lansmanda Galaxy A serisinin yeni üyeleri ile tanışacağımızı açıklamıştı. Söz konusu etkinlik, saat 17:00'de başlayacak ve böylece Samsung'un muhtemelen Türkiye'de fazlasıyla ilgi görecek yeni modellerinin detaylarını göreceğiz.

Serinin Diğer Oyunlarına Nazaran Assassin’s Creed Mirage’ı Tamamlamak Sadece 25-30 Saat Sürecek

Assassin’s Creed’in 1 yıldır pazarlanan ve önümüzdeki sonbaharda sonunda çıkış yapacak olan yeni oyunu Mirage, bizleri Bağdatlı genç suikastçı Basim’in hikâyesiyle buluşturacak. Oyunun ilk duyurulduğu sıralarda geliştiriciler tarafından gelen bilgiler arasında oyunun eski AC oyunlarının ruhunu taşıyacağı, ancak başta bir Valhalla DLC’si olarak geliştirilmesinden ötürü bunun bir ana oyun değil, geçiş oyunu uzunluğunda olacağını söylemişlerdi.

iOS 16, Sahte AirPodsları Tespit Edip iPhone Sahiplerini Uyaracak

ABD merkezli teknoloji devi Apple, dün akşam itibarıyla iPhone'ların yeni işletim sistemi iOS 16'yı yayınladı. Pek çok kullanıcı da telefonunu güncellemeye koyuldu. Ancak işletim sistemindeki bazı hatalar, kullanıcıları çileden çıkarmaya başlamış durumda. Tüm bunların gölgesinde ise iOS 16'nın sahip olduğu yeni bir özellik ortaya çıktı.

AstraZeneca Hacklendi: Çalışanların Maaşına Kadar Bilgileri Ortaya Saçıldı

Geliştirdiği COVID-19 aşısı ile bir dönem sıklıkla haberlerimize konu olan AstraZeneca ile ilgili önemli bir gelişme yaşandı. Kişisel Verileri Korumu Kurumu (KVKK) tarafından yapılan açıklamalarda, AstraZeneca'da ciddi bir veri ihlali yaşandığı ifade edildi. AstraZeneca'dan konuyla ilgili bir açıklama gelmezken, KVKK'ya göre bu ihlalden yaklaşık 1000 kişi etkilendi.