Rusyanın En Büyük Telefon Üreticisi BQnun Android Sertifikası İptal Edildi: Huaweinin İşletim Sistemi Kullanılacak

Google, Rusya’ya ambargo uygulayan şirketler arasında yer alan en büyük isimlerden biri. Geçtiğimiz günlerde Rusya’nın Google platformlarından para kazanmasının yasaklanmasının ardından Google Cloud’a ülkeden müşteri kabul edilmeyeceğini açıklayan şirket, bu defa da farklı bir yaptırımla gündemde.

29.03.2022 12:00:33 tarihinde yayınlandı.

Google, Rusya’ya ambargo uygulayan şirketler arasında yer alan en büyük isimlerden biri. Geçtiğimiz günlerde Rusya’nın Google platformlarından para kazanmasının yasaklanmasının ardından Google Cloud’a ülkeden müşteri kabul edilmeyeceğini açıklayan şirket, bu defa da farklı bir yaptırımla gündemde.

Rusya’nın General Mobile’ı olarak görülen BQ, Rus lider Vladimir Putin’in Ukrayna’yı işgaliyle zor günler geçiriyor. Google’ın yaptırımlarına ek olarak Rus şirket BQ’nun akıllı telefonlarını sertifikalandırmayı bırakmasıyla şirket yeni çözüm yöntemleri aramaya başladı.

Andorid telefonlarda Google Hizmetlerini (GMS) kullanabilmek için şirketlerin bu telefonları Google tarafından sertifikalandırması gerekiyor. Google da Rusya’nın BQ akıllı telefonları sertifikalandırmayı bırakarak şimdiye kadar uyguladığı en büyük yaptırımlardan birine imza attı. Bu durum halihazırda lisanslı cihazları etkilemeyecek gibi görünse de BQ’nun yeni Android modelleri için büyük bir sorun yaratıyor. Aynı zamanda Google’ın Rusya’daki hizmet sunumunu yasaklaması, ülkedeki ihracata büyük bir darbe vurmuş oldu.

Google’ın bu hamlesi, halihazırda kullanımda olan Android telefonları etkilemese de ileriye dönük bakıldığında şirketlerin Android işletim sistemine sahip telefonları piyasaya sürememesi anlamına geliyor. Bu yaptırımın süresi belirsiz olmakla birlikte, şu an için ülkede yeni telefon modelleri için Google Hizmet sertifikası verilmiyor. Ülkedeki en büyük akıllı telefon üreticisi olan BQ’nun Android sertifikasının iptalinin ardından, şirket yeni modelleri için farklı çalışmalara başladı.

2019 yılında Huawei tarafından piyasaya sürülen HarmonyOS, şu anda pek çok akıllı telefon modelinde kullanılıyor. Telefonların belleğinde çok fazla yer kaplamayan ve 220 milyondan fazla Huawei cihazın işletim sistemi olarak kullanılan bu sistem, BQ için de bir çıkış yolu olabilir. 

İLGİLİ HABER ABDden Çine Tehdit Gibi Açıklama: Rusyaya Çip Tedarik Edilirse Büyük Yaptırımlar Uygulanacak

HarmonyOS işletim sistemini kullanmak için çalışmalara başlayan BQ’nun 2022 yılının ikinci yarısına kadar yeni işletim sistemine sahip akıllı telefonlarını piyasaya süreceği iddia ediliyor. Huawei’in bu konuda bir yaptırım uygulaması ise gündemde değil. Rusya, pek çok yaptırıma karşı çıkış yolları aramaya devam ederken, BQ da bu çıkış yolunu bulmuş gibi görünüyor.


Kaynak webtekno.com

 

Samsung, Rusya-Ukrayna Savaşı Nedeniyle Bazı Akıllı Telefonlarının İsmini Değiştirdi

Bir aydır tüm dünyanın gözü kulağı Ukrayna'da. Zira Rusya'nın bir ay önce Ukrayna'ya yönelik başlattığı işgal girişimi, tüm dengeleri bozdu. Rusya, Ukrayna'ya topla tüfekle saldırı düzenlerken tüm dünyadan ülkeler, bireyler ve şirketler de Rusya'ya kendi yaptırımlarını uyguluyorlar. Şimdiyse Güney Koreli teknoloji devi Samsung'dan dikkat çeken bir hamle geldi.

TikTok Videosu Düzenleme Uygulaması CapCut, Windowsa Geldi

Günümüzün en popüler sosyal medya platformlarından olan TikTok’un çatı şirketi, içerik üreticilerinin işini kolaylaştırmak için bir de video düzenleyicisi yayınlamıştı. TikTok’la doğrudan entegre olarak çalışan ‘CapCut’ video düzenleyicisi, bugüne kadar yalnızca mobil cihazlara yüklenebiliyordu. Bugünse pek çok kişinin uzun süredir bulunmakta olduğu talep karşılık buldu.

Google, Dinleyince Bir İnsandan Ayırt Edemeyeceğiniz Yapay Zekası LaMDAyı Tanıttı

Teknoloji devi Google’ın her yıl düzenlediği, fakat geçtiğimiz yıl koronavirüs nedeniyle iptal ettiği Google I/O etkinliği, bu yıl geri döndü. 18-20 Mayıs tarihlerinde sürecek etkinlik, TSİ 20:00’da başladı. Google’ın ürünlerine getireceği yenilikleri ve yepyeni teknolojilerini görmeyi beklediğimiz etkinlikte gösterilen yeni teknolojilerden birisi LaMDA dil modeli oldu.

CoinDesk, Türk Lirasındaki Değer Kaybını ‘Felaket’ Olarak Değerlendirdi: Bitcoin’den Daha Oynak’

Türk Lirası’nda özellikle son birkaç ay içerisinde yaşanan büyük dalgalanmalar haliyle yabancı basının ve şirketlerin de gözünden kaçmıyor. Bitcoin ve dijital para üzerine kurulmuş ünlü haber sitesi CoinDesk de bu istikrarsız gidişe dikkat çekiyor. Şu anda TL’nin bitcoin’den daha ‘güvenilmez’ olduğunu belirten CoinDesk, Türkiye’nin ekonomik stratejilerini de değerlendirdi.