Powerbank mi Olduk Biz Şimdi: Parmak Uçlarımızdaki Terden Elektronik Cihazları Şarj Edecek Bir Teknoloji Geliştirdi

Elektriğe ulaşma imkanımızın olmadığı yerlerde, kullandığımız elektronik cihazları şarj edebilmemizi sağlayan birçok ürün piyasada bulunuyor. Bunlar genelde, güneş enerjisiyle çalışan veya hareket gerektiren cihazlar olarak karşımıza çıkıyor. Bunlardan hangisi olursa olsun, bu cihazların bizleri elektrik olmasa da başka kaynaklara bağımlı kıldığı ortada.

22.02.2022 21:30:24 tarihinde yayınlandı.

Elektriğe ulaşma imkanımızın olmadığı yerlerde, kullandığımız elektronik cihazları şarj edebilmemizi sağlayan birçok ürün piyasada bulunuyor. Bunlar genelde, güneş enerjisiyle çalışan veya hareket gerektiren cihazlar olarak karşımıza çıkıyor. Bunlardan hangisi olursa olsun, bu cihazların bizleri elektrik olmasa da başka kaynaklara bağımlı kıldığı ortada.

Bu durumu ortadan kaldırmak için Kaliforniya Üniversitesinden araştırmacılar, bireyleri herhangi bir dış kaynağa bağımlı tutmayacak bir cihaz üzerinde çalışıyor. Yani bahsedilen bu cihaz, herhangi bir kolu çevirmenize veya güneş enerjisine ihtiyaç duymayacak. İşte detaylar:

Cihaz, esnek şeritlerden oluşuyor. Bu şeritler parmağınızı sarıyor ve aşağı bastırdığınızda ya da terlemeye başladığınızda az miktarda enerji üretiyor. Araştırma görevlilerinden Lu Yin, cihazın boyutunun yaklaşık 1 santimetre kare olduğunu söylüyor. Esnek malzeme kullanıldığı için Yin, cihazın garip hissettirmesi veya ağır olması konusunda endişelenmeye gerek olmadığını belirtiyor.

Yin, herhangi bir egzersiz gerektirmiyor olması sebebiyle bu cihazın diğer terle çalışan cihazlardan ayrıldığını söylüyor. Terin kullanılması için neden parmak uçlarının kullanıldığını merak ediyorsanız Yin’in şu sözleri merakınızı giderecektir:

“Vücudun diğer kısımlarında daha terli hissetmemizin nedeni, bu bölgelerin iyi havalandırılmaması. Oysa parmak uçları her zaman havaya maruz kalır, bu nedenle ter dışarı çıkarken buharlaşır. Yani, buharlaşmasına izin vermek yerine, bu teri toplamak için cihazımızı kullanıyoruz ve önemli miktarda enerji üretebiliyoruz.”

Cihazın çalışma mantığına gelecek olursak parmak terini emen karbon köpüğünden yapılmış elektrotlar karşımıza çıkıyor. Bu elektrotlardaki enzimler, ter molekülleri ve oksijen arasında kimyasal bir reaksiyon oluşturarak elektrik üretiyor. Buna ek olarak elektrotların altında, basıldığında güç üreten küçük bir çip bulunuyor.

İLGİLİ HABER Adidas, Güneş Enerjisiyle Şarj Olan Doğa Dostu Kablosuz Kulaklık Geliştiriyor

Araştırmada yer alan diğer görevliler de bu cihazın herhangi bir hareket gerektirmemesine vurgu yapıyor ve doğal olarak parmak uçlarında oluşan terden enerji elde edilmesinin altını çiziyor.


Kaynak webtekno.com

 

Daha Ne Kadar Akıllanacaklar? ‘Internet of Things’, Nesnelerin İnterneti Nedir?

Artık ne cebimizde taşıdığımız telefonlar yalnızca bir telefon, ne de mutfakta duran buzdolabı yalnızca bir buzdolabı. Hatta evimizi süpüren robot süpürge bile bir süredir öylesine ortalıkta dolanmıyor, akıllı sistemi sayesinde nerelerin temiz ya da pis olduğunu görebiliyor. Yani kullandığımız neredeyse tüm cihazlar giderek akıllanıyorlar ve ‘Internet of Things’ yani nesnelerin interneti sayesinde kendi aralarında ve bizimle iletişim kurabiliyorlar.

Steve Jobsın Hayatını, Çocukluğundan Appleın Kuruluşuna Kadar Kendi Sözleriyle Okuyabileceğiniz İnternet Sitesi

Teknoloji dünyasının en önemli isimlerinden, Apple’ın kurucu ortağı Steve Jobs’ın ailesi ve arkadaşları tarafından kurulan ‘The Steve Jobs Archive’, hayatında ilham arayanlar için ücretsiz bir kaynak oluşturdu. Platform, Steve Jobs’ın kendi sözleriyle hayatını kronolojik olarak öğrendiğimiz bir e-kitap yayınladı.