Oyunlar Açılırken Her Seferinde Sabrımızı Sınayan Yükleniyor... Ekranı Aslında Neden Var?

Oyun dünyası yeni teknolojiler ve tekniklerle her yıl evrilmeye ve gelişmeye devam ediyor. Fakat oyunların başlangıcından bu yana değişmeyen tek bir şey var: Yükleme ekranı.

18.11.2022 18:30:17 tarihinde yayınlandı.

Oyun dünyası yeni teknolojiler ve tekniklerle her yıl evrilmeye ve gelişmeye devam ediyor. Fakat oyunların başlangıcından bu yana değişmeyen tek bir şey var: Yükleme ekranı.

Oyunları başlattığımızda, kaldığımız yerden devam etmek istediğimizde veya bölümler arasında geçiş yaparken her oyunda yükleme ekranlarıyla karşılaşıyoruz. Peki, bu yükleme ekranları neden var?

Her bir video oyununda gördüğümüz yükleme ekranlarının aslında tek bir temel nedeni var: Oyunda göreceğimiz yazılardan bir ot parçasına, karakterimizin üzerindeki tek bir piksel renkten koca binalara kadar her şey bu süreçte bilgisayar tarafından ‘transfer ediliyor’.

Bu noktada “E biz oyunu zaten indirmedik mi, başka nereye transfer ediyoruz?” diye sorabilirsiniz. Bu sorunun cevabıysa bir bilgisayarın çalışma mantığında yatıyor.

Bilgisayarımıza indirdiğimiz her şey, hard disk ya da SSD biçiminde olan depolama araçlarında kalıcı olarak saklanıyorlar. Fakat bu dosyalar, biz onları açmadıkça veya onlara ilişkin bir talep göndermedikçe bilgisayar tarafından işlenmiyor, sadece varlığını sürdürüyor.

Bunun için bir müzik ya da resim indirdiğiniz durumda, bu dosyaları açtığınızda neler yaşandığını kısaca anlatalım: Depolama biriminde bulunan dosyaların verileri, ‘geçici veri deposu’ olarak görev yapan DRAM’lere aktarılıyor. Hani bilgisayar özelliklerimizde 8 ya da 16 GB olarak yazan, ince dikdörtgen yapıdaki şu parçalara.

Oyunlarda ve akla gelebilecek her türlü işlemde de aynı süreç işliyor. Bir oyunda bulunan, ‘asset’ olarak adlandırılan tüm materyaller, oyunu çalıştıran kodlar ve kayıt dosyaları gibi tüm veriler, oyunu başlattığımızda ya da bir bölüm atladığımızda kalıcı depolamadan geçici depolamaya aktarılıyor.

HDD ve SSD arasındaki fark da burada ortaya çıkıyor: Depolama biriminizin yazma hızı ne kadar yüksek olursa, veriler o kadar hızlı bir şekilde RAM’e aktarılıyor.

DRAM olarak tanımlanan bu birimler, bir SSD’den bile binlerce kat daha hızlı veri okuma ve yazma hızına sahip. DRAM olmadan herhangi bir programı çalıştırmaya kalktığınızda, bunun için akla hayale sığmayacak süreler beklemeniz gerekirdi.


Kaynak webtekno.com

 

Kılıçdaroğlu, Dünyanın En Büyük Uzay Şirketlerinden Biriyle Anlaştığını Duyurdu: Eski Atatürk Havalimanı, Uzay Merkezi Olacak

14 Mayıs tarihinde Türkiye seçimlere gidecek ve yeni Cumhurbaşkanını seçmek için oy kullanacak. Seçim yaklaşırken Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), vaatlerini açıklamaya başladı. Şimdi de Kılıçdaroğlu, 2019 yılında sivil uçuşlara, 2022 yılında ise kargo uçuşlarına kapatılan Atatürk Havalimanı hakkında bir müjde paylaştı. 

FBI Gibi Uygulama Google Lens, Bilgisayarlara Geldi: Nasıl Kullanılır?

Google’ın 2017 yılında önce Android daha sonra da iOS için kullanıma sunduğu Google Lens, sadece tek bir fotoğraf ile aradığınız hemen hemen her şeyi bulmanıza imkân sağlıyor. Sürekli olarak geliştirilen bu uygulama, geçtiğimiz ay gelen bir güncelleme ile aradığınız bir ürünün aynısını ve hatta aynı desene sahip farklı bir ürünü bile bulmanıza olanak sunmaya başlamıştı.

Türkiyeye Karşı da Kullanılan İsrailli Casus Yazılım Pegasusun İsrail Vatandaşlarını da İzlediği İddia Edildi

İsrail merkezli NSO Group tarafından geliştirilen ve zaman zaman gündeme bomba gibi düşen casus yazılım Pegasus ile ilgili dikkat çeken bir gelişme yaşandı. İsrail ekonomi gazetesi Catalist'te yer alan bir habere göre İsrail polisi, söz konusu casus yazılımı hiçbir mahkeme kararı ya da denetleme olmadan kullandı. İddialara göre kolluk kuvvetleri, 2013 yılında uygulamayı satın alıp, ülkedeki muhalif grupları, devlet görevlilerini ve hatta bazı iş insanlarını bile takip etti.