Oyun Oynamak İçin Masaüstü mü Yoksa Laptop mu Alınmalı?

Yeni bir bilgisayar almaya karar verenlerin, bilgisayar konusunda tecrübeli olanların bile kararsız kaldığı bir konu: Oyuncu bilgisayarı alırken masaüstü bilgisayar almak mı daha iyi, dizüstü bilgisayar almak mı? Bu kez yılların bitmeyen tartışmasını ele alacağız, ancak bunu sadece ‘taşınabilirlik’ gibi bildiğimiz kavramlar üzerinden yapmayacağız.

6.04.2023 22:15:11 tarihinde yayınlandı.

Yeni bir bilgisayar almaya karar verenlerin, bilgisayar konusunda tecrübeli olanların bile kararsız kaldığı bir konu: Oyuncu bilgisayarı alırken masaüstü bilgisayar almak mı daha iyi, dizüstü bilgisayar almak mı? Bu kez yılların bitmeyen tartışmasını ele alacağız, ancak bunu sadece ‘taşınabilirlik’ gibi bildiğimiz kavramlar üzerinden yapmayacağız.

Bildiğimiz avantajlar ve dezavantajlardan elbette bahsedeceğiz. Ancak detaylandıracağımız kısım, hangisinden daha çok verim ve keyif alabileceğiniz sorusunun cevabı olacak. Kişisel tercih deyip de geçmeyeceğiz. Bu tercihi şekillendirmenizi sağlayacağız. Genelde bilgisayarların oyun açısından kullanımına odaklanacağız.

İşin keyif tarafına geldiğimizde pek çok etmen rol oynayacaktır. Masaüstü oyun bilgisayarı kurduğunuz masa, kullandığınız koltuk, ekipmanlar, monitörünüz… Fakat karşılaştırma için bu şartları her iki seçenek için de aynı tuttuğumuzu varsayacağız.

Sadece oyun içinde aldığımız keyfi ele almak içinse işin performans tarafına bakmakta fayda var. Sonuçta bir oyunda takılmalar yaşadığınızda o oyunda elde ettiğiniz deneyim pek de olumlu olmuyor.

Masaüstü ve dizüstü bilgisayarlar kâğıt üzerinde aynı donanım parçalarına sahip olabiliyor. Fakat donanımların fiziksel boyutları bile büyük bir ipucu sunuyor. Bilgisayarımızdaki kritik parçaların en küçüğü olan işlemcileri ele alalım, her iki bilgisayarda da 12. nesil Intel i7 işlemci olduğunu varsayalım. Model isimlerini, bilgisayar dünyasına çok da hâkim olmayanlar için bu noktada es geçelim.

12. nesil bir Intel i7 işlemcinin masaüstü bilgisayarda sunduğu performans, dizüstü bilgisayarda sunduğu performanstan %25 kadar daha fazla olabilir. Hatta oyun dışında 3D render gibi işlemlerde bu fark %40’lara kadar ulaşabilir. 

Aynı şey, ekran kartları için de geçerli olacaktır. NVIDIA’nın popüler ekran kartı GeForce RTX 3060 ekran kartı, masaüstü bilgisayarlarda neredeyse iki kata kadar bile çıkabilir. Bunun nedeni de dizüstü bilgisayarlarda kullanılan işlemcilerin daha az işlem kabiliyetine sahip olması, dolayısıyla ekran kartı ile arasındaki iletişimin daha sınırlı olmasından kaynaklı olacaktır.

Bu aradaki yüzdelik farklar, oyunda elde ettiğiniz FPS değerini de yüksek oranda etkiliyor. Masaüstünde 150 FPS ile oynayabildiğiniz bir oyunu, aynı model adına sahip bileşenleri taşıyan dizüstü bilgisayarda 100-120 FPS aralığında oynayabilirsiniz. Özellikle rekabetçi oyunlarda bu farkın oldukça önemli olduğunu unutmamak gerekir.


Kaynak webtekno.com

 

İliğine Kadar Hacklenen Twitchte İki Faktörlü Kimlik Doğrulama Nasıl Açılır?

2011 yılında hayatımıza giren ve internet ortamında canlı yayın kültürünün oluşmasını sağlayan Twitch, bilgisayar korsanları tarafından adeta darma duman edildi. Platforma saldıran hackerler, platformun kaynak kodlarını, kullanıcı verilerini, yayıncılara ne kadar ödeme yapıldığı gibi tüm önemli detayları sızdırdılar. 125 GB büyüklüğündeki veriler, şu sıralar pek çok forumda dağıtılmaya başlamış durumda. İki faktörlü kimlik doğrulamayı aktifleştiren Twitch kullanıcıları bir nebze daha rahat olsalar da diğer kullanıcılar, hesapları için endişeleniyorlar.

Snapchatten "Snap Atanım Yok" Diye Üzülenleri Sevindirecek Özellik: Sohbet Botuyla Snapleşmek Mümkün Hâle Geliyor!

Teknoloji devlerinin üretken yapay zekâ yarışı devam ederken birkaç ay önce bu tarz bir hamle, Snapchat’ten de gelmişti. Popüler uygulama, OpenAI’ın GPT teknolojisiyle oluşturulan “My AI” ismini verdiği sohbet botunu tanıtmıştı. ChatGPT gibi modellere benzer işlevlere sahip olan ve kullanıcıların sorularına yanıt veren bot, ilk başta ücretli abonelere gelse de daha sonra herkes için çıkış yapmıştı.

Twitter’ın Kurucusundan Rakip Platform Geliyor: Karşınızda Bluesky

2006 yılında insanların gezdikleri gördükleri yerleri paylaşıp birbirlerine ilham olabilmeleri için Twitter’ı kuran Jack Dorsey, o zamanlar elindeki gücün farkında bile değildi. Zamanla kullanııclara ilham veren bir platformdan kullanıcıların düşüncelerini özgürce paylaşabilecekleri, siyaset konuşabilecekleri ve tüm dünyanın nabzını tutabilecekleri bir platforma dönüşen Twitter, geçtiğimiz günlerde Tesla’nın kurucusu Elon Musk tarafından satın alınmıştı.

Samsung’dan ’iPhone ile Çekildi’ye Diss: Dünyaca Ünlü Yönetmen Ridley Scott, Galaxy S23 Ultra ile Film Çekti

Güney Koreli teknoloji devi Samsung, dün akşam yılın ilk Galaxy Unpacked etkinliğini gerçekleştirdi. Bu etkinlik, bir süredir heyecanla beklenen Galaxy S23 ailesine ve Galaxy Book3 isimli dizüstü bilgisayarlara nihayet kavuşmuş olduk. Samsung'un gerçekleştirdiği etkinliğin en önemli üyesi ise hiç şüphesiz Galaxy S23 Ultra idi. Zira Samsung, bu akıllı telefon ile ilk kez 200 MP çözünürlüklü kameraya geçiş yaptı.