Osmanlı İmparatorluğunun Dağılma Sürecini Hızlandıran Wilson İlkeleri Nedir? Maddeleri, Amacı, Önemi ve Sonuçları

28 Temmuz 1914 tarihinde başlayan ve 4 yıl boyunca devam eden, dünyanın en büyük küresel savaşlarından bir tanesi olan Birinci Dünya Savaşı sonrasında farklı antlaşmalar sağlandı. Milyonlarca askerin ve sivil vatandaşın hayatını kaybettiği, ekonominin neredeyse çöktüğü bir dönem olduğu için yoksulluğun olduğu bu dönem sonrasında, dönemin ABD Başkanı tarafından Wilson İlkeleri olarak bildiğimiz maddeler yayımlandı. ABD Kongresi'nde duyurulan Wilson ilkelerinin amacı her ne kadar barış olsa bile, bazı ülkeler tarafından farklı bir şekilde yorumlandı. 

3.09.2022 18:30:26 tarihinde yayınlandı.

28 Temmuz 1914 tarihinde başlayan ve 4 yıl boyunca devam eden, dünyanın en büyük küresel savaşlarından bir tanesi olan Birinci Dünya Savaşı sonrasında farklı antlaşmalar sağlandı. Milyonlarca askerin ve sivil vatandaşın hayatını kaybettiği, ekonominin neredeyse çöktüğü bir dönem olduğu için yoksulluğun olduğu bu dönem sonrasında, dönemin ABD Başkanı tarafından Wilson İlkeleri olarak bildiğimiz maddeler yayımlandı. ABD Kongresi'nde duyurulan Wilson ilkelerinin amacı her ne kadar barış olsa bile, bazı ülkeler tarafından farklı bir şekilde yorumlandı. 

Birinci Dünya Savaşı, dünya genelinde etkili olan bir savaştı ve sonucunda maddi ve manevi büyük hasarlar meydana getirdi. Savaş sonrasında artık sürekli savaşmaktan sıkılan milletler, barışa yönelik adımlar atmaya başladı ve sorunlar siyasi masalarda çözülmeye başlandı. Bu süreçte de Amerika Birleşik Kongresi'nde Wilson İlkeleri açıklandı. Kimi ülkeler tarafından kabul edilen bu ilkeler, kimi ülkeler tarafından da desteklenmeyerek, ilkelerin aslında farklı anlamlara sahip olduğu söylendi. Dilerseniz lafı hiç uzatmayalım ve gelin hep birlikte Wilson İlkeleri nedir, inceleyelim. 

Tüm dünyayı etkileyen Birinci Dünya Savaşı’nın sonlarına doğru, dönemin Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Woodrow Wilson tarafından 14 ilke açıklandı. ABD Başkanı, adına Wilson İlkeleri olarak bilinen bu ilkeleri açıklayarak, dünya üzerinden tekrardan bu tarz savaşların meydana gelmemesini ve artık tamamiyle barış odaklı ilişkiler kurulmasını istiyordu.

Amerika Birleşik Devletleri Kongresi’nde, başkan Wilson tarafından açıklanan bu 14 ilke, yeni bir dünya düzeninin ilk adımlarındandır diyebiliriz. O dönem açıklanan bu ilkeler, savaşa giren ülkelerin büyük bir çoğunluğu tarafından kabul edilmedi.

Woodrow Wilson tarafından açıklanan Wilson İlkeleri’nin amacı nedir sorusuna gelecek olursak, ilkeler ABD çıkarlarına hizmet ediyor. Her ne kadar Wilson bu ilkelerin gizli amaçlarını dile getirmese bile, diğer ülkeler tarafından bu ilkelerin gizli amaçları olduğunu söylendi.

Wilson İlkeleri, açık olarak baktığımızda; yeni sömürgelerin önüne geçebilebilmesi, işgal edilen ülkelerin haklarının ve topraklarının tekrardan geri verilebilmesi, tüm sözleşmelerin açık bir şekilde yapılması ve savaşın son bulması gibi amaçlara sahip. Diğer ülkelere göre Wilson İlkeleri, ABD’nin diğer ülkeler arasında yapılan antlaşmayı görüntüleyebilmeyi hedeflediğini söylüyordu ve ABD, bu antlaşmalara gerektiğinde müdahale etme hakkını da kazanmaya çalışıyordu. Bu konuları kapsayan madde ise  gerçekleşmedi.

Osmanlı İmparatorluğu’na verilen hak, İmparatorluğun toprak ve nüfus bütünlüğünü büyük ölçüde kaybetmesine neden oldu. Çünkü bölge halkları kendi devletlerini kurabilme imkanını yakaladı.

Amerika Birleşik Devletleri tarafından duyurulan Wilson İlkeleri, açık olduğu kadar gizli nedenlere de sahip olsa bile, Birinci Dünya Savaşı’nın sona ermesinde büyük bir rol oynamayı başardı. Çünkü İttifak Devletleri bu ilkeler sonucunda umutlandı. Bu ilkelere göre zarar gören ülkeler tekrardan işgalden kurtulacak, ekonomik özgürlüklerine geri kavuşacaktı. İttifak Devletleri her ne kadar bu ilkeleri bir kurtuluş yolu olarak tanımlamış olsa bile, İtilaf Devletleri bir üst başlıkta bahsettiğimiz gizli nedenlerini ortaya çıkardı.


Kaynak webtekno.com

 

Apple Hiç Zam Yapmasa Bile En Ucuz iPhone 14, En Ucuz iPhone 13ten 3.000 TL Pahalı Olacak! (Hayır, Sebebi Dolar Değil…)

Her yıl olduğu gibi bu yıl da eylül ayında tanıtılması beklenen iPhone 14 serisi hakkında günden güne yeni bilgiler gelmeye devam ediyor. Geçtiğimiz günlerde serinin Pro modelleri haricindeki modellerinde iPhone 13 işlemcisi bulunacağı ve yepyeni bir modelin bu seriyle hayatımıza geleceği paylaşılmışken, bugün bazı yeni tahminler de paylaşıldı.

Oyuna Yeni Başlayanlara İlaç Gibi Gelecek 8 Rogue Company Taktiği

Fakat Rogue Company belli başlı bazı taktiksel ögeler barındıran bir oyun ve bu nedenle ilk seferde oyuna alışmak biraz zaman alabiliyor. Eski zamanlara kıyasla oyuncular, alışması güç olan yeni oyunlardan daha çabuk sıkılabiliyor. Yeni bir oyunun öğrenim evresi de bunlardan bir tanesi.

Telegramdan WhatsApp Kullanıcılarını Kıskandıracak Özellik: Mesajlara Emoji ile Tepki Verme Geldi

WhatsApp ile birlikte dünyanın en popüler mesajlaşma platformları arasında yer alan Telegram, her yeni güncellemesiyle birlikte kullanıcılarına daha iyi bir mesajlaşma deneyimi sunmaya çalışıyor. İlk olarak 2013’te kullanıma sunulan ve Rus programcı Pavel Durov tarafından yaratılan platform, geçtiğimiz aylarda görüntülü görüşmelerin ve canlı yayınların kayıt altına alınacağı bir özelliğini duyurmuştu.

Sana Rahat Yok Zuckerberg: Meta, Yılın En Kötü Şirketi Seçildi

Facebook, yeni adıyla Meta, belki de okurlarımızı pek de şaşırtmayacak bir gelişmeyle yeniden gündeme geldi. Şirket, son yıllarda bitmek bilmeyen bir eleştiri yağmuruna maruz kalıyor. Kullanıcılarının gizliliğini hiçe sayan uygulamaları ve ‘kişiselleştirilmiş reklam’ sunmaya yönelik çalışmalarıyla tepkileri üzerine çeken şirket, belki de bir nevi beyaz sayfa açmak için adını değiştirmeye karar vermişti. Ancak Zuckerberg ve Meta, geçmişten kaçamıyor.