Neden 1080p Çözünürlüklü Ekranlara Full HD Derken 2160p Olanlara 4K Diyoruz?

Özellikle de günümüzde 4K video kaydı yapamayan telefonların ve en az ‘Full HD’ olmayan monitörlerin yüzüne bakılmıyor. Alışveriş yapıldığı sırada ise kafa karıştıran şey; 2K, 1440p, 4K, QHD gibi ibareler oluyor.

3.03.2023 00:45:17 tarihinde yayınlandı.

Özellikle de günümüzde 4K video kaydı yapamayan telefonların ve en az ‘Full HD’ olmayan monitörlerin yüzüne bakılmıyor. Alışveriş yapıldığı sırada ise kafa karıştıran şey; 2K, 1440p, 4K, QHD gibi ibareler oluyor.

Bunlardan bazılarına her ne kadar kulağımız aşina olsa da zaman zaman çözünürlüğün sayısal karşılığı, pazarlama amaçlı konulan isminin önüne geçebiliyor. Bazen de bunun tam tersi oluyor. Çoğunlukla belli bir standarda göre ilerleyen çözünürlük seviyeleri, bu sebeple de kulağa olduklarından daha iyi/kötü gelebiliyorlar.

Örneğin bizim 480p olarak aklımızda tuttuğumuz görüntü kalitesi, temelde (16:9 oranlı ekranlarda) 848 yatay piksele 480 dikey piksel oranına sahiptir. 720p ise 1280 yatay pikselin, 720 de dikey pikselin oranlanmasıyla ortaya çıkar.

1080p’de bu durumun 1920x1080 olduğunu görürüz. Standart 16:9 oranında, 720p ekrandaki piksel sayısı için 1280 ile 720’yi çarparsak toplam piksel sayısına ulaşırız. Bu da 921 bin 600 piksel yapar. 1080p’de ise bu sayı 2 milyon 73 bin 600’e çıkar. Bu sayede daha yüksek piksel sayısı da bize daha çok detay sağlar.

Bu sayıların bitişiğindeki 'p' harfi de görüntünün ekrana nasıl yansıtıldığını ifade eder. Burada 'p', progressive (sürekli) kelimesinin kısaltmasıdır. Bu da ekrandaki tüm karenin aynı anda yansıtıldığını ifade eder.

Wondershare .via-text { background-color: rgb(0,0,0); /* Fallback color */ background-color: rgba(0,0,0, 0.4); /* Black w/opacity/see-through */ color: white; font-weight: 300; font-size: 0.75em; position: absolute; bottom: 0%; right: 0; z-index: 2; padding: 5px !important; text-align: left; }

Burada ise yine 16:9 oranındaki bir ekranda 2560x1440 piksel bulunuyor. Bunu YouTube videolarında, 1080p’nin bir üstünde görmüş olabilirsiniz. Fakat pek de tuttuğunu söyleyemeyiz. Bunun temelde iki sebebi vardı. İlki, spesifik olarak bu çözünürlüğü sunacak donanımların pek de yaygın olmamasıydı.

İkincisi ise kullanıcı tarafında 1440p’nin pek de karşılık bulmamış olmasıydı. 1080p monitör kullanan birisi için 1440p kulağa pek de devrimsel gelmiyordu. Bu sebeple de bu çözünürlüğün 2K ve QHD isimleriyle pazarlandığını gördük. Baktığınızda burada yatay piksel sayısı olan 2560 temel alınmış.

Çünkü ‘K’ takısının burada pek bir önemi yok. Sonuçta bu, pazarlama hedefleriyle ortaya çıkmış olan bir ek. 1080p’nin ardından gelen 1440p için de öncekinin 2 katıymış gibi bir algı uyandırıyor. Yatay olarak 2880 pikseli olan bir ekrana 3K demenizin önünde pek de bir engel yok.

Fakat şirketlerin asıl kaygısı bu değil. Kullanım alanına göre bahsettiğimiz çözünürlükler değişiyor. Örneğin biz az önceki piksel oranlarını spesifik olarak 16:9 oranındaki bir ekranda verdik. Farklı sektörlerde farklı amaçlar için bu değerler oynayabiliyor ve bu yüzden firmalar, 2K gibi terimleri kullanmamayı tercih ediyor.


Kaynak webtekno.com

 

Apple, Yeni Ürünleriyle Rakiplerini Darladı: İşte Bu Gece Apple’ın Tanıttığı Tüm Yeni Cihazlar

Apple, uzun zamandır beklediğimiz etkinliğini bugün düzenledi. Türkiye saati ile 20.00’da başlayan etkinlikte şirket, kendi alanlarında sektöre öncülük edecek yeni cihazlarını ve teknolojilerini tanıttı. Canlı olarak her bir cihazın özelliklerini sizlere anlattığımız yazılarımız dışında bu yazıda, tüm cihazları özet şekilde sizlere aktaracağız. Gelin, Apple’ın bugün neler tanıttığına kısaca bakalım.

Google, Samsungun Cüzdan ve Mesajlar Uygulamalarını "Zararlı" Olarak Etiketledi: Tamam da Niye?

ABD merkezli teknoloji devi Google, Play Store'daki uygulamaları tarayan "Play Protect" isimli bir hizmete sahip. Bu hizmet, potansiyel olarak kötü amaçlı yazılımları taramak için kullanılıyor ve genelde de iyi sonuç veriyor. Ancak geçtiğimiz günlerde, Play Protect'te garip bir hata meydana geldi. Yazılım, Güney Koreli teknoloji devi Samsung'un Cüzdan ile Mesajlar uygulamalarını "zararlı" olarak etiketledi.

Milyonlarca Kişinin Yemeksepeti Verilerini Çalan Hackerları Yasaya Göre Hangi Cezalar Bekliyor?

Türk Ceza Kanunu (TCK) 243. maddesi 'bilişim sistemine girme' suçunu düzenlemektedir. Bilgisayar korsanları, Yemeksepeti'nin verilerine erişim sağlayarak onlara ait bilişim sistemlerine giriş sağlamıştır. Bu suçun cezası 'bir yıla kadar hapis veya adlî para cezasıdır. Bu eylem gerçekleştirilirken Yemeksepeti’ne ait bilişim sistemlerinde verilerin yok olması veya değiştirilmesi gibi bir eylem de gerçekleştirilmişse ilgili maddenin ikinci fıkrasında düzenlenen suç gerçekleşmiş olmakla bu sefer 'altı aydan iki yıla kadar hapis cezası' ile karşı karşıya kalınacaktır.