Milyonlarca Kez İndirilen Uygulamaların Kullanıcıların Verilerini Ele Geçirdiği Ortaya Çıktı: Aralarında Neler Var Neler

Telefonlarımız, bilgisayarlarımız, tabletlerimiz her geçen gün çeşitli yollarla siber saldırıların hedefi olmaya devam ediyor. Özellikle uygulamalara verdiğiniz izinler, tıkladığınız bağlantılar veya farklı yöntemlerle bilgilerinize kolayca ulaşılabiliyor. 

14.04.2022 06:00:30 tarihinde yayınlandı.

Telefonlarımız, bilgisayarlarımız, tabletlerimiz her geçen gün çeşitli yollarla siber saldırıların hedefi olmaya devam ediyor. Özellikle uygulamalara verdiğiniz izinler, tıkladığınız bağlantılar veya farklı yöntemlerle bilgilerinize kolayca ulaşılabiliyor. 

Bazı uygulamaların ise bilgilerimizi ele geçirmek için veriler topladığı AppCensus araştırmacıları tarafından ortaya çıkarıldı. Peki bu uygulamalar neler? Kendimizi ve verilerimizi, kötü amaçlı insanların eline geçmemesi için nasıl koruyabiliriz?  

Kötü amaçlı yazılım analistlerinin Play Store’dan indirilen uygulamalar üzerinde yaptığı araştırmalar sonucu çok sayıda uygulamanın kullanıcıların kişisel verilerini topladığı ortaya çıktı. AppCensus araştırmacıları bu uygulamaların; kullanıcıların GPS verilerini, MAC adreslerini, ağ SSID’sini, telefon verilerini, e-posta adreslerini ve hatta modem bilgilerini üçüncü parti bir SDK yazılımı aracılığıyla topladığını söyledi.  

Bu toplanan veriler, kötü amaçlı olarak kullanılmak istendiğinde telefonunuz aracılığıyla kullandığınız kart bilgilerinize kadar erişilebiliyor. Tabii şifrelerinizin, kripto cüzdanlarınızın da tehlike altında olduğunu söylemek gerek. AppCensus’a göre, bu SDK yazılımı uygulamaların içerisine gizlenen bir base64 koduyla gerçekleştiriliyor. Hepimizi Play Store’dan uygulama indirirken iki kere düşünmeye iten bu açıklamanın ardından AppCensus tarafından açıklanan uygulama adlarına bir bakalım. 

Öncelikle az önce yukarda belirtmiş olduğumuz uygulamaların, bu bilgiler ortaya çıktıktan kısa bir süre sonra Google tarafından uygulama mağazalarından kaldırıldığını belirtmek gerekiyor. Ancak bu uygulamaların kaldırılmış olması, yerine yenileri gelemeyeceği anlamına gelmez. Bu sebeple dikkat etmeniz gereken ilk şey; telefonunuza indireceğiniz herhangi bir uygulamaya verdiğiniz izinlere ve kabul edeceğiniz metinlere dikkat etmek olmalı. Siz farkında bile olmadan, kullanıcı sözleşmelerinin içerisine yerleştirilmiş cümlelerle aslında verilerinizi kendi elinizle kötü amaçlı kişilere teslim edebilirsiniz. 

İLGİLİ HABER Binlerce Kişi Tarafından İndirilen Bazı Antivirüs Uygulamalarının Kötü Amaçlı Yazılım İçerdiği Ortaya Çıktı: İşte O Uygulamalar

Dikkat etmeniz gereken bir başka konu ise; uzun yıllardır duyduğumuz bir konu. Tanıdığınız birinden geliyor olsa bile ‘anlamlandıramadığınız’ bir e-posta veya mesaj aldıysanız, burada yer alan bağlantılara tıklamayın ve ilk önce size mesajı gönderen kişiyle iletişime geçmeye çalışın. Bununla birlikte uygulamalarınıza verdiğiniz izinleri de bir kontrol etmeniz de fayda olacaktır. 


Kaynak webtekno.com

 

Google, Telefonları Daha da Akıllı Hale Getirecek Yeni Android Özelliklerini Duyurdu

CES 2022 etkinliği hızla sürerken bazı şirketler, dünya genelinde artan COVID-19 vakalarının ardından etkinliğe katılmaktan vazgeçmişti. Bu şirketlerden biri de Google idi. Google, etkinliğe her ne kadar fiziksel olarak katılmamış olsa da CES 2022’de duyuracaklarını yazılı yada görsel olarak göstermeye başladı. Şirket, 2022 yılında yayınlanması planlanan yeni Android yeniliklerini gösterdi.

FIFA Tarihinde Bir İlk: FIFA 23ün Kapak Yıldızı Bir Kadın Futbolcu Oldu!

Video oyun dünyasının önemli isimlerinden Electronic Arts, uzunca bir süredir gündemde olduğu son FIFA isimli futbol oyunu FIFA 23 ile ilgili önemli bir açıklama yaptı. Şirket tarafından yapılan açıklamalarda, oyunun ne zaman tanıtılacağı açıklandı. Yapılan açıklamaya göre FIFA 23, 20 Temmuz saat 19:00'da resmi olarak tanıtılacak. Ayrıca FIFA 23 Ultimate Edition'ın ilk posteri de resmi olarak paylaşıldı.

Twitch, Deepfake ile Oluşturulan 18+ Videolara Karşı Savaş Başlattı

En popüler canlı yayın platformu Twitch, her ne kadar uygunsuz içerikleri gösteren yayıncılara yasaklar uygulasa da bu durum anlık olarak tespit edilemiyor. Birkaç saniye gösterilen görüntüler bile sosyal medyada yayılarak büyük bir gündem oluşturabiliyor. Görüntülerin deepfake ile oluşturulan sahte görüntüler olmasıysa tartışmaları büyütüyor.