Merkeziyetsiz Denilen Kripto Paralar Nasıl Oluyor da Bir Sözle Altüst Olabiliyor? Bir Ekonomiste Sorduk...

Kripto para dünyası, son dönemlerin en büyük çöküşlerinden bir tanesini yaşadı. Hatırlayanlarınız olacaktır; birkaç ay önce Terra (LUNA) olayı patlak vermiş, bir kripto para biriminin aniden yüzde 97 oranında değer kaybetmesiyle piyasalarda büyük bir çöküş olmuştu. Sonraki süreçte ise hafif bir toparlanma eğilimi görmüştük.

15.11.2022 23:30:16 tarihinde yayınlandı.

Kripto para dünyası, son dönemlerin en büyük çöküşlerinden bir tanesini yaşadı. Hatırlayanlarınız olacaktır; birkaç ay önce Terra (LUNA) olayı patlak vermiş, bir kripto para biriminin aniden yüzde 97 oranında değer kaybetmesiyle piyasalarda büyük bir çöküş olmuştu. Sonraki süreçte ise hafif bir toparlanma eğilimi görmüştük.

Yatırımcılar rahat bir nefes alır gibi olmuşken, piyasaları alt üst eden yeni bir gelişme yaşandı. Bu kez dünyanın en büyük kripto para borsaları arasında yer alan FTX, hakkında çıkan haberler sonrası iflas etti. Yaşananlar, piyasaları bir kez daha sarsmayı başarmıştı. Hal böyle olunca da bundan bir yıl önce 70 bin dolar seviyesini konuştuğumuz Bitcoin, 15 bin dolar seviyelerine kadar gerilemiş oldu...

Kripto paralar yaygınlaşmaya başladığında, "merkeziyetsizlik" tabiri herkesin dilindeydi. Sektörün önde gelen isimleri, herhangi bir bankaya veya hükümetlere bağlı olmayan kripto para birimlerinin, geleceğin ekonomik modeli olacağını söyleyip duruyordu. Ancak geldiğimiz nokta ortada. Bir borsayla ilgili gündeme gelen iddialar ile akabinde yapılan açıklamalar, yatırımcıların milyarlarca dolar zarar etmesine yol açtı. Dev bir borsa da batıp gitmiş oldu...

Yani kripto para dünyasında merkeziyetsizlikten bahsetmek, şu an için çok da mümkün değil gibi görünüyor. Biz de bu durumu, siz değerli okurlarımız için Daktilo 1984 sitesinin genel yayın yönetmeni, Ekonomist Enes Özkan'a sorduk. Gelin hep birlikte, bir ekonomistin bu konuyla ilgili yorumlarına yakından bakalım.

Enes Özkan, merkeziyetsizlik tabirinin aslında tam olarak doğru kullanılmadığını ifade ediyor. "Merkeziyetsizlik savını ortaya atan şey kripto paralar değil, Bitcoin. Ayrıca Bitcoin'in merkeziyetsizlik savı da hala devam ediyor. Merkeziyetsizlik savıyla alternatif bir ekonomi modeli öneren Bitcoin hala yerinde!" diyen Özkan, buradaki esas meselenin diğer kripto para birimleriyle ilgili olduğunu belirtiyor. 

Merkeziyetsizlik kavramını anlamak için teknik detaylara inmek gerektiğinden bahseden Özkan, kripto para birimlerinin üç teknik detay olan hız, merkeziyetsizlik ve güvenliği aynı anda sağlamanın çok zor olduğunu ifade ediyor. Gelin bir ekonomistin sözleriyle hem Bitcoin'in hem de diğer kripto para birimlerinin çalışma mekanizmasına yakından bakalım:

Bitcoin'de birçok merkez var. İşte bu da merkeziyetsizlik demek. Bundan kaynaklı olarak da transferler uzun sürüyor. Birçok insan bu transferlerde rol oynuyor. Ayrıca Bitcoin'de yapılan bir işlem geri alınamıyor. Bu güvenlikle ilgili bir şeydir. Diğerlerinde ise bambaşka bir durum var. Bu yüzden Bitcoin'i diğerleriyle karıştırmamak lazım.

Diğer kripto paralarda ise farklı farklı durumlar var. Bazıları hisse senedi, bazıları gerçek para, bazıları mevduat hesabı, bazıları ise emtia gibi hareket ediyor. Tam da bu yüzden, Bitcoin'i kripto para, diğerlerini ise kripto varlık olarak nitelendirmek daha doğru olacaktır. İşin bir de getirdiği yenilik boyutu var. Bitcoin, paranın doğasıyla ilgili, yani ekonomiyle ilgili bir yenilik getirdi. Diğerleri ise daha çok yepyeni teknolojiler kazandırdı.


Kaynak webtekno.com

 

Dinlediğin Bu Zil Sesinin Hangi Telefon Markasına Ait Olduğunu Bulabilecek misin? [TEST]

Cep telefonlarının yıllar önce hayatımıza girmesi uzak sayılabilecek pek çok noktayı daha yakın kılmıştı. Akıllı telefonlarla birlikte dünyanın öbür ucu bile avucumuzun içine girmiş oldu. Teknolojinin böylesine hızlı bir şekilde gelişmesi başımızı döndürüyor olsa da telefonların hala ana amaçlarından biri sevdiklerimizle telefonla konuşmak oluyor.

Google Chrome’da Bir Site Açılmadığı Zaman Çıkan "err_ssl_protocol_error" Hatası Nedir, Nasıl Çözülür?

Pek çok farklı işletim sistemindeki pek çok farklı internet tarayıcısında yaşanıyor olsa da genel olarak Windows 10 ve Windows 11 kullanıcılarının Google Chrome masaüstü internet tarayıcısı üzerinden Twitter ya da herhangi bir internet sitesi açmak istedikleri zaman karşılarına çıkan err_ssl_protocol_error hatası bir tür SSL hatasıdır ve karşılaştıkları zaman söz konusu internet sitesi bir türlü açılmaz. Epey can sıkıcı bir durumdur.

Google Mesajlar Güncellendi: iMessage Tepkilerini Görme, Silinebilir Mesajlar ve Dahası

ABD merkezli teknoloji devi Google, Android kullanıcılarına sunduğu Mesajlar uygulamasını güncelledi. Bu güncelleme ile Android ile iOS ekosistemleri arasında önemli bir kontakt kurulmuş oldu. Öyle ki Android'de Mesajlar uygulamarını kullanan tüketiciler artık, iPhone'lardan gönderilen tepkileri emoji olarak görüntüleyebilecekler. Bu özellik, şu an için yalnızca Android kullanıcıları arasında deneyimlenebiliyordu.

Google, Tehlikede Olan Android Telefonlarını Açıkladı: Yazılım Güncellemelerini Sakın Ertelemeyin

Android işletim sisteminin aynı anda birden fazla işlemci modeli ve üretici yazılımına uyumlu şekilde çalışması için yapılan geliştirmeler, beraberinde sorunları da getiriyor. Örneğin bazı işlemci yongalarının yazılımsal güvenlik açığına sahip olmaları ki Google, son raporlarında Samsung tarafından üretilen bazı Exynos işlemcilerin güvenlik sorunlarına açık olduğunu dile getirdi.