Marsın Kendi Aylarından Birini Parçaladığı Ortaya Çıktı

‘Kızıl Gezegen’ olarak da bilinen Mars’a yönelik çalışmalarımız hız kesmeden devam ediyor. İlerleyen yıllarda insan gönderilmesi beklenen bu gezegende şimdiden birçok araç yer alıyor ve araştırmalar yürütüyor. Aynı zamanda gezegene ve aylarına yönelik çalışmalar Dünya üzerinden de hız kesmeden devam ediyor.

18.11.2022 22:30:18 tarihinde yayınlandı.

‘Kızıl Gezegen’ olarak da bilinen Mars’a yönelik çalışmalarımız hız kesmeden devam ediyor. İlerleyen yıllarda insan gönderilmesi beklenen bu gezegende şimdiden birçok araç yer alıyor ve araştırmalar yürütüyor. Aynı zamanda gezegene ve aylarına yönelik çalışmalar Dünya üzerinden de hız kesmeden devam ediyor.

Şimdi ise bilim insanları, Mars’ın iki ayından biri olan Phobos ile ilgili oldukça ilginç bilgilere ulaşmayı başardı. Çalışma Phobos’un parçalandığını gösterdi. Bulgular, yakın zamanda The Planetary Science Journal üzerinden yayınlandı.

Araştırma, Phobos’un Mars’ın çekim kuvveti tarafından parçalanma belirtileri gösterdiğini ortaya koydu. Bilim insanları, daha önceden bu ayın yüzeyindeki sıra dışı izlerin antik asteroit çarpışmalarından kaynaklandığını düşünüyordu. Şimdi ise bunların, Phobos’un kütleçekim nedeniyle oluşan toz dolu kanyonlar olduğu görüldü.

Mars’ın en büyük ayı olan Phobos, 27 kilometre çapında ve Kızıl Gezegen’den 6.000 kilometre uzaklığında. İsmini Yunanca’da korku anlamına gelen bir kelimeden alan ay, gezegenin etrafında her gün üç kez tam dönüşünü tamamlıyor. Bir karşılaştırma yapacak olursak Dünya’mızın tek doğal uydusu olan Ay ise 3,475 kilometre genişliğinde ve gezegenimizden 238.855 kilometre uzaklıkta.

Ek olarak, Phobos ile ilgili oldukça ilginç bir gerçek de var. NASA’ya göre bu ayın Mars’ın etrafındaki yörüngesi sabit değil. Bu, Phobos’un her 100 yılda bir gezgenin yüzeyine 1,8 metre yaklaştığını ortaya koyuyor.

Phobos’un yüzeyindeki çizgiler de oldukça gizemli bir konuydu. Daha önce bahsettiğimiz gibi en yaygın teori, geçmişte bir asteroidin aya çarpmasıydı. Bu çarpma sonucunda ise ‘Stickney’ olarak bilinen 9,7 kilometre genişliğinde bir kraterin ve bu çizgilerin oluştuğu düşünülüyordu. Yeni çalışma bu izlerin ayın Kızıl Gezegen’e yaklaşmasından ve çekim kuvvetinden dolayı yavaşça parçalanmasının bir sonucu olabileceğini ortaya koydu. Bunun gelgit kuvveti olduğunu söylememiz mümkün. Yani çalışmanın arkasındaki fikir, küçük bir cismin (bu durumda Phobos) daha büyük bir cisme (Mars) yaklaşması, bunun ardından ise daha küçük olanın büyüğe doğru uzanması.

Bilgisayar simülasyonlarını kullanan araştırmacılar, bunun sonucunda Phobos’un gelecekte bir noktada tıpkı Satürn’ün halkaları gibi Mars’ın bir halkasına dönüşebileceğini ekledi. NASA’nın tahminleri de 50 milyon içinde bu ayın ya Mars’ın yüzeyine çarpacağını ya da halkaya dönüşebileceğini gösteriyordu. Yeni çalışmanın yazarları da eğer gelgit kuvvetleri zaten uyduyu parçalıyorsa Phobos’un beklenenden çok daha önce yok olabileceğini belirtti.

İLGİLİ HABER Mars Fokurduyor Olabilir: Gezegenin Yüzeyinin Altında Magma Olabileceği Tespit Edildi


Kaynak webtekno.com

 

Steam’de Kış İndirimleri Öncesi Cüzdanınızı Boşaltacak 15 Oyun

Dünyanın en büyük oyun mağazası ve platformu olarak kabul edilen Steam, her yıl en az 7 adet özel indirim dönemiyle oyuncuların daha ucuza oyun oynanabilmesini sağlıyor. Hatta öyle ki oyun dünyasında pek çok oyuncu bu indirimlere “Gabe’in (Steam’in kurucusu) cüzdanlarımızı boşaltma zamanı” diyerek espri yapıyor.

Binance, Kripto Paralar Konusunda Doğru Bilinen Yanlışları Açıkladı

Tüm dünyada popüler hâle gelen kripto para birimleri, artık birçok insan için bir yatırım aracı hâline gelmiş durumda. Ancak her şeyde olduğu gibi bu kripto paralarda da bazı doğru bilinen yanlışlar var. İşte bu konuya açıklık getirmek isteyen dünyanın en büyük kripto para borsası Binance, sektörde dolaşan bazı yanlış bilgilere açıklık getirdi.