Mars Kırmızı, Venüs Kahverengi… Peki Gezegenlerin Bu Renklere Sahip Olmasının Sebebi Nedir?

Bize hayat veren dev yıldız Güneş’in etrafında oluşturduğu Güneş Sistemi; Merkür, Venüs, Mars, Jüpiter, Satürn, Uranüs, Neptün ve Dünya adını verdiğimiz sekiz gezegenden oluşuyor. İçinde yaşamakta olduğumuz Dünya’dan başımızı kaldırıp da gökyüzüne baktığımız zaman bu gezegenlerden çoğunu göremiyor, gördüklerimizi ise yalnızca birer beyaz noktaya benzetiyoruz. Halbuki gezegenlerin renkleri var.

16.09.2022 12:00:34 tarihinde yayınlandı.

Bize hayat veren dev yıldız Güneş’in etrafında oluşturduğu Güneş Sistemi; Merkür, Venüs, Mars, Jüpiter, Satürn, Uranüs, Neptün ve Dünya adını verdiğimiz sekiz gezegenden oluşuyor. İçinde yaşamakta olduğumuz Dünya’dan başımızı kaldırıp da gökyüzüne baktığımız zaman bu gezegenlerden çoğunu göremiyor, gördüklerimizi ise yalnızca birer beyaz noktaya benzetiyoruz. Halbuki gezegenlerin renkleri var.

Eğer az çok uzayla ilgiliyseniz ya da medyayı takip ediyorsanız Güneş Sistemi’ni oluşturan gezegenlerin her birinin kendine özel bir rengi olduğunu görmüşsünüzdür. NASA ve benzeri kurum ve özel şirketlerin yaptığı çalışmalar bu renkler hakkında çok daha detaylı bilgi sahibi olmamızı sağlıyor. Gelin Güneş Sistemi’ndeki gezegenlerin renklerine ve bu renklerin oluşum sebeplerine yakından bakalım.

Güneş’e en yakın gezegen olan Merkür’ün en net fotoğraflarından bir tanesi Messenger uzay sondası tarafından çekilmiştir. İlk bakışta Merkür ile Ay yüzeyi arasında büyük bir benzerlik olduğunu fark edebilirsiniz. Merkür karasal bir gezegendir. Metalik bir çekirdeğe sahip olan gezegenin kayalık bir mantosu vardır. Diğer bileşenleri ise demir, nikel ve silikat kayalardır. Tüm bunlar birleştiği zaman Merkür’ün koyu gri bir renge sahip olmasını sağlar. İnce atmosferi Güneş ışığına müdahale etmediği için rengi etkilenmez.

Karasal gezegenlerden bir tanesi olan Venüs’ün yoğun atmosferini karbondioksit, kükürt dioksit ve azot oluşturur. Dışarıdan baktığımız zaman yeryüzünün değil, bu atmosferin rengini görürüz. Yoğun sülfürik asit içeren ve gökyüzünü kaplayan bulutlar Güneş ışınlarının yüzde 90’lık bir kısmını yansıtır. İşte bu nedenle Venüs’ü sarı olarak görürüz. Dünya’dan çıplak gözle bile görülmesini sağlayan ve Güneş ışığını yansıtan bulutlar olmasa Venüs’ün altındaki kahverengi ve gri renkleri görebilirdik. Yoğun atmosferi nedeniyle Güneş görmediği için yüzey rengi sabittir.

Dünyamızın uzaydan çekilen fotoğraflarına baktığımız zaman masmavi, parlak bir gezegen görüyoruz ancak o fotoğrafların üzerinde renk düzenlemeleri yapıldığı bilinen bir gerçek. Yüzde 70’i mavi su ile kaplı gezegenimiz azot ve oksijenden oluşan atmosferinin doğal filtresinden geçince gri bir renk alıyor. Beyaz renk ise bulutlardan geliyor. Baktığınız bölgenin coğrafi yapısına bağlı olarak bu renk cümbüşüne yeşil ve kahverengi gibi yeryüzü renkleri de karışabilir. Yani Dünya uzaydan baktığımızda bile epey hareketli bir gezegen.

Kızıl Gezegen lakabından da anlaşılacağı üzere Mars gezegeninin rengi kızılımsı bir kahverengidir. Son derece ince bir atmosfere sahip olduğu için bu renk olduğu gibi görünür. Kızıl rengin sebebi ise demir oksit. Yani Mars’ın taşı toprağı demir oksit desek yanlış olmaz. Ancak Mars gezegeninde kutuplar da bulunuyor. Gezegenin farklı noktalarında, farklı yoğunluklarda olan bu kutuplar Kızıl Gezegene tatlı bir beyazlık katıyor. Demir oksit yoğunluğuna göre farklı bölgelerde daha koyu ya da daha açık renkler görmek mümkün. 

Diğer gezegenlerden farklı olarak Jüpiter’in çizgili renkleri var. Beyaz, turuncu, kahverengi çizgilerin paralel bir renk görünümü oluşturmasının nedeni ise gezegende oluşan fırtınalar. Jüpiter gezegeninde saatte 360 kilometre hıza ulaştığı bile görülen fırtınalar yaşanır. Bu da çizgili görünüme neden olur. Hidrojen, helyum, su, amonyak gibi bileşenler açısından zengin olan Jüpiter’in turuncu ve beyaz renkleri, ultraviyole ışınlara maruz kalan kristallerin renk değiştirmesi sonucu ortaya çıkar. Renk değiştiren ve biriken bu moleküller kromofor olarak adlandırılır.


Kaynak webtekno.com

 

Kiğılının Çalışanlarına Gönderdiği Ayrımcı E-Posta Tepki Çekti: Mavi Yaka Çalışanlar Var, Etek Boyuna Dikkat Edin [Kiğılıdan Açıklama]

Türkiye’nin köklü giyim markalarından Kiğılı, çalışanlara gönderilen bir şirket içi e-posta nedeniyle gündeme geldi. Kiğılı tarafından bazı çalışanlara gönderilen e-postada artan hava sıcaklıkları gerekçe gösterilerek kılık-kıyafet prosedürü hakkında bir hatırlatma yapıldı.

Oynamaya Yeni Başlayanların Uygulayabileceği 5 Hello Neighbor Taktiği

Düşünerek hareket etmeden oynandığında sonucu direkt ölüm olduğu için Hello Neighbor nispeten zor bir oyun. Tabii ki her oyunda olduğu gibi belli bir alışma sürecinden sonra işler biraz daha kolaylaşıyor ve adımlarınızı daha akıllıca ve daha dikkatli bir şekilde atmaya başlıyorsunuz. Fakat bu süreç gerçekleşene kadar bol bol ölecek ve hatalarınızdan ders çıkaracaksınız.

Kripto Para Borsalarına Dava Açan SEC Başkanının, Davadan Önce Milyonlarca Dolarlık Bitcoin Aldığı İddia Edildi

Kripto para camiası son günlerde garip bir sürecin içerisinden geçiyor. Öyle ki ABD'de, dünyanın en büyük kripto para borsası Binance'e dava açıldı. Davayı açan kurumun, ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) olması, kripto para piyasalarında oynaklığa neden oldu. Sadece Binance ile yetinmeyen SEC, bunun peşinden yine en büyük borsalar arasında yer alan Coinbase'e de dava açtı.