Klavyelerdeki Harflerin Alfabetik Olarak Sıralanmamasının Sebebi Neye Dayanıyor? Neredeyse “P Klavye” Kullanacakmışız!

Çoğumuz telefon ve bilgisayarlarımızda Q klavyeyi kullanıyoruz ve gözlerimiz başka yerde olsa bile parmaklarımızla istediğimiz kelimeleri kolaylıkla yazabiliyoruz. Çünkü bu düzeni benimsedik ve oldukça alıştık.

4.07.2023 11:15:06 tarihinde yayınlandı.

Çoğumuz telefon ve bilgisayarlarımızda Q klavyeyi kullanıyoruz ve gözlerimiz başka yerde olsa bile parmaklarımızla istediğimiz kelimeleri kolaylıkla yazabiliyoruz. Çünkü bu düzeni benimsedik ve oldukça alıştık.

Şimdi ise klavyedeki harflerin neye göre sıralandığına ve bu dizilimin gelişigüzel olup olmadığına bakalım.

O zamanlar daktilolarda yazı yazmak, olması gerektiği gibi bir hayli kolay ve hızlıydı. Fakat bir problem vardı. Daktiloda yazılan yazı her ne kadar hızlıysa, takılma oranı da bir o kadar artıyordu. 

Daha basit bir ifadeyle alfabetik daktilo kullanan kişiler, o kadar hızlı yazıyordu ki neredeyse iki tuşa aynı anda basıyordu. İki tuşa aynı anda basmak ise daktilo kollarının sıkışması demekti.

Ayrıca sıkışmaların, klavyedeki iki tuşun birbirine yakın olmasından kaynaklandığı da düşünüldü. Bu sebeplerle klavyedeki harflerin tekrar düzenlenmesinin, bu sıkışmaları azaltacağı tahmin edildi ve yeni bir dizilim arayışına geçildi.

Christopher bu problemden sonra yaklaşık 5 yıl, çok sayıda deneme yanılma yoluyla kullanıcılar için kusursuz bir dizilim için çalışmalarını sürdürdü ve Q klavyeyi tasarladı. Bu klavye şekli, bir üst karakter tuşu kullanarak hem büyük hem de küçük harfleri yazma olanağı sağlıyordu.

Ayrıca yazarken el değiştirmek, klavye düzeninde kullanıcının işini bir hayli kolaylaştıran bir şeydi. Bir el bir harfi yazarken diğer el bir sonrakini yazmaya hazırlanarak, süreci daha verimli hale getirmekteydi. 

Bu yaklaşım ilk etapta mantıksız gibi görünebilir fakat tek bir elle birçok harfe tek tek basmaya çalıştığınızı düşünün. Bu durum istemsiz bir şekilde harfler arasında tekrara yol açacak ve bu sebeple hızınız düşecek, hatalar da artış gösterecekti.


Kaynak webtekno.com

 

2021 Yılının En Çok Bağış Alan Twitch Yayıncıları Belli Oldu: Bu Listeye Son Kez Bakıyor Olabiliriz

Bildiğiniz üzere dünyanın en büyük yayın platformu Twitch'te yıl sonuna doğru büyük bir skandal yaşandı. Bağış sisteminin "bit" üzerinden döndüğü iddiasıyla birlikte Türkiye'den yaklaşık 2 bin 400 yayıncının 10 milyon dolarlık kara para aklama skandalına karıştığı belirtilmişti. Bu olayların üzerine İçişleri Bakan Yardımcısı ve Bakanlık Sözcüsü İsmail Çataklı, konuyla ilgili soruşturma başlatıldığını açıklamıştı.

Twitterdan Fazlası Var: Instagram’ın Diğer Uygulamalardan Fütursuzca Arakladığı Özellikler

Meta’nın gündemden düşmek bilmeyen en genç uygulaması olan Threads, sadece 4 gün içinde 100 milyon kullanıcıya ulaşmayı başarmıştı. Üstelik bunu, platformda hâlihazırda birçok eksik varken yaptı. Bunlardan size daha önce bahsetmiştik. Şüphesiz Threads, tıpkı Instagram gibi bu eksiklerini kapatmakla kalmayıp üstüne birçok yenilik de ekleyecektir.