Klavyelerde Neden İkişer Tane "Ctrl, Shift ve Alt" Tuşu Var? Nedeni Daktilolara Kadar Uzanıyor!

Klavyeler günlük hayatımızın ayrılmaz bir parçası haline geldi ve dijital dünyaya açılan bir kapı görevi görüyor. Düzenlerini ve işlevselliklerini genellikle hafife alsak da bazı tasarım tercihlerinin ardında mantıklı sebepler yatıyor. Klavyedeki Ctrl, Shift ve Alt tuşlarının varlığı da bu tasarım tercihi ürünlerinden biri.

28.06.2023 23:15:11 tarihinde yayınlandı.

Klavyeler günlük hayatımızın ayrılmaz bir parçası haline geldi ve dijital dünyaya açılan bir kapı görevi görüyor. Düzenlerini ve işlevselliklerini genellikle hafife alsak da bazı tasarım tercihlerinin ardında mantıklı sebepler yatıyor. Klavyedeki Ctrl, Shift ve Alt tuşlarının varlığı da bu tasarım tercihi ürünlerinden biri.

Klavyenizin her iki yanında neden ikişer adet Ctrl, Shift ve Alt tuşu olduğunu hiç merak ettiniz mi? Bu tuşlara değiştirici tuşlar deniyor zira bildiğiniz gibi birlikte kullanıldıklarında diğer tuşların işlevini değiştiriyorlar. Örneğin Ctrl+C, seçili metni kopyalıyor. Shift+A ise büyük A harfi yazar ve Alt+F4 de geçerli pencereyi kapatır. Peki neden her bir değiştirici tuştan iki tanesine ihtiyacımız var? Sadece bir tanesi yeterli değil mi? Bunun arkasında daha derin bir neden var mı?

QWERTY düzeni, 1868 yılında ilk pratik daktilonun patentini alan Christopher Latham Sholes adlı Amerikalı bir mucide atfediliyor (yani ilk olarak kim keşfetti bilmiyoruz, ancak patenti o aldı). Sholes, mürekkepli şeritlere vurmak ve kağıt üzerinde işaretler yapmak için metal çekiçler kullanan daktilosu için farklı klavye düzenleri deniyordu.

Karşılaştığı sorunlardan biri, iki bitişik tuşa arka arkaya hızlıca basıldığında çekiçlerin sıkışmasıydı. Bu sorunu çözmek için İngilizcede en sık kullanılan TH, ER ve AN gibi harf çiftlerini ayrı bir şekilde klavye düzenine eklemeye çalıştı. Değiştirici tuşlar düşüncesi de ilk böyle ortaya çıktı.

Sholes ayrıca sesli harfleri en üst sıraya yerleştirmek ve noktalama işaretlerini kaydırma karakterleri olarak kullanmak gibi bazı fikirleri mevcut telgraf klavyelerinden ödünç aldı. Ayrıca kelimeleri ayırmak için klavyenin alt kısmına bir boşluk çubuğu ekledi. Sonuç, Z ve X'in yer değiştirmesi ve M'nin ikinci sırada olması gibi bazı tuşların farklı konumlarda olması dışında bugün kullandığımıza benzeyen bir düzen oldu.

En sonunda da bu daktilolara kullanıcıların istedikleri zaman harfleri büyük veya küçük yazabilmeleri için Shift tuşu eklendi. Sholes daktilo patentini ateşli silahlar ve dikiş makineleri üreten Remington şirketine sattı. Remington, Sholes'un düzeninde bazı küçük değişiklikler yaptı ve 1874 yılında seri daktilo üretimine başladı. Şu an bildiğimiz modern klavyelerdeki Ctrl ve Alt tuşlarını ise IBM literatüre kattı.

Dediğimiz gibi orijinal daktilolarda bu değiştirici tuşlar yoktu, çünkü metin yazmak için bunlara ihtiyaç duyulmuyordu (Shift tuşu hariç). Ancak bilgisayarlar daha gelişmiş ve çeşitli işlev ve komutları yerine getirebilir hale geldiğinde, kullanıcılara kısayollar ve seçenekler sağlamak için bu tuşlar kullanılmaya başlandı.

İki tuş setine sahip olmak, kullanıcıların hangisinin daha yakın veya rahat olduğuna bağlı olarak kısayolları ve komutları gerçekleştirmek için her iki elini de kullanmasına olanak tanıdığı için klavyelerimizde bulunuyor. Örneğin seçili metni kopyalayıp yapıştırmak için kullandığımız Ctrl+C ve Ctrl+V komutlarında kullandığımız C ve V harfleri, klavyede sol elimizi konumlandırdığımız yere yakın. Bu sebeple tek elle bir metni kopyalayıp yapıştırabilmek için soldaki Ctrl tuşunu kullanırız.


Kaynak webtekno.com

 

Elon Musktan Trollerin Kökünü Kazımak İçin Acımasız Yöntem: Sadece Onaylı Twitter Hesaplarının Tweetleri Gösterilecek

Geçtiğimiz günlerde Twitter kasasında sadece dört aylık para kaldığını açıklayan milyarder iş insanı Elon Musk, platformla ilgili yeni açıklamalarda bulundu. Bugün yapılan açıklama, Twitter'a gelecek yeni özelliklerle ilgiliydi. Elon Musk'ın açıklamaları, Twitter deneyiminin bir yandan iyileşip bir yandan kötüleşeceğini gösteriyor.

NFT ve Metaverse Dünyasının Yeni Trendi Kryptomon ve KMON Token Nedir, Nasıl Oynanır?

Pokemon’u bilirsiniz. Özellikle doksanlı yıllarda doğan herkesin çocukluk hayaliydi bir Pokemon’a sahip olmak, onunla ilgilenmek ve maceralara çıkmak… Sanal bebeklerin dolduramadığı bu boşluk bizi oyunlara yönlendirdi. İşte bu yüzden ki Pokemon, her ne kadar çizgi dizisinden bağımsız olsa da bugün oyunlarla yaşıyor, bir şekilde o hayale ulaşmamızı sağlıyor. 

iPhone Safari Çerez Kullanımı Aktif Etme ve Engelleme Nasıl Yapılır?

Safari, ilk kez 2003 yılında Apple tarafından macOS işletim sistemine sahip Macbook bilgisayarlarda kullanılmak üzere geliştirilmiş bir internet tarayıcısıdır. iPhone ve iPad cihazların üretilmesi ile birlikte Safari bir mobil internet tarayıcısı olarak da akıllı telefon ve tabletlerimizdeki yerini aldı. Pek çok farklı özelliğe sahip olsa da Safari çerez kullanımı konusunda pek çok kullanıcının aklında soru işaretleri var.