Kablolarımızda Gördüğümüz, Çekmeye Çalışırken Her Yere Takılan O Silindir Şeklindeki Plastik Parça Nedir?

Çoğunlukla şarj cihazlarımızda karşımıza çıkan küçük bir parça olan ve kabloları çekmeye çalışırken her seferinde bir yerlere takılmasıyla ufak çaplı sinir eden Ferrit boğumunun asıl işlevini ve yokluğunda neler olabileceğini sizlere anlatacağız. Şimdiden söyleyelim, bir yerlere takılıyor diye sinir olduğumuz bu silindir, aslında oldukça önemli bir amaca hizmet ediyor.

1.03.2022 00:45:14 tarihinde yayınlandı.

Çoğunlukla şarj cihazlarımızda karşımıza çıkan küçük bir parça olan ve kabloları çekmeye çalışırken her seferinde bir yerlere takılmasıyla ufak çaplı sinir eden Ferrit boğumunun asıl işlevini ve yokluğunda neler olabileceğini sizlere anlatacağız. Şimdiden söyleyelim, bir yerlere takılıyor diye sinir olduğumuz bu silindir, aslında oldukça önemli bir amaca hizmet ediyor.

Söz konusu parçaları yeni cihazlarda pek göremiyoruz fakat bu ortadan kalktığı anlamında gelmiyor. Onun yerine bu silindir dahili olarak karşımıza çıkıyor. Detaylarına geçmeden kabaca görevinden bahsetmek gerekirse bu silindir, cihazınıza istenmeyen sinyallerin girmesini engelliyor.

Kablodan gelen akımı düzene sokarak enerji kaybını önleyen Ferrit boğumu, şarj işlemlerinin ve güç transferlerinin daha verimli gerçekleşmesinden sorumlu. Normal şartlarda kablodan geçen elektrik akımını başıboş bırakırsanız, elektromanyetik müdahale yüzünden muhtemelen akımda güç kaybı yaşarsınız.

Fakat bu noktada Ferrit boğumu, yüksek frekanslı elektromanyetik dalgaları içine alarak güç kaybının önüne geçiyor ve daha verimli, stabil bir akımın gerçekleşmesini sağlıyor. Elektronik aletlerimiz için oldukça kritik olabilecek bu işlemi, görmeye alıştığımız bu küçük parça gerçekleştiriyor.

Olmasaydı ne olurdu diye düşünecek olursak, karşınıza cızırtılar çıkarabilecek bu durum, yüksek frekanslarda cihazınızın bozulmasına kadar gidebilir. Bu sebeple dahili ya da harici her cihazda, cihaz için hayati önem taşıyan bu işlevi yerine getiren bir bölüm bulunur.

İLGİLİ HABER Aaaaa Ki Ki Ki Ki... TeamSpeak vs Discord: Hangisi Daha İyi?

Dışarıdan plastik olarak görünseler de bu silindirlerin içini açtığınızda iki yarım ferrit seramik silindir karşınıza çıkar. Elektromanyetik parazitleri azaltmanın yanında cep telefonu gibi cihazlardan yayılan sinyalin de elektrik akımını etkilemesini önleyen bu silindirler günümüzdeki cihazlarda dahili olarak karşımıza çıkıyor.


Kaynak webtekno.com

 

Chrome, Opera, Firefox... Tüm Tarayıcılarda Kritik Güvenlik Açığı Tespit Edildi, Her Ne Kullanıyorsanız Hemen Güncelleyin!

Artık hayatımızın ayrılmaz bir parçası haline gelen internet tarayıcıları, hâlâ tonla güvenlik açıklarıyla dolu. Geliştiriciler de bu güvenlik açıklarını kapatmak için çalışmalarını sürdürüyorlar. Tüm bunlara zaten alışığız ancak gelen son haberler, büyük tarayıcı şirketlerinin hep birlikte teyakkuza geçtiklerini gözler önüne seriyor. 

İş Arayanlara Özel LinkedIn Profilinizi Geliştirmek Adına Uygulayabileceğiniz 10 Taktik ve Tüyo

Günümüzün teknoloji çağında iyi tasarlanmış bir LinkedIn profili, iş arayanların sonuca ulaşması için oldukça önemli. İşverenler ve işe alım uzmanları, yayınladıkları iş ilanlarında nihai kararı vermeden önce adaylar hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için LinkedIn'e bakıyor. Bu nedenle LinkedIn profilinizin yeterince dolu olduğundan ve sizi diğer adaylardan farklı kıldığından emin olmanız gerek.

İnsanlığı Aya Geri Götürecek Artemis Roketini Yapboz Gibi Parçalarına Ayırıp İnceledik! Hangi Parça Ne İşe Yarıyor?

NASA, Artemis görevleri ile insanlığı tekrardan Ay'la buluşturmak ve bu sefer insanlık olarak Ay'da kalıcı bir düzen sağlamak istiyor. Bu büyük proje için kullanılan ‘Space Launch System (SLS)’ roketi ve ‘Orion’ uzay aracı tabii ki çok güçlü ve maliyeti de oldukça fazla. Bazılarının başka uzay ajansları tarafından geliştirildiği roket parçalarının her birinin farklı bir özelliği bulunuyor.