James Webb Uzay Teleskobu’nun SSD Boyutu Açıklandı: Evrenin Sırlarını Depolayacak Ama Bi’ GTA 5 Sığmıyor…

İlk başta 2007 yılında fırlatılması planlanan, fakat karşılaşılan sorunlar, yapılan geliştirme ve güncellemelerle fırlatışı yıllarca ertelenen James Webb Uzay Teleskobu, 25 Aralık 2021’de uzaya fırlatılmıştı. Teleskobun ilk renkli görselleri de geçtiğimiz günlerde NASA tarafından paylaşılmıştı.

19.07.2022 14:15:13 tarihinde yayınlandı.

İlk başta 2007 yılında fırlatılması planlanan, fakat karşılaşılan sorunlar, yapılan geliştirme ve güncellemelerle fırlatışı yıllarca ertelenen James Webb Uzay Teleskobu, 25 Aralık 2021’de uzaya fırlatılmıştı. Teleskobun ilk renkli görselleri de geçtiğimiz günlerde NASA tarafından paylaşılmıştı.

Peki James Webb Uzay Teleskobu, çektiği bu fotoğrafları Dünya’ya nasıl gönderdi? Teleskop, çektiği fotoğrafları göndermeden önce nerede depoladı? Gelin, pek çoğunuzu şaşırtma potansiyeli olan bu soruların cevaplarına bakalım.

James Webb Uzay Teleskobu, beklentilerinizin aksine her anlamda son teknolojiyi barındırmıyor. Teleskop elbette bazı teknolojilerinde son ve hatta ilk kez kullanılan teknolojilere yer verse de, uzun süreli dayanıklılık ve güvenilirlik için sağlamlığı bilinen teknolojiler kulanılıyor.

Dünya’dan 1,5 milyon kilometre uzaklıkta bulunan Teleskop, çektiği fotoğrafları dünyaya ‘Ka bandı’ frekansları üzerinden gönderiyor. James Webb’in görev sistemleri mühendisi olan Michael Menzel’e göre teleskop, 25,9 gigahertzlik kanal üzerinden saniyede 28 megabayt veri gönderebiliyor.

Bu ana frekansın yanı sıra teleskop, S bandında iki kanaldan da veri gönderimi sağlıyor. Bu kanallardan biri 2,09 GHz iken kanal üzerinden saniyede 16 kilobit veri aktarımı sağlanabiliyor. İkinci kanal olan 2,27 GHz’lik kanal ise saniyede 40 kilobit veri gönderebiliyor. Bu kanal, genellikle teleskobun operasyonel durumu ve sistemlerin sağlığı gibi teleskobun durumu hakkında bilgilerin alınması için kullanılıyor.

James Webb Uzay Teleskobu, Parker Solar uzay aracı, Transiting Exoplanet Survey Anteni ve Voyager uzay araçları gibi pek çok aracın bağlı olduğu ‘Deep Space Network (DSN - Derin Uzay Ağı)’ ağına bağlı durumda. Bu ağ, dünya çapında üç noktaya yerleştirilmiş anten ile canlı tutuluyor: Avustralya, İspanya ve Kaliforniya.

Paylaşılan bilgilere göre James Webb, pek çoğunuzu şaşırtacak şekilde yalnızca 68 GB’lık bir SSD’ye yer veriyor. Bu depolama alanının %3’ü mühendislik ve telemetri verilerine ayrılıyor. Bunun dışında toplam depolama alanının uzaydaki radyasyonun verdiği zarar nedeniyle önümüzdeki 10 yıl içinde 60 GB’a düşmesi bekleniyor.

Elbette uzayın derinliklerinden elde edilen veriler, 68 GB’lık SSD içinde uzun süreli kalmıyor. Zira depolama alanı yalnızca 24 saat içinde elde edilen verileri depolayabilecek büyüklükte. James Webb Uzay Teleskobu ise gün içinde belirlenen aralıklarda elde ettiği veriyi Dünya’ya aktarıyor ve depolama alanından siliyor.

James Webb Uzay Teleskobu, günde 57 GB’lık veri elde edebilirken Hubble’da bu değer sadece 2 GB idi.

İLGİLİ HABER James Webb Uzay Teleskobu ile Çekilen Jüpiter Fotoğrafı Paylaşıldı: Peki Yeni Fotoğraf, Öncekilerden Neden Farklı?


Kaynak webtekno.com

 

Apple, iPhone 14ün Polisleri Çileden Çıkaran Özelliğini Nihayet Düzeltiyor

ABD merkezli teknoloji devi Apple, iPhone'lar için yayınladığı son işletim sistemi iOS 16'nın iOS 16.2 kodlu geliştirici beta sürümünü resmen yayınladı. Bu yeni beta sürümle son kullanıcılara sunulacak yeni özellikler test edilmeye başlandı. iOS 16.2 ile ilgili gelen ilk haberler ise Apple'ın yeni özellikler arasında yer alan kaza algılama özelliği ile ilgili yeni planlarının olduğunu gözler önüne seriyor.

Google, 25inci Yaşını Kutluyor: İşte Dünyayı Değiştiren Arama Motorunun Hikâyesi

Bugün hem ABD merkezli teknoloji devi Google hem de biz sıradan internet kullanıcıları için önemli bir gün. Bunun nedeni, Google'ın 25. yaşını kutluyor olması. İnternetin bugünkü hâle gelmesinde önemli bir rol oynayan Google, 1998 yılında Larry Page ve Sergey Brin tarafından kurulmuştu. Bugün Google'a girip bir şeyler arattıysanız, konuyla ilgili bir Doodle oluşturulduğunu da görmüşsünüz. 

HitPaw Photo Enhancer ile Fotoğraf Kalitesi Nasıl Artırılır? Adım Adım Anlattık

Hepimizin 'Aslında ne güzel fotoğraf ama keşke net çıksaymışız' dediği ya da gece karanlığında, zoom'la çekip 'Bu kadar piksel piksel görünmese tam Instagram'a atmalık fotoğraf' dediği fotoğrafları olmuştur. Bunun gibi sayısız nedenle kalitesiz fotoğraflar çöplüğüne sürüklenen fotoğraflarınızı kurtarmanın aslında bazı yolları var.