Hubble Uzay Teleskobu Gizemli Bir Galaksiyi Görüntüledi: Diğerlerine Hiç Benzemiyor

Uzayla ilgili bilmediğimiz çok şey olsa da, bazı şeylerden az çok eminiz: Gezegenler küresel olur, karadelikler ışığın bile kaçmasına izin vermez, galaksiler az çok birbirine benzer. Ancak bunlardan sonuncusunun bazı istisnaları var. Bu istisnalardan biri de NGC 1156 adlı galaksi. 

6.09.2022 10:30:25 tarihinde yayınlandı.

Uzayla ilgili bilmediğimiz çok şey olsa da, bazı şeylerden az çok eminiz: Gezegenler küresel olur, karadelikler ışığın bile kaçmasına izin vermez, galaksiler az çok birbirine benzer. Ancak bunlardan sonuncusunun bazı istisnaları var. Bu istisnalardan biri de NGC 1156 adlı galaksi. 

Dünya'dan 25 milyon ışık yılı mesafede Koç takımyıldızında bulunan galaksinin yapısı alıştığımız galaksilerden farklı olarak uzaya yayılmış kırmızı parlak yaprakları andırıyor. Avrupa Uzay Ajansı (ESA), bu durumu "Galaktik morfolojinin bir mucizesi" olarak tanımlıyor. 

"Binlerce parlak yıldızı bir sarmal galaksiyi andırıyor ancak karakteristik sarmal yapıdan yoksun." açıklamasını yapan ESA, "Yine de bilindik bir parlama yayıyor, tıpkı eliptik galaksilerde ve merkezindeki daha yaşlı, kırmızı yıldızlar gibi." ifadelerini kullandı. 

Görüntülerde yer alan kırmızı parlamalar, yıldız oluşumlarının yoğun olduğu bölgeleri gösteriyor. Galaksinin yoğun enerjisi de bu yıldız kümelerinden geliyor. İyonlaşmış hidrojen gazı, bu genç yıldızlardan uzaya yayılıyor ve yıldızlara karanfil yapraklarını anımsatan kırmızı parlamalarını kazandırıyor. 

Sarmal galaksilerde genellikle merkezde daha yaşlı, daha az parlayan yıldızlar bulunur. Bu yıldızların etrafında da sıcak, genç yıldızlardan oluşan geniş bir disk dönüşünü gerçekleştirir. NGC 1156 ise merkezde daha eski yıldızlar bulundurmasına rağmen genç yıldızları bir sarmal disk oluşturmuyor. Bu nedenle de araştırmacılar bu galaksiyi cüce düzensiz galaksi olarak sınıflandırıyor. 

İLGİLİ HABER James Webb Uzay Teleskobu, İlk Kez Güneş Sistemimiz Dışındaki Bir Gezegenin Fotoğrafını Çekti

Öte yandan galaksinin bu şeklini koruyabilmesini sağlayan bir özelliği de bulunuyor. NGC 1156 aynı zamanda izole bir galaksi olarak adlandırılıyor. Yani etrafında, şeklini etkileyebilecek mesafede bir başka galaksi yok. 


Kaynak webtekno.com

 

Google, Türkiyede Depremleri Saniyeler Öncesinden Haber Veren Sisteminin Detaylarını Paylaştı

Ülkemizdeki Android telefon kullanıcıları, son olarak geçtiğimiz haftalarda Google’ın hayat kurtarma potansiyeli yüksek bir uygulamasını birinci gözden deneyimlemişlerdi. Antalya’da gerçekleşen 5,3’lük depremin sarsıntısı henüz hissedilmeye başlamadan önce kullanıcılar, deprem olacağına dair bildirim almışlardı ve saniyeler sonra sarsıntı hissedilmeye başlamıştı.

The Witcher’ın Yeni Oyunu Duyuruldu: “Yeni Bir Efsane Başlıyor”

The Witcher 3 isimli efsane yapımın geliştiricisi CD Projekt Red, Twitter hesabında paylaştığı bir link ile hayranların uzun süredir beklediği haberi verdi. Twitter’da The Witcher hesabında paylaşılan linke tıkladığınızda sizi The Witcher’ın resmi sayfasına yönlendiriyor ve burada yeni The Witcher’ın duyurulduğunu görebiliyoruz.

Instagram Kurucularının Haber Uygulaması Artifact, X ve Threadse Rakip Oldu: İşte Yeni Özellikler

Instagram'ın kurucu ortaklarından Kevin Systrom ile Mike Krieger, bu yılın başlarında "Artifact" isimli yeni bir uygulama yayınladılar. Yapay zekâ destekli bu uygulama, bir haber akış platformu olarak lanse edildi. Ancak gelen son haberler, bu durumun değiştiğini gözler önüne seriyor. Zira Artifact, artık X -eski adıyla Twitter- ve Threads'e rakip bir uygulama olarak hizmet verecek. 

Elon Musk Bunu Beğenmedi: Bilim İnsanları, Neuralinkin Beyin Çipleri Konusunda Endişeli

Dünyanın en zengin insanı Elon Musk, 2020 yılının ağustos ayında sahibi olduğu Neuralink isimli şirket tarafından geliştirilen ‘beyin çipi’ni tanıtmıştı. İnsan beynine implante edilebilen beyin-bilgisayar arayüzleri geliştiren şirket, v.09 cihazı ile insanlığın geleceği için ‘çığır açıcı’ gelişmelere ön ayak olmayı ve birçok tıbbi konuya çözüm getirebilmeyi umuyor.