Her Daim Kuzeyi Gösteren Kutup Yıldızı Polaris’in Okuyunca Hayran Kalacağınız Öyküsü

Evinizi, işinizi, arkadaş çevrenizi hatta kendinizi bile bir nebze olsun değiştirebilirsiniz ancak gece vakti hava karardıktan sonra gözünüzü göğün kuzeyine çevirdiğiniz zaman her daim orada Polaris Kutup Yıldızı ile karşılaşacağınızı bilmek size güven verecektir. Polaris Kutup Yıldızı binlerce yıldır denizciler başta olmak üzere tüm seyyahlara ve yolunu kaybetmiş maceracılara yön göstererek, onlara da tıpkı bize verdiği güveni veriyor.

25.05.2022 22:00:32 tarihinde yayınlandı.

Evinizi, işinizi, arkadaş çevrenizi hatta kendinizi bile bir nebze olsun değiştirebilirsiniz ancak gece vakti hava karardıktan sonra gözünüzü göğün kuzeyine çevirdiğiniz zaman her daim orada Polaris Kutup Yıldızı ile karşılaşacağınızı bilmek size güven verecektir. Polaris Kutup Yıldızı binlerce yıldır denizciler başta olmak üzere tüm seyyahlara ve yolunu kaybetmiş maceracılara yön göstererek, onlara da tıpkı bize verdiği güveni veriyor.

Kuzey Gök Kutbu olarak adlandırılan Kuzey Yarımküre üzerinde bulunan göğün kuzey bölümünde yer alan Polaris, her zaman Kutup Yıldızı değildi. Bundan binlerce yıl önce başka bir yıldıza bu ismi veriyorduk ve bundan binlerce yıl sonra da başka bir yıldıza bu ismi vereceğiz. Polaris Kutup Yıldızı hakkında gökbilimcilerin yaptıkları gözlemler sonucu elde edilen tüm dikkat çeken detayları paylaştık.

Detaylara girmeden önce genel bir tanım yapmak gerekirse Polaris; Kuzey ya da Kutup Yıldızı olarak da isimlendirilen, Kuzey Yarımküre üzerinde Kuzey Gök Kutbu’nda bulunan, her daim sabit ve parlak bir şekilde kuzey yönünü gösteren takımyıldızına verilen addır. Evet, Polaris tek bir yıldızdan oluşmuyor. Bize her daim kuzeyi gösteren Kutup Yıldızı, aslında üç farklı yıldızdan oluşan bir takımyıldızıdır. 

Küçük Ayı takımyıldızı arasında bulunan Kutup Yıldızı dediğimiz üçlü; Polaris A, Polaris Ab ve Polaris B yıldızlarından oluşmaktadır. Polaris Kutup Yıldızı, Büyük Kepçe olarak isimlendirilen bir yıldız grubuna da oldukça yakındır. Kendisini en parlak yıldız olarak bilsek de aslında en parlak 50. yıldızdır. Onu en parlak olarak biliyor olmamızın nedeni, binlerce yıldır görüyor olmamızdır belki de.

Kuzey Yarımküre üzerinde Kuzey Gök Kutbu’nda bütün azameti ile binlerce yıldır bize bakan Polaris Kutup Yıldızı, yaklaşık 0,45 derecelik bir sapma ile tam olarak kuzey yönünü gösteriyor. Bulunduğunuz yerin enlemini bulmak için kuzey ufku ile Polaris arasındaki açıyı ölçmeniz yeterlidir.

Yüzünüzü Kutup Yıldızı’na çevirerek kollarınızı iki yana açtığınız zaman önünüz kuzey, arkanız güney, sağınız doğu ve solunuz batı yönüdür. Ekvator’dan Polaris’e baktığınız zaman kuzey ufku ile yekpare yani 0 derecede olduğunu, Kuzey Kutbu’ndan Polaris’e baktığınız zaman ise tam tepenizde yani 90 derecede olduğunu görürüsünüz.

Dünya üzerinde bulunan insanların büyük bölümü Kuzey Yarımküre’de yaşadığı için Polaris Kutup Yıldızı herkes tarafından biliniyor. Güney Yarımküre’de yaşayanların ise yön bulmak için kullanabilecekleri herhangi bir Güney Yıldızı bulunmuyor. Hatta onlar Polaris’i bile göremiyorlar. Güney Yarımküre insanları yaklaşık 2 bin yıl daha böyle bir yıldız göremeyecekler. 

Polaris’in üç farklı yıldızdan oluşan küçük bir takımyıldızı olduğunu söylemiştik. Bu üçlüden biri olan Polaris A, Güneş’ten yaklaşık altı kat daha büyüktür. Polaris Ab, Polaris A’dan 2 milyar yıl daha yaşlı. Polaris A ile Polaris B arasındaki uzaklığın yaklaşık 240 milyar mil olduğu tahmin ediliyor. Bir üstdev olan Polaris A ve bir cüce yıldız olan Polaris B, farklı döngülerde düzensiz sıcaklık eğilimi gösterirler.

Bu üçlünün oluşturduğu ve Kutup Yıldızı olarak isimlendirdiğimiz Polaris ile aramızda yaklaşık 430 ışık yılı uzaklık olduğu tahmin ediliyor. Polaris bir süperdev yıldızdır ve tam parlaklığı yaklaşık 2500 Güneş parlaklığına eşdeğerdir. O kadar ışık yılı uzaktan bile bu kadar güçlü parlayabilmenin başka bir açıklaması olamaz zaten. 


Kaynak webtekno.com

 

Microsoft, Kurumsal Güvenlik Yazılımlarına GPT-4 Desteği Getirdiğini Açıkladı: Karşınızda “Security CoPilot”

Microsoft’un geçtiğimiz aylarda OpenAI ile yaptığı “multi milyon dolarlık” anlaşmanın ardından Office Uygulamaları, Dynamics 365, Bing ve hatta Skype’a bile yapay zekâ desteği geldiği açıklanmıştı. Hemen hemen her ürününü yapay zekâ modellerini kullanarak bir sonraki seviyeye taşımak isteyen şirketin yeni hedefiyse güvenlik sistemleri oldu.

Güneş Sistemindeki 5 Ayrı Gezegen Çıplak Gözle Yan Yana Görülebilecek (Kaçırırsanız 18 Yıl Beklemeniz Gerekecek)

Bugünden itibaren tüm gökyüzü meraklıları nadir görülen bir olayı tam bir ay boyunca gözlemleyebilecek. Cuma gününün ilk saatleri itibarıyla Güneş Sistemi’mizin Dünya dışındaki 7 gezegeninden 5’i gökyüzünde çıplak gözle görülebilecek. En son 2004 yılında meydana gelen bu nadir olay, haziran ayının sonuna kadar sürecek.