Googleın Emekleme Döneminde Bir Türk Bilim İnsanı Tarafından Kurulan Arama Motoru Hakia Neden Tutunamadı?

Mart 2004'te, yapay zekâ araçlarını geçin, fazla sayıda arama motoru bile yokken Hakia bulunmuştu. ChatGPT’ye benzer şekilde, dönemin anahtar kelime arama motorlarının aksine, anlamsal bir arama motoruydu.

12.06.2023 13:30:14 tarihinde yayınlandı.

Mart 2004'te, yapay zekâ araçlarını geçin, fazla sayıda arama motoru bile yokken Hakia bulunmuştu. ChatGPT’ye benzer şekilde, dönemin anahtar kelime arama motorlarının aksine, anlamsal bir arama motoruydu.

Fincede "araştırmacı" anlamına gelen "hakija" sözcüğünden türetilen Hakia, Turkcell’in kurucularından Murat Vargı’dan bile 5 milyon dolarlık yatırım almıştı. İlk Türk arama motoru olan Hakia’nın nasıl ortaya çıktığına, neler yaptığına ve neden tutunamadığına biraz daha detaylı bakalım.

"Migreni ne önler?" sorgusu ve çıkan sonuçlar .via-text { background-color: rgb(0,0,0); /* Fallback color */ background-color: rgba(0,0,0, 0.4); /* Black w/opacity/see-through */ color: white; font-weight: 300; font-size: 0.75em; position: absolute; bottom: 0%; right: 0; z-index: 2; padding: 5px !important; text-align: left; }

Merkezi New York City'de yer alan Hakia; hesaplamalı dilbilim, matematik, ontolojik anlambilim ve bulanık mantık kullanarak bir indeksleme altyapısı teknolojisi ortaya koydu.

O yıllarda, Google dahil, diğer arama motorları anahtar sözcük analizi yaparken Hakia, bunun ötesine geçmeyi planladı. Arama motoru sizinle konuşup bir nevi asistanınız olacaktı. Size de bir yerden tanıdık geliyor olmalı…

2004’te kurulan Hakia, 2 sene içinde 11 milyon dolar kadar yatırım aldı ve 2008 senesinde Türkçe versiyonu da çıktı. Aslında Hakia’nın en başından beri planı, Google’ın Türkiye’deki yerine geçmekti. 

Hakia’nın; QDEX Altyapısı (arama sorgularını cümle düzeyinde analiz etme) ve SemanticRank Algoritması (kavramları birbiriyle ilişkilendiren ontolojik anlambilim) olmak üzere iki tane teknolojisi bulunuyordu.

2008 senesinde, birkaç alt arama kategorisi de eklendi. Bunlar; güvenilir siteler, görüntüler, diğerleriyle tanış, haberler gibi öğelerdi. Üstelik, yine aynı sene, en iyi 10 Semantic Web ürününden biri seçildi.

2011 yılına geldiğimizde Hakia, arama motoru özelliklerini kaybetti. Borsa ve ekonomi konularında hizmet vermeye karar verdi ve 2014 yılında faaliyetlerini tamamen durdurdu. 


Kaynak webtekno.com

 

Türkiye Uzay Ajansından "Dünyaya Gök Taşı Çarpacak" İddialarıyla İlgili Açıklama

Cumhurbaşkanı Erdoğan, şubat ayında düzenlenen bir etkinlikte Milli Uzay Programı'nı tanıtmış, bu sektörde artık bizim de olduğumuzu duyurmuştu. Yapılan açıklamalara göre Türkiye'nin uzay çalışmaları, 2018 yılında resmen kurulan Türkiye Uzay Ajansı (TUA) aracılığıyla sürdürülecekti. TUA şimdi, gündeme ilişkin değerlendirmelerde de bulunmaya başladı.

Facebooka Yapay Zekâ Destekli Metin Oluşturma Aracı Geliyor: İşte İlk Bilgiler

Meta'nın Facebook için yapay zekâ destekli yeni bir özellik üzerinde çalıştığı ortaya çıktı. Bağımsız geliştirici Alessandro Paluzzi tarafından ortaya çıkarılan özellik, Facebook kullanıcılarının yeni bir "yazma asistanı"na sahip olacağını gözler önüne seriyor. Gelin hep birlikte Facebook kodlarında tespit edilen yeni özelliğe yakından bakalım.

Spotify, iPhone Olmadan Apple Watchta Müzik Çalabileceğiniz Özelliği Yayınladı

Spotify, yaptığı güncellemelerle son zamanlarda adından sıkça söz ettirir oldu. Şirketin son güncellemesi ise Apple Watch kullanıcılarını sevindirecek gibi görünüyor zira bu güncellemeyle birlikte Apple Watch’lara artık Spotify uygulaması yüklenebilecek. Bu sayede kullanıcılar, çok daha rahat bir şekilde sevdikleri içeriklere ulaşabilecek.