Gittikçe Daha Sık Kullanılan Yapay Zekâlar, Sizin "Kişisel" Fotoğraflarınızla da Eğitiliyor Olabilir mi?

Şaşırtıcı başarılara ve ilklere imza atmasıyla sık sık gündeme gelen ve kimileri için bir hobiye dahi dönüşen yapay zekâ, günümüzün aynı zamanda en çekişmeli tartışma konularından biri.

19.02.2023 16:00:23 tarihinde yayınlandı.

Şaşırtıcı başarılara ve ilklere imza atmasıyla sık sık gündeme gelen ve kimileri için bir hobiye dahi dönüşen yapay zekâ, günümüzün aynı zamanda en çekişmeli tartışma konularından biri.

Peki, bu ani yükselişin sebebi nedir? Bu yükselişi tetikleyen herhangi bir temel faktör var mı? Bu yazımızda, sizlerle yapay zekâ evrenine kısa fakat kapsamlı bir dalış yapacağız.

Yapay zekâ, adından da anlaşılabileceği üzere insan üretimi zekâya verdiğimiz çok özgün bir isim.

İnsanoğlunun zekâsına mümkün olduğunca denk bir özerk akıl geliştirme çabalarının bir sonucu olan yapay zekâ, hemen her şey gibi Sanayi Devrimi’nin bir ürünüdür. Toplumların ilk defa sanayileşmeye ve dolayısıyla mekanize olmaya başladıkları bu dönemde, üretimi de mekanize etmeye ihtiyaç duyuldu.

Mekanizasyonun, insan müdahâlesine gerek kalmadan üretim yapan bu varyantına zamanla “otomasyon” veya “otomatikleşme” denmeye başlandı. Bu otomatikleşen sistemlerin kendi iradelerini edinmelerini sağlayan yazılımlara ise yapay zekâ diyoruz.

Günümüzde yapay zekâ, çalışan insanlar ve sanatçılar başta olmak üzere kimi çevrelerce insanları işlerinden etme amaçlı bir girişim olarak yorumlanmakta. Tabii bu endişe haksız bir endişe değil.

Yapay zekâ; günümüzde ses, görsel ve metin oluşturabilecek kadar ileri gitmeyi başardı. Öyle ki yapay zekâlarca oluşturulan bazı sanat eserlerinin yarışmalar kazandıklarına ve bazı eserleri sanatçıların rızaları olmadan kullandıklarına dahi şahit olundu.

İLGİLİ HABER Makineler Sanatçıların Yerini mi Alıyor? Yapay Zekânın Oluşturduğu Görsel, Bir Sanat Yarışmasında Birincilik Kazandı

Kısacası yapay zekâ, içerik tükettirilerek eğitilmektedir. Bu sürece de makine öğrenimi denilmektedir. Yazılıma ne kadar fazla görsel, ses ve metin sunarız, kendisine beslenen içeriği o kadar iyi tanımaya başlar.


Kaynak webtekno.com

 

Yaşımız İlerledikçe Video Oyunlarından Neden Daha Az Zevk Alırız?

Oyun endüstrisi sınırsız potansiyele sahip olan bir sektör. Dünyanın en büyük eğlence kaynağı hâline gelen oyun dünyası, sinema ile müzik sektörünün tamamının toplamından daha büyük bir pazar payına sahip. Dünya üzerinde 3.24 milyardan daha fazla oyuncunun olduğunu düşünecek olursak, oyunların günümüzdeki yerini kolaylıkla tahmin edebiliriz.

League of Legends 2022 Dünya Şampiyonu Belli Oldu!

E-spor takipçilerinin büyük bir heyecanla beklediği League of Legends Dünya Şampiyonası'nın bu yılki final karşılaşması sona erdi. Bu yılki final karşılaşması, yıllardır istisnasız bir şekilde turnuvada yer almaya devam eden T1 ve daha önce DragonX adını taşıyan DRX arasında gerçekleşti.

Appleın 15 Kamera Modüllü Bir Karma Gerçeklik Ekipmanı Ürettiği Söyleniyor

Kısa bir süre önce sizlerle paylaştığımız bir haberimizde, deneyimli Apple analisti Ming-Chi Kuo'nun yaptığı bazı açıklamalardan bahsetmiştik. Kuo, bu açıklamalarında Apple'ın sanal ve artırılmış gerçeklik ekipmanlarından bahsetmişti. Bugün konuyla ilgili yeni açıklamalarda bulunan analist, Apple'ın karma gerçeklik ekipmanıyla ilgili bazı bilgiler verdi. Kuo'nun bahsettiği şeyler, gerçekten de kafa karıştırıcıydı.