Fiber Optik Kabloyla Tüm İnternet Veri Kullanımının Neredeyse İki Katını Tek Seferde Aktarabilen Çip Geliştirildi: Birisi Işık Hızı mı Demişti?

Hepimiz evimizde daha hızlı internet istiyoruz, hepimiz bekleme sürelerinin ve indirme sürelerinin çok kısalmasını bekliyoruz. Daha ötesinde ise süper bilgisayarlar gibi teknolojiler geldikçe daha yüksek hıza da ihtiyaç duyulacak. Yeni geliştirilen bir çip ise bu ihtiyaca cevap verecek.

24.10.2022 09:15:12 tarihinde yayınlandı.

Hepimiz evimizde daha hızlı internet istiyoruz, hepimiz bekleme sürelerinin ve indirme sürelerinin çok kısalmasını bekliyoruz. Daha ötesinde ise süper bilgisayarlar gibi teknolojiler geldikçe daha yüksek hıza da ihtiyaç duyulacak. Yeni geliştirilen bir çip ise bu ihtiyaca cevap verecek.

Kopenhag’da bulunan Danimarka Teknik Üniversitesi’nden Asbjorn Arvad Jorgensen, geliştirdiği çip ile saniyede 1.84 petabyte veri aktarmayı başardı. Bu büyük hız sayesinde bağlantı kurmak ve veri indirmek çok daha hızlı hale geliyor. 

Araştırmacılar yaptıkları çalışmada fotonik çip kullandı. Bu mikroçipin içinde iki veya daha çok sayıda fotonik bileşen bulunuyor ve bu bileşenler, çalışan bir devre oluşturuyor. Bu devre sayesinde 7,9 kilometre mesafeden gelen verileri tespit edip, işleyip, gerekli verileri oluşturup işlemeyi başarabiliyor. 

İlk olarak araştırmacılar veriyi 37 farklı kısma ayırdı ve her bir parçayı fiber optik kablosunun farklı bir kısmından gönderdi. Sonrasında da her bir kısmı kendi içinde 223 veri yığını haline getirdi ve her bir veriyi elektromanyetik tayfın farklı katmanlarına ayırdı. Böylece veriler karışmadan aktarılabiliyordu, üstelik var olan fiber optik yapısıyla.

Aslında geçmişte daha yüksek aktarım hızlarına da ulaşmak mümkün olmuştur. Örneğin 10.66 petabyte gibi yüksek hızlar görülmüştü ancak burada bir sorun vardı. Bu gelişmiş sistemler oldukça pahalı ve aslına bakılırsa oldukça kullanışsız yapılardı. Yeni çalışma ise ciddi bir teknolojik atılımın altyapısını oluşturabilir.

İLGİLİ HABER Trafiğin Sıkışık Olduğu Yolları Genişletip Bir Şerit Daha Açmak Neden Mantıklı Değil?

Sistemin sağladığı veri işleme gücü o kadar fazla ki araştırma için yeterince veri bulunamadığından, bilim insanları yapay verileri kullanarak sistemi test etmek durumunda kaldı. Böylece çipin kapasitesi tam anlamıyla test edilmiş olabildi. Zira gezegenimizde saniyelik internet aktivitesi kabaca 1 petabyte oluyor. 

Elbette ki bu yapı ciddi bir çalışmadan geçecek ve şifreleme, güvenlik gibi çalışmalar gerçekleştirilecek. Bakalım bu çalışma bize gelecekte ne tür atılımlara ön ayak olacak.


Kaynak webtekno.com

 

Rusyada Kripto Para İşlemlerine Sıkı Düzenleme Geliyor: İlk Bilgiler Geldi

Geçtiğimiz günlerde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, kripto paralarla ilgili açıklamalarda bulunmuş; bazı düzenlemeler yapılması halinde kripto para madenciliği işine sıcak baktığını belirtmişti. Buna karşılık olarak Rusya Merkez Bankası ise kripto paralara karşı katı bir duruş sergileyerek, kripto paraların ülkeden tamamen yasaklanması gerektiğini ifade etmişti.  

Sony, Yepyeni Sanal Gerçeklik Seti PSVR2nin Tasarımını İlk Kez Paylaştı

Sanal gerçeklik teknolojisinin metaverse geleceğinin konuşulmasıyla yeni bir trend olduğu şu günlerde Sony, merakla beklenen yeni sanal gerçeklik gözlüğünün tasarımını gösterdi. İlk olarak 2021 yılının şubat ayında tanıtılan, mart ayında da kontrolcüleri duyurulan sanal gerçeklik gözlüğünün tasarımı bugüne kadar paylaşılmamıştı.

Akıllı Bileklik ve Saatler Adımlarımızı Nasıl Sayıyor?

Günümüzde akıllı telefonları ve akıllı cihazları gün içinde birçok amaç için kullanıyoruz. Hayatımızda bir anda dahil olup yaşam şeklimizi bile değiştiren bu cihazlar, bünyesinde birçok özellik barındırıyor. Bunlardan biri de adımsayar özelliği. Herhangi bir akıllı telefon ya da giyilebilir akıllı cihaz; kullanan kişinin kilo, boy, cinsiyet gibi fizyolojik ayrıntıları belirtmesine ihtiyaç duyuyor. Bu kişiselleştirme cihaz tarafından oluşturulan verilerin işlenmesine yardımcı oluyor.

Instagram Fotoğraflarını Facebookta da Paylaşanlara Kötü Haber: Facebook Yorumları Instagramda Görülebilecek

Dünyanın en popüler çevrimiçi fotoğraf ve video paylaşım platformu Instagram, bazı yeni özellikler üzerinde çalışmalarını sürdürüyor gibi görünüyor. Sosyal medya platformlarına ait mobil uygulamalara yaptığı tersine mühendislik işlemleriyle bilinen Alessandro Paluzzi tarafından keşfedilen özelliklerden özellikle de bir tanesi, kullanıcıların tepkisini çekebilir gibi görünüyor.