Dünyayı Sallayan ChatGPT Hakkında Büyük Bir Skandal Ortaya Çıktı: Neredeyse Bedava Çalışan Afrikalı İşçiler Sayesinde Geliştirilmiş

Yapay zekâ şirketi OpenAI tarafından geliştirilen sohbet botu ChatGPT, yapabildikleri ve yaratıcılığıyla tüm dünyada ilgi toplamıştı. Yapay zekâ, sıfırdan bir uygulama yazabiliyor, film, dizi ve her türlü içerik için özgün fikirler sunabiliyordu.

20.01.2023 13:00:34 tarihinde yayınlandı.

Yapay zekâ şirketi OpenAI tarafından geliştirilen sohbet botu ChatGPT, yapabildikleri ve yaratıcılığıyla tüm dünyada ilgi toplamıştı. Yapay zekâ, sıfırdan bir uygulama yazabiliyor, film, dizi ve her türlü içerik için özgün fikirler sunabiliyordu.

Fakat iş etik tartışmalara, dilin kötü kullanımına ve taraflı yorumlara geldiğinde kendisini durduruyor ve “Benim bunu söylemem uygun olmaz” gibi cümleler kuruyor. İşte bu cümlelerin kurulması, ortaya çıkan yeni bilgilere göre ucuza çalıştırılan Kenyalı çalışanlar sayesinde gerçekleşti.

TIME dergisi, yaptığı kapsamlı araştırmada OpenAI’ın yapay zekânın filtresini oluşturmak için izlediği sürece ışık tuttu. OpenAI, bugüne kadar Microsoft, Google ve Meta gibi şirketlere de hizmet sunan ‘Sama’ adlı bir şirketle iş birliği yapmıştı.

Dış bir şirketle bu konuda iş birliği yapmak her ne kadar normal olsa da, normal olmayan şey Sama’nın yöntemleriydi. Silikon Vadisi şirketlerine hizmet veren San Francisco merkezli şirket, özellikle Kenya ve Hindistan’dan çalışan alıyordu.

Üstelik bu çalışanlar, unvan ve performansa bağlı olarak saat başına 1,32 ila 2 dolar ücret alıyordu. OpenAI sözcüsü, şirketin Kenya’lı çalışan çalıştıran Sama ile iş birliği yaptığını doğrulasa da ücretler hakkında herhangi bir bilgi vermedi.

ChatGPT’nin örnek olmayacak yorumlarda bulunmasını sağlamak için, akla gelebilecek her türlü küfür, hayal edilebilecek her türlü suç ve bilimum şeye ait yazılı içeriğin de okunması ve filtrelenmesi gerekiyordu. Bu süreçte yer alan bir çalışan, deneyimini de paylaştı.

Anonim çalışan, özellikle bir adamın, bir köpekle ve küçük yaşta bir çocuğun önünde cinsel ilişkiye girmesini betimleyen bir yazıyla karşılaşmıştı. Sadece bir örnek olan bu yazı, çalışanda şu etkiyi bırakmaya yeterliydi:

“İşkenceydi. Hafta boyunca bunun gibi bir dizi açıklama okuyacaksınız. Cuma gününe geldiğinizde, o resmi düşünmekten rahatsız oluyorsunuz."

OpenAI ve Sama arasındaki şirket içi yazışmalar, OpenAI’ın Sama’ya 2021 sonlarına doğru toplam 200 bin dolar ödeme yaptığını gösterdi. Toplam 3 düzine çalışan, 3 ayrı gruba ayrıldı ve her bir grup bir konuya odaklandı.

Üç çalışanın aktardığı bilgilere göre çalışanlar, günde 9 saat mesai yapıyor ve 150 ila 250 metin parçası okuyordu. Her bir parça 100 ila 1.000 kelime aralığında olabiliyordu. Basit bir hesaplamayla yola çıktığımızda, en düşük aylık ücret 237,6; en yüksek aylık ücret ise 360 dolar idi.


Kaynak webtekno.com

 

Savaştan Kaçan Rus Hackerlar, Türkiyeye Göç Etti: Bizim Üzerimizden Dünyaya Saldırıyorlar!

Türkiye, özellikle de son yıllarda göçmenlerle ilgili tartışmalarla gündemde. Burada; Sadece Suriye, Pakistan veya Afganistan gibi ülkelerden gelen göçmenlerden bahsetmiyoruz. Geçtiğimiz yıl Rusya ile Ukrayna arasında çıkan savaş da Türkiye'nin dış göç almasına neden oldu. Ülkeleri saldırı altında olan Ukraynalılar ile Rus Devlet Başkanı Vladimir Putin'in zorunlu askerlik kararı sonrası ülkeden kaçan pek çok Rus, Türkiye'ye yerleşmiş durumda.

Türkiye’nin En Popüler Twitch Yayıncılarından Pelin "Pqueen" Baynazoğlu Kimdir?

İçinde bulunduğumuz dönemin en yeni ve en popüler mesleklerinden biri haline gelen yayıncılık, Twitch, Facebook, YouTube, DLive gibi platformların artan popülasyonuyla birlikte ülkemiz de dahil olmak üzere tüm dünyada kabul gören bir meslek dalı oldu. Yayıncılık sektörünün lideri konumunda olan Twitch, günlük 15 milyon tekil kullanıcı barajını geçmiş durumda. Bu da hem sektörün gelişmesi için hem de yepyeni yayıncıların ortaya çıkması için oldukça önemli bir kilometre taşı.

Facebookun Yüzünüzdeki İfadelerden Bile Para Kazanacağını Gösteren Metaverse Patenti Ortaya Çıktı

Geçtiğimiz yılın ekim ayında Facebook, günümüz dünyasını kökünden değiştirecek bir sonraki atılım olan metaverse projesini tanıtmıştı. Aynı sunumda yeni ismini de ‘Meta’ olarak değiştirdiğini açıklayan şirket, metaverse hayalini nasıl gerçek dünyaya taşımayı planladığını gösteren bazı patent başvurularında bulundu.