Dünya Bu Kadar Hızlı Dönmesine Rağmen Koca Koca Binalar Nasıl Oluyor da Yıkılmıyor?

Çok eski dönemlerden günümüze kadar gelen düz Dünya iddiaları, günümüzde kanıt olarak(!) sunulan farklı videolarla ya da görsellerle ayakta tutuluyor. Başta astronomi olmak üzere birçok bilim dalı bu fikrin yanlış olduğunu kanıtlamıştı. Hatta düz Dünya'yı kanıtlamak isteyenlerin yanlışlıkla Dünya'nın yuvarlak olduğunu kanıtladığını da gördük.

22.07.2022 08:00:25 tarihinde yayınlandı.

Çok eski dönemlerden günümüze kadar gelen düz Dünya iddiaları, günümüzde kanıt olarak(!) sunulan farklı videolarla ya da görsellerle ayakta tutuluyor. Başta astronomi olmak üzere birçok bilim dalı bu fikrin yanlış olduğunu kanıtlamıştı. Hatta düz Dünya'yı kanıtlamak isteyenlerin yanlışlıkla Dünya'nın yuvarlak olduğunu kanıtladığını da gördük.

Bu fikri savunanların bir diğer düşüncesi de Dünya'nın sabit duruyor olması ve diğer yıldızların onun etrafında dönüyor olması. Bu sebeple de eğer Dünya dönecek olsaydı binaların ve canlıların şu an olduğu gibi rahat hareket edemeyeceğini savunuyorlar. Şimdi gelin bu düşüncelerin neden yanlış olduğunu açıklayalım.

Burada saatte 1670 kilometre gibi oldukça yüksek bir hız görülüyor. Kutup noktalarına doğru da bu hız azalıyor. Yani siz bu yazıyı okurken saatte 1000 kilometreden hızlı hareket eden bir kürenin üstünde duruyorsunuz. Güneş etrafında dönerken de saatte yaklaşık 107 bin kilomtre gibi bir hız söz konusu. Peki neden bu devasa hızı hissetmiyoruz?

Siz, bilgisayarınız, masanız, eviniz, etrafınızdaki binalar ve hatta hava da dahil olmak üzere her şey, yer çekimi sayesinde Dünya'ya bağlı diyebiliriz. Bunu daha iyi anlamak için şöyle bir örnek verelim. Şehir içi metrolarda saatte 35 ile 80 kilometre arasında bir hız görürüz. Bu araçlara bindiğinizde bu hızdan etkilenmemenizin sebebi de sizin de araçla aynı anda o hızda hareket ediyor olmanızdır.

Araç ilk hareket ettiğinde hızı yükselir fakat sizin hızınız sıfır olduğundan ufak bir sarsılma yaşarsınız. Fakat araç hızlandıkça siz de bu hıza ulaşır ve içinde durduğunuz sırada daha rahat edersiniz. Dünya için de durum bu şekilde. Yer çekimi, atmosferi ve bizleri Dünya'ya bağlar, bu sebeple de onunla aynı anda biz de hareket ederiz. Sadece metrodan farklı olarak Dünya sürekli sabit hızda ilerlediği için sarsılma yaşamayız. Zıpladığımızda da bu sebeple aynı yere ineriz.

Tam da bu noktada bahsettiğimiz hızın önemini olabilecek en kötü şekilde öğrenirdik. Bunu düz şekilde anlatmaktansa yine kafamızda canlandıralım. Araçların saatte yüzlerce kilometre hız yapabildiğini biliyoruz. Peki saatte 250 kilometre hızla giden bir araç aniden olduğu yere saplanmışcasına dursaydı ne olurdu?

Muhtemelen içerdekilerden haber almak pek de mümkün olmazdı. Buradan hareketle saatte 1500 kilometreden yüksek bir hızla hareket eden Dünya'mız aniden duracak olsaydı neler olacağını tahmin etmek zor değil. Etrafta uçan binalar, insanlar, araçlar görür, kıyamet senaryosunu adeta yaşardık.


Kaynak webtekno.com

 

The Witcher 3ü Yeni Nesil Sürümünün Grafikleri Paylaşıldı: Netflix Dizisindeki Sahne, Görev Olarak Oyuna Geliyor

2020'de güç bela yayınladığı Cyberpunk 2077'deki buglar nedeniyle oyuncuların tepkisiyle karşılaşan CD Projekt Red'den dikkat çeken bir hamle geldi. Şirket, 2015 yılında yayınladığı "The Witcher 3: Wild Hunt" için önemli açıklamalarda bulundu. Yapılan açıklamalara göre The Witcher 3: Wild Hunt, 14 Aralık 2022'de dev bir güncelleme alacak ve bu güncelleme ile oyun, yeni nesil teknolojilere uygun hale getirilecek. 

Facebooktaki Sahte Honda Civic Çekilişi Ortalığı Karıştırdı: Honda Türkiyeden Açıklama Geldi

Gün geçmiyor ki dünyanın en popüler sosyal ağları arasında yer alan Facebook'ta garip bir olay yaşanmasın. Başlatılan bir çekilişe göre Honda, ufak tefek hasarları nedeniyle satamadığı 300 adet Civic'i Facebook'taki bir çekiliş ile insanlara dağıtacaktı. Honda ile herhangi bir resmi bağı olmayan sayfanın çekiliş duyurusuna inanan kullanıcılar, ne yazık ki çekiliş gönderisine 120 binden fazla yorum yapmış durumdalar.