Çöpçatanlık Uygulamalarında Bir Türlü Eşleşemeyenler Toplansın: Algoritmayı Nasıl Sıfırlayabilirsiniz?

Günümüzde yeni bir ilişki arayışındaki pek çok insan şansını ya Instagram DM’lerinde ya da çöpçatanlık uygulamalarında arıyor. Instagram DM’lerinde tek şansınız karşınızdakine alev ya da limon emojisi atmakken diğer uygulamalardaysa karşınızdakileri fotoğraflarınız ve ilgi alanlarınızla etkileme şansınız var.

28.01.2023 06:00:25 tarihinde yayınlandı.

Günümüzde yeni bir ilişki arayışındaki pek çok insan şansını ya Instagram DM’lerinde ya da çöpçatanlık uygulamalarında arıyor. Instagram DM’lerinde tek şansınız karşınızdakine alev ya da limon emojisi atmakken diğer uygulamalardaysa karşınızdakileri fotoğraflarınız ve ilgi alanlarınızla etkileme şansınız var.

Ancak kimi zaman ne kadar uğraşırsanız uğraşın aradığınız türde biriyle eşleşemiyorsunuz. Hatta bazen yıllarca uygulamayı kullanıp hiç kimseyle eşleşemeyen kullanıcılar bile var. Peki ya tüm bunları atlatıp aradığınız insanlarla eşleşmenizin bir yolu olduğunu söylesek?

Tinder, Bumble, Hinge ve diğerleri, aslında hemen hemen tüm çöpçatanlık uygulamaları benzer bir algoritma üzerine kurulu. Bu sistem uygulamaya kaydolurken sizin tercihlerinizi ve ilgi alanlarınızı öğreniyor. Ayrıca uygulamaya kaydolduktan sonra karşınıza çıkan ilk profiller de sizin tercihlerinizin belirlenmesinde büyük rol oynuyor. Bu tarz platformlarda algoritma genellikle size puan veriyor. Örnek vermek gerekirse başlangıçta 0 puanınız olduğunu düşünelim. Bir kullanıcı sizin profilinizi incelediğinde 1 puan, sizi sağa kaydırdığındaysa (eşlemek istediğinde) 2 puan kazanıyorsunuz. Başka bir kullanıcı sizi sola kaydırdığındaysa (eşleşmek istemediğinde) 1 puan kaybediyorsunuz.

Algoritma bu tarz bir puanlama sistemiyle günün sonunda ne kadar popüler olduğunuza göre sizi daha fazla kullanıcıya öneriyor ya da önermiyor. Tabii bu puanlamaya ek olarak puanı çok yüksek olan bir kullanıcının sizi sağa kaydırması da size daha fazla puan kazandırıyor. Yani özetle puanınız ne kadar yüksekse eşleşme bulma şansınız o kadar artıyor. Doğal olarak puanınız da artıyor. Puanınız düşük olduğunda da içinden çıkılmaz bir döngüde sıkışıp kalıyorsunuz.

Tabii durum böyle olunca sizin tek yapmanız gerekenin diğer kullanıcılara kıyasla daha ilgi çekici ve orijinal olmanız gerektiğini düşünüyor olabilirsiniz. Bunun içinse dikkat çekici fotoğraflar, ilgi çeken bir biyografi ve müzik zevkiniz gibi kendinizi yansıtacak detayları profilinize ekliyorsunuz ve kaydırmaya başlıyorsunuz. Aradan aylar geçiyor ancak bir türlü eşleşemiyorsunuz. Bunun nedeniyse siz ne kadar dikkat çekici olduğunuzu düşünseniz de aslında karşınızdaki kullanıcılara göre siz sıradansınız.

Peki bu durumda ne yapmanız gerek? 30 yaşındaki Philadelphia’lı yazılımcı Jeremy, bu durumun çözümünü bulduğunu iddia ediyor. The Verge’ün podcastine konuk olan Jeremy, profilini sıradan ve genel bir hale dönüştürdüğünü, komik bir fotoğrafla birlikte kendi hakkında mümkün olduğunca az bilgi paylaştığını ve garip bir şekilde eşleşmelerinin arttığını iddia ediyor.

Jeremy’e göre kullandığı bu yöntem onun puanlarını arttırırken algoritmanın kendisi hakkında tanımladığı özelliklerin de sıfırlanmasını sağlıyor. Bir süre bu şekilde alakalı ya da alakasız kişilerle eşleştikten sonra Jeremy eski profiline döndüğünü ve bu kez gerçekten ilgi alanlarıyla uyumlu eşleşmeler aldığını belirtiyor.

İLGİLİ HABER Tinderın Kurucusu, Ruh Halimizi Gösteren Yüzük Geliştiriyor: Mutluysak Sağa Kaydırabilecek miyiz?

Tabii ki bu tarz uygulamalarda eşleşmelerin tamamı algoritma tarafından gerçekleşiyor ve eğer ne yaptığınızı biliyorsanız algoritmanın sizin hakkınızdaki verilerini sıfırlayabilir ve yeni bir başlangıç yapabilirsiniz.


Kaynak webtekno.com

 

Bu Görsellerden Hangisini Yapay Zeka Çizdi? Ülkemizin Önde Gelen Sanatçılarına da Sorduk

OpenAI tarafından geliştirilen Dall-E'nin yapabildiklerinin çok küçük bir kısmını eğlenceli şekillerde sizlere göstermiştik. Başka bir içeriğimizde de bu yapay zekanın yanlış ellere düştüğünde nasıl senaryolara sahne olabildiğine şahit olmuştuk. Hangi açıdan bakarsak bakalım değişmeyecek bir gerçek var: Bu sistem daha önce hiç açılmamış kapıları sanatçılara, uygulama geliştiricilerine ve daha nicelerine açacak.

Mobil Tarayıcı Uygulaması CamScanner, Türk Öğrenciler İçin Verdikleri Destekleri Açıkladı

2011 yılında piyasaya sürülen ve yıllar içerisinde dünyanın en popüler mobil tarayıcı uygulamalarından bir tanesi olan CamScanner, Türk öğrencilerle ilgili dikkat çekici açıklamalarda bulundu. Öğrencilerin zaten tonla yük altında olduğunun altını çizen şirket yetkilileri, mobil uygulamaları ile öğrencilere ücretsiz olarak destek verildiğini hatırlattılar.

Samsung, Appleın Adını Bağıra Bağıra iPhone 14ü Trolledi

Geçtiğimiz günlerde Apple'ın yeni iPhone serisi de dahil olmak üzere pek çok yeni ürününün tanıtıldığı bir lansman etkinliği gerçekleştirilmişti. Etkinlikten sonra iPhone serisinin donanım ve tasarım anlamında yeteri kadar ilerlemediğini düşünen pek çok kişi vardı. Steve Jobs'ın kızı bile bu konuda firmayı eleştirmişti.