Büyük Patlamadan Hemen Sonra Oluşmuş 4 Galaksi Gözlemlendi

2022’nin yaz aylarından bu yana olan kısacık sürede bile sayısız keşfi mümkün kılan James Webb Uzay Teleskobu, bugün bunlardan bir yenisine daha ev sahipliği yaptı. Pek çok ulustan bilim insanına sahip olan ekip, Büyük Patlama’ya en yakın galaksilerden dördünü keşfetti.

7.04.2023 06:00:23 tarihinde yayınlandı.

2022’nin yaz aylarından bu yana olan kısacık sürede bile sayısız keşfi mümkün kılan James Webb Uzay Teleskobu, bugün bunlardan bir yenisine daha ev sahipliği yaptı. Pek çok ulustan bilim insanına sahip olan ekip, Büyük Patlama’ya en yakın galaksilerden dördünü keşfetti.

Keşfedilen galaksilerin, Büyük Patlama’dan 300 ila 500 milyon yıl uzakta olduğu paylaşıldı. Yani bu galaksiler, yaklaşık 13,8 milyar yıl yaşındaki evrenimiz henüz hayatının %2’lik kısmındayken meydana gelmişti.

Dört galaksi arasında Büyük Patlama’ya en yakın olan galaksi, JADES-GS-z13-0 adını taşıyor. Galaksinin, evrenin başlangıcından 320 milyon yıl sonra meydana geldiği tahmin ediliyor. Bir diğer galaksi olan JADES-GS-z10-0’ın ise 450 milyon sonra meydana geldiği ifade ediliyor. Bu galaksi, daha önce Hubble Uzay Teleskobu tarafından da gözlemlenmişti.

Her dört galaksinin de kütlesinin hemen hemen 100 milyon Güneş kütlesine eşit olduğu açıklandı. Bu değer, galaksileri “çok düşük kütleli” kategorisine sokuyor. Karşılaştırmak gerekirse, içinde bulunduğumuz Samanyolu Galaksisi, 1,5 trilyon Güneş kütlesine sahip.

Öte yandan galaksiler, erken evrende yer almalarına rağmen yüksek sayıda yıldız oluşumuna sahip durumda. Hatta yıldızlar, Samanyolu Galaksisi’ndeki yıldızlarla hemen hemen aynı hızda meydana geliyor. Bu, erken evrendeki şartlar için oldukça şaşırtıcı olarak değerlendiriliyor.

Galaksiler, evren hakkındaki bir teoriyi de destekliyor. Evren hakkında kabul gören standart model teorisi, Büyük Patlama’ya ne kadar yakın olunursa o kadar az metalin var olduğunu öne sürüyor. Teoriyi destekleyecek şekilde, yeni gözlemlenen dört galaksi de metal yoğunluğu açısından oldukça fakir durumda.

Keşfedilen galaksilerden hiçbiri Büyük Patlama’ya en yakın galaksi unvanını taşımıyor. James Webb Uzay Teleskobu, geçtiğimiz aylarda sadece 230 milyon yıl uzaklıktaki bir galaksiyi de keşfetmemizi sağlamıştı. 

İLGİLİ HABER James Webb, 1 Haftada Kendi Rekorunu Kırdı: Bugüne Kadarki En Yaşlı Galaksi Tespit Edildi!


Kaynak webtekno.com

 

NASA, UFOlar Hakkında Halka Açık Toplantı Gerçekleştirdi: İşte Öne Çıkan Detaylar

ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), bugün UFO’lar, (şimdi UAP olarak adlandırılıyor) hakkında önemli bir toplantı gerçekleştirdi. 2022 yılında UAP’leri (tanımlanamayan anormal olaylar) araştırmak için kurulan bağımsız araştırma grubu, halka açık olarak gerçekleştirilen toplantıda yaklaşık dört saat boyunca bulguları değerlendirdi.

Her Arkadaş Grubuna Bir Tane Lazım: Ofansif İfadeler Duyduğunda Uyarı Veren Bir Yapay Zekâ Geliştirildi

İnsan ilişkilerini, insan haklarını ve eşitlikçi bir ortamı bozan toksik davranışların belki de hepsi dilde başlıyor. Haberlerde görebileceğiniz cinsiyetçilik, homofobi ve ırkçılık gibi kaynakları olan çoğu cinayet ve taciz suçunun temelinde, kullandığımız dillerde bunları besleyen ifadeler yer alıyor. Her gün daha fazla insan kullandıkları dil konusunda farkındalık sahibi oluyor. Ancak üniversite öğrencilerinin geliştirdiği bir cihaz, bu süreci hızlandırabilir.

Oyunlar İçin Bilgisayarınızı En İyi Şekilde Optimize Eden MSI Dragon Center Nedir, Ne İşe Yarar, Nasıl Kullanılır?

1986 yılında kurulmuş olan Tayvanlı teknoloji şirketi Micro-Star International Co., Ltd , kısaca MSI; dünyanın en popüler teknoloji üreticilerinden bir tanesidir. Ürettiği bilgisayar donanımları ile öne çıkan şirket, kullanıcılarının bu donanımları en iyi şekilde kullanabilmeleri Dragon Center isimli bir uygulama sunuyor. MSI Dragon Center özellikle oyuncuların favorisi çünkü zorlu oyunlarda bile sistemi optimize ediyor.