Bir Yerden Tanıdık Geliyor: İranda Erişim Engeline Rağmen 45 Milyon Telegram Kullanıcısı Bulunuyor

İran İstatistik Merkezi, ülkede sosyal medya ve anlık mesajlaşma uygulamalarının kullanım oranlarına yer verdiği bir rapor yayımladı. Devam eden erişim engellerinin ve yasakların İran halkının çeşitli sosyal medya ve mesajlaşma uygulamalarını kullanmalarını engelleyemediğini ortaya koyan rapor, devlet destekli yerli mesajlaşma uygulamalarının ise tercih edilmediğini gösterdi.

26.02.2022 04:30:22 tarihinde yayınlandı.

İran İstatistik Merkezi, ülkede sosyal medya ve anlık mesajlaşma uygulamalarının kullanım oranlarına yer verdiği bir rapor yayımladı. Devam eden erişim engellerinin ve yasakların İran halkının çeşitli sosyal medya ve mesajlaşma uygulamalarını kullanmalarını engelleyemediğini ortaya koyan rapor, devlet destekli yerli mesajlaşma uygulamalarının ise tercih edilmediğini gösterdi.

Rapora göre 15 yaş ve üstü İranlıların yüzde 65'inin en az bir sosyal ağa üye olduğu bilgisi paylaşıldı. Bu da yaklaşık 55 milyon İranlının sosyal medyada aktif bir üyeliği bulunduğu anlamına geliyor. Ayrıca sosyal medya üyeliklerinin son iki yılda yüzde 22 arttığı belirtiliyor.

İran'da şu an için WhatsApp ve Instagram'a yönelik bir erişim engeli bulunmuyor. Sosyal ağ kullanıcılarının yüzde 68'i WhatsApp kullanırken, Instagram için bu oranın yüzde 88 olduğu bilgisi de raporda yer alıyor.

Uzun süredir 'ulusal güvenlik' sebebiyle erişim engeli bulunan Telegram ise bu yasaklara ve erişim engeline rağmen ülkede en çok kullanılan anlık mesajlaşma uygulamalarından biri. 45 milyon kullanıcı tarafından tercih edilen Telegram'da rapora göre günde ortalama 15 milyar mesaj atılıyor.

İLGİLİ HABER WhatsApp Bunu Beğenmedi: Telegram, 1 Milyar İndirmeye Ulaştı

2017 yılında ekonomik sorunlar sebebiyle başlayan ve rejim karşıtı harekete dönüşen protestolar sonrası Nisan 2018'de erişim engeli getirilen Telegram'ı kullanıcılar VPN yardımı ile kullanıyor. Ülkede aynı zamanda Facebook ve Twitter'da yasaklı uygulamalar arasında bulunuyor.

Yabancı mesajlaşma uygulamalarının tekelleşmesinin önüne geçebilmek için devlet tarafından desteklenen Soroush, Eitaa, Igap gibi yerli uygulamalar ise İran halkı tarafından tercih edilmiyor.


Kaynak webtekno.com

 

2022nin Geri Kalanında Piyasaya Sürülecek Birbirinden Heyecan Verici 10 Yeni Oyun

Son birkaç yıldır peşimizi bırakmayan pandemi, her şeyi olduğu gibi oyun dünyasını da büyük oranda etkiledi. 2021’in oyunlar için güzel bir yıl olması beklenirken birçok oyun 2022’ye ertelenmiş ve oyuncular olarak 2022’nin oyun dünyasındaki en iyi yıllardan bir tanesi olacağını düşünmeye başlamıştık.

Ayda Su Kaynağı Bulundu (Hem de Hava Oluşturabilecek Kadar Çok)

Çin, bundan birkaç yıl önce Ay'a Chang'e 5 isimli bir uzay aracı göndermiş ve bu uzay aracının Ay'dan numune toplamasını başarmıştı. Ay yüzeyinde küçük bir delik açan uzay aracı, buradan yaklaşık 1,7 kilogram malzeme toplamıştı. Toplanan numune ile ilgili yapılan araştırmalar, Ay'ın devasa bir su kaynağı olabileceği sonucuna ulaştırdı. Eğer tahminler doğruysa Ay'da 270 trilyon kilogram su bulunuyor.

Kullanmak Zorunda Kalmamanızı Umduğumuz Anlık Deprem Tahmini Yapan 9 Uygulama

Artık bir klişeye dönüşmüş olsa da doğru, Türkiye bir deprem ülkesidir. Maalesef bu gerçeği çok acı tecrübelerle öğrenmek zorunda kaldık. Ülkemizde AFAD ve Kandilli Rasathanesi gibi kurumlar anlık deprem tahmini yapıyor ve bunu internet siteleri ile sosyal medya platformları üzerinden paylaşıyorlar. Ancak bu platformlar, anlık deprem tahmini için bir bildirim göndermiyor ve kullanıcıları hızla haberdar edemiyor.

James Webbden Yeni Fotoğraf Var: Jüpiter, Halkası ve Kutup Işıklarıyla Görüntülendi!

James Webb Uzay Teleskobu, 10 yılı aşkın bir ertelemenin ardından en sonunda geçtiğimiz aralık ayında artık ömrünü tamamlayacağı bölgeye gönderilmişti. Teleskop, geçtiğimiz haftalarda da elde ettiği ilk renkli derin uzay fotoğraflarını paylaşmıştı. James Webb ile yapılan gözlemler sürerken, bugün paylaşılan yeni görüntüler ise Güneş Sistemi’nin en büyük gezegeni Jüpiter’e ait oldu.