Bilim Kurgu Filmlerinde Sıkça Gördüğümüz Beyin Okuma Yakın Gelecekte Mümkün Olacak mı?

Bir başkasının düşüncelerini okumak, ne hissetiğini bilmek bize her zaman ilgi çekici ve bir o kadar da korkutucu gelir. Bu fikir, bilim kurgu filmlerine, kitaplarına, oyunlarına da sıkça yansıyor. Bu alan ile ilgilenen nörobilim, yeni teknolojileri kullanarak duyguları ve düşünceleri okumayı mümkün hale getirmeye çalışıyor.

30.05.2022 19:15:16 tarihinde yayınlandı.

Bir başkasının düşüncelerini okumak, ne hissetiğini bilmek bize her zaman ilgi çekici ve bir o kadar da korkutucu gelir. Bu fikir, bilim kurgu filmlerine, kitaplarına, oyunlarına da sıkça yansıyor. Bu alan ile ilgilenen nörobilim, yeni teknolojileri kullanarak duyguları ve düşünceleri okumayı mümkün hale getirmeye çalışıyor.

Yapay zekanın gelişmesiyle birlikte, "beyin okumak yapay zeka ile gerçekleştirilebilir mi" sorusu da gündeme gelmiş oldu. Bu yazımızda bu alanda yaşanan gelişmelerin, beyin okumanın mümkün olup olmayacağına dair çalışmaların bir derlemesini bulacaksınız.

Eğlence amaçlı ya da polis sorgularında kullanılan türevleri olsa da bunlar hala güvenilir %100 doğru bilgi sunan cihazlar değil. Gelinen aşamada doğru bilgi sunan bir yalan makinesi hala icat edilmedi.

Bu teknolojiler hala halkın kullanımına sunulmuş olunmasa da bu cihazları kullanarak çalışanlarınızın beyin dalgalarını izleyerek duygularını öğrenebilirsiniz. Ya da birinin beyin aktivitesinden kredi kartı şifresini öğrenebilirsiniz. 

Tüm bunların yanında bu tıbbi cihazlar hastanelerde de kullanılabilir. Örneğin hastanelerde yatağa bağlı, felç geçirmiş, konuşamayan ve iletişim kuramayan insanlar için tekrar dünyayla iletişime geçmenin yolu bu cihazları kullanmak olabilir. Makinelerin insan nöronlarıyla etkileşime girdiği düşünüldüğünden bu teknolojinin sağlık alanında Alzaymır ve Parkinson gibi hastalıkların anlaşılmasında ve tedavisinde de kullanılabileceği düşünülüyor. 

Beynin aktivitesini okumak için PET, EEG, fMRI gibi çeşitli beyin görüntüleme cihazları bulunmaktadır. Bir fMRI makinesine sahip bilişsel psikologlar, bir kişinin depresif düşüncelere sahip olup olmadığını söyleyebiliyorlar. Bunun yanında bir öğrencinin beyin kalıplarını öğretmenininkilerle karşılaştırarak hangi kavramlarda iyi olduğunu da görebiliyorlar.

Princeton Üniversitesi (Princeton University)'nden sinirbilimci Norman, fMRI cihazlarıyla beyin okumanın tam anlamıyla mümkün olmadığını ama yapay zekanın öğrenme modellemeleriyle buna gerek kalmayabileceğini dile getirmişti. Yapay zeka kişinin beyin modellemesini, düşünce kodlarını öğrendiğinde kısacası beyinde aktif olan yerlerle kelimeler/harfler arasındaki bağlantıyı çözdüğünde artık felçli hastalar, konuşma yetisini herhangi bir nedenle kaybetmiş hastalar da kendilerini ifade edebilir hale gelecekler. 

Şu an gelinen noktada günümüzün nöroteknolojisi, düşünceleri veya duyguları hala çözemiyor. Ancak yapay zekanın öğrenme sistemleriyle bu hedefimize kısa sürede ulaşıp beyin modelleri ve düşünce kodları hakkında bilgi sahibi olabiliriz.


Kaynak webtekno.com

 

iOS 17 Hakkında Bomba İddia: iPhonelara App Store Dışından Uygulama Yüklenebilecek

Bloomberg muhabirlerinden Mark Gurman, ABD merkezli teknoloji devi Apple ile ilgili gündeme bomba gibi düşecek açıklamalar yaptı. Gurman, Apple'ın WWDC 2023'te büyük bir bomba patlatacağını öne sürdü. İddiaya göre Apple, iOS 17 ile yepyeni bir dönem başlatacak. iPhone kullanıcıları, bu yeni dönemde sadece App Store'dan değil, diledikleri herhangi bir yerden uygulama indirebilecekler.

Steam TLyi Bıraktıktan Sonra Oyun Fiyatları Nasıl Değişecek? (Yeni Sistem İşimize Gelebilir)

Bugün ülkemizdeki en önemli gündem maddelerinden biri, dünyanın en popüler çevrim içi oyun platformu Steam. Valve, sabaha karşı yaptığı bir açıklamada, Türkiye ile ilgili yeni bir karar aldığını açıkladı. Bu karar doğrultusunda Steam, artık Türk lirası ile işlem yapılmasına izin vermeyecek. 20 Kasım itibarıyla geçerli olacak düzenleme, Türk oyuncuların tüm düzenini alt üst edecek.