Bilim İnsanları, 3 Boyutlu Yazıcıyla Etkileşimi Hissedebilen Bir Obje Geliştirdi

Nesne ve materyal yaratmanın geleceği olarak görülen 3 boyutlu yazıcı sektörünü geliştirmek adına her geçen gün olarak benzersiz yenilikler ve atılımlar yapılmakta.  

24.02.2022 12:30:18 tarihinde yayınlandı.

Nesne ve materyal yaratmanın geleceği olarak görülen 3 boyutlu yazıcı sektörünü geliştirmek adına her geçen gün olarak benzersiz yenilikler ve atılımlar yapılmakta.  

Yakın bir zamanda MIT’de çalışan bir grup araştırmacı ve bilim insanından oluşan bir ekip, yazdırılan nesnenin ne şekilde kullanılacağını algılamanın bir yolunu keşfetti. 

Nesneler 3 boyutlu bir şekilde yazdırılabilir ve ne şekilde kullanılacaklarını algılayabilir. Mesela; joystick benzeri cihazlar tasarlayan tasarımcılar 3 boyutlu yazıcılardan faydalanabilir. Bunun olması için de bu nesnelerin yapımında meta-malzemeler kullanılır. 

Eskiden MIT’de bir doktora öğrencisi olan, şimdilerde ise Apple’da bir araştırmacı bilimcisi olarak görev yapan Jun Gong’un, MIT’nin Elektrik Mühendisliği ve Bilgisayara Bilimleri bölümünden mezun Olivia Seow, MIT Medya Laboratuvar’ında araştırmacı asistan olarak çalışan Cedric Hornet’le birlikte Jack Forman ve Stefanie Mueller’ın yardımlarıyla yazdığı makale; önümüzdeki ay “The Association  for Computin Machinery Symposium on User Interface Software and Technology”de yayınlanacak. 

Meta-malzemeler elektron ızgaralarından oluşur ve bu yüzden de nesneye basınç uygulandığında elektron, kayma hareketinin gerçekleşmesini kolaylaştırır. Böylelikle de iletken filament ve iletken olmayan filamentten oluşan "iletken hücreler" oluşmuş olur ve iletken duvarlar elektrot işlevi görür. 

Test; bir joystickin deneme olarak farklı yönlere hareket ettirildiği bir Pac-Man oyununa girdi olarak yapıldı. 

Dahası, kullanıcısının eline uyum sağlayan bir müzik denetleyicisi yarattılar. Kullanıcının düğmelerden birine basmasıyla yapıdaki iletken hücreleri sıkıştırılıyor ve algılanan girdi bir dijital sentezleyiciye gönderiliyor. Bu özellik de tasarımcıların daha hızlı ve esnek interaktif cihazlar tasarlamasına olanak sağlıyor. 

Ekibin oluşturduğu meta-sense (meta-his), kullanıcıların algıyı meta malzemeden yapılmış bir tasarıma manuel olarak entegre etmelerini veya yazılımın iletken hücrelerini en uygun konumlara otomatik olarak yerleştirilmesini sağlayan 3 boyutlu bir yazılımdır. Gong bunu “ Cihaz, farklı kuvvetler uygulandığında nesnenin ne şekilde deforme olacağını simüle edecek ve ardından bu simüle edilmiş deformasyonu, hangi hücrelerin maksimum mesafe değişikliğine sahip olduğunu hesaplamak için kullanacak. En çok değişen hücreler, iletken hücreleri olmak için en uygun adaylardır, “ diyerek açıklıyor. 

Gelecekte daha karmaşık cihazlar yaratmak için yazılıma daha fazla fonksiyon eklenecek. Şimdilik araştırma Ulusal Bilim Vakfı (National Science Foundation) tarafından desteklenmekte. 


Kaynak webtekno.com

 

Samsungun Peynir Ekmek Gibi Satan Fiyat/Performans Canavarı Galaxy A Serisinin Yeni Üyelerinin Tanıtım Tarihi Ortaya Çıktı

Samsung, Galaxy S22 serisinin tanıtımı için planlarını hemen hemen tamamladı. Şirketin büyük hitleri zaten şu anda piyasada olduğundan, odağını orta seviye cihazlara kaydırıyor. Samsung, Galaxy A serisi ve M serisi fiyat/performans canavarı olan orta sınıf akıllı telefonlar sayesinde son birkaç yılda özellikle ülkemizde de sayısız hayran kazandı.

Starlink Taşınabilir Abonelik Hizmetini Duyurdu: İstediğimiz Yerden Uydu İnternetine Erişim Çağı Başladı!

Elon Musk'ın uzay taşımacılığı şirketi SpaceX'in yıllardır üzerinde çalıştığı uydu interneti projesi Starlink ile ilgili dikkat çeken bir gelişme yaşandı. Şirket, müşterilerine özel bir "taşınabilirlik" seçeneği sunmaya başladı. Bu seçenek, Starlink abonelerinin nereye giderlerse gitsinler internet antenlerini yanlarında taşımalarına ve aktif olarak kullanmalarına yardımcı oluyor. Bu seçenek, özellikle de uzaktan çalışmanın yaygınlaştığı şu günlerde çok konuşulacak gibi görünüyor.

Orijinal Call of Duty: Modern Warfare 2ye "Solucan" Kaçtı: Sunucular Kapatıldı!

Dünyanın en popüler birinci şahıs nişancı (FPS) oyun serilerinden biri olan Call of Duty, son bir yıldır daha çok Microsoft-Activision satın alım anlaşması ve Sony'nin bu anlaşmaya muhalifliğiyle haberlerimize konu olsa da geçtiğimiz gün, daha çok oyuncuları ilgilendiren bir gelişme ile gündeme geldi. Eski bir CoD oyununun sunucularında ortaya çıkan kötü amaçlı yazılım, hızla yayıldı.

Need for Speed: Most Wanted Remake Geliyor (Galiba)

Bir nesli yarış fanatiği yapan Need for Speed: Most Wanted, 2005 yılında yayınlanmasına rağmen halen eş değeri bulunamayan bir nimet. Oyun, 2012 yılında aynı isimli bir diğer Need for Speed oyunuyla ‘geri getirilmiş’ olsa da bu yapımda pek çok eksik vardı.