Bilim İnsanları, 12 Milyar Yıl Önceye Ait Evrenin İlk Işıklarını Gözlemlemeyi Başardı!

Uzay bilimcilerin yıllardır tartıştığı konuların başında evrenin nasıl oluştuğu sorusu geliyor. Şu an için bu sorunun yanıtı bulunamadı ancak yapılan yeni çalışmalar, bundan milyarlarca yıl öncesinde evrenin nasıl göründüğüne ışık tutuyor. Yapılan çalışmanın arkasında, uzaya gönderildiği ilk günden beri önemli keşifler yapılmasını sağlayan James Webb Uzay Teleskobu'nun bulunduğunu söylemekte fayda var.

27.06.2023 11:00:16 tarihinde yayınlandı.

Uzay bilimcilerin yıllardır tartıştığı konuların başında evrenin nasıl oluştuğu sorusu geliyor. Şu an için bu sorunun yanıtı bulunamadı ancak yapılan yeni çalışmalar, bundan milyarlarca yıl öncesinde evrenin nasıl göründüğüne ışık tutuyor. Yapılan çalışmanın arkasında, uzaya gönderildiği ilk günden beri önemli keşifler yapılmasını sağlayan James Webb Uzay Teleskobu'nun bulunduğunu söylemekte fayda var.

Büyük Patlama teorisine göre 13.8 milyar yaşında olan evren, ilk milyar yılında büyük bir değişim içerisindeydi. Öyle ki bugün binlerce nesneye ev sahipliği yapan evren, o dönemlerde sıcak ve iyonize gazla sarılıydı. Bu da ışık geçirgenliğini engelliyordu. Büyük Patlama olayından 300 bin yıl sonra ise atomun temel yapı taşı olan proton ve elektronlar ile hidrojen atomlarının bir araya gelmeye başladığı, bundan bir süre sonra da gazlı ortamın ultraviyole ışıklar yardımıyla dağılmaya başladığına ve evrenin 1 milyar yılda şeffaf hale geldiğine inanılıyor. 

Hollanda'da hizmet veren Groningen Üniversitesi bünyesinde çalışmalarını sürdüren bilim insanı, James Webb Uzay Teleskobu'nu özel olarak programladılar ve evrenin ilk milyar yaşında nasıl göründüğüne ilişkin bir çalışma yaptılar. İşte yapılan çalışma, yukarıda görmekte olduğunuz görüntüyü ortaya çıkardı. Evren, ışıklanmaya başladığı ilk dönemlerde yukarıdaki gibi görünüyordu. İşte bu aşamadan sonra yıldızlar ve galaksilerin yerleşimleri başladı.

Evrenin ilk milyar yılında nasıl değiştiğini gösteren diyagram. İlk aşamada bulanık bir ortam varken sonraki aşamada bölünmeler başlıyor ve en sonunda günümüzdeki şeklini alıyor.

İLGİLİ HABER Sıcaklığı Güneşten Bile Yüksek Olan Bir Kahverengi Cüce Keşfedildi: Türünün Tek Örneği!

Groningen Üniversitesi tarafından yapılan çalışma, birkaç farklı araştırma ile de desteklendi. Japonya'daki Nagoya Üniversitesi'nin yaptığı çalışma, evrenin erken aşamadaki saydam bölgelerinin boyutlarını ortaya koydu. Uzmanlara göre dairesel alanlar, 4 milyon ışık yılı çapına kadar ulaşıyorlardı. Dairesel alanların yapısını inceleyen ETH Zurich ise sonradan galaksi haline gelen baloncukların sıcak, metal ve toz açısından ise zayıf olduğunu tespit etti.

Yukarıdaki fotoğrafta ise 900 milyon yaşındaki evrenin sahip olduğu galaksilerin yakınlaştırılmış görüntüleri yer alıyor.

Bilim insanlarının James Webb Uzay Teleskobu ile yaptığı çalışma, evrenin oluşumunu anlamaya yardımcı oldu. Ancak bunlar yeterli değil. Uzmanlar, hala çok fazla araştırmaya ihtiyaç duyduklarını ifade ediyorlar. James Webb Uzay Teleskobu gibi gelişmiş cihazlar, evrenin oluşumuyla ilgili çok daha detaylı bilgiye ulaşılmasını sağlayabilir.


Kaynak webtekno.com

 

Instagramda Takipçi Artırmak İçin Uygulamanız Gereken 15 Adım

2012 yılında Facebook tarafından satın alınan Instagram, bugün dünya çapında 1 milyardan fazla aktif kullanıcıya sahip durumda. Böyle geniş bir kitleye sahip olan Instagram üzerinden herkes şirketinin, kendinin ya da yaptığı işlerin tanıtımını yapmak istiyor. Instagram’da takipçi artırma için pazarlama uzmanı Neil Patel tarafından anlatılan bazı önemli taktikler var. Bu taktikler sayesinde Instagram’da takipçi artırma yapabilirsiniz.

YouTubea Yapay Zekâ Dopingi: Tavsiyeler Verip, Kısa Videolar Bile Oluşturabilecek!

Dünyanın en büyük çevrim içi video platformu YouTube için geçtiğimiz gün bir etkinlik gerçekleştirildi. "Made On YouTube 2023" isimli bu etkinlik, platforma gelecek yeni özellikleri gün yüzüne çıkarttı. Google tarafından yapılan açıklamalara baktığımızda, yapay zekânın içerik üreticiler için önemli bir yardımcı haline geleceğini gözler önüne seriyor. Zira Google, YouTube'un hemen her yerine yapay zekâ destekli özellikler ekleyecek.

Aduketinden Ken’e Kadar: Çocukluğumuzun Efsane Oyunu Street Fighter Hakkında ‘Ne Günlerdi Be’ Diyerek Yad Edeceğiniz Bilgiler

Şu an kaç yaşında olursanız olun eminiz bir Street Fighter oyunu oynamışsınızdır çünkü serinin ilk oyunu 1987 yılında oyunseverlerin beğenisine sunuldu ve 2016 yılındaki Street Fighter 5’e kadar oyunun devamlı yeni sürümleri, yan hikayeleri ve ana ürünleri yayınlandı. Yani Street Fighter demek, ince bir hesapla dededen toruna bile kalabilecek bir dövüş oyunu mirası. 

YouTube, Shorts Üreticilerinin Daha Fazla Para Kazanmasını Sağlayacak Planını Açıkladı!

Çin merkezli TikTok’un, kısa video formatıyla son yılların en popüler sosyal medya platformlarından biri hâline geldiğini söylememiz yanlış olmaz. Bu, diğer öne çıkan mecraların da ‘dikey kısa video’ özelliklerini kullanıma sunmasına da neden olmuştu. Instagram ‘Reels’ özelliğini çıkarırken YouTube da ‘Shorts’ ile karşımıza çıkmıştı.