Bilgisayarınızın Özelliklerini A’dan Z’ye Görebileceğiniz DxDiag Nedir, Ne İşe Yarar, Nasıl Açılır?

Windows işletim sistemi, kullanıcılarına dahili olarak pek çok farklı araç ve uygulama sunmaktadırlar. Bunlardan bazıları herkes tarafından bilinirken bazılarını ise pek bilen yoktur. DxDiag aracı da bunlardan bir tanesi. İlk görenler için bir üçüncü taraf uygulamaya ve hatta şüpheli bir virüse benzetilen DxDiag, aslında Windows tarafından kullanıcılarına dahili olarak sunulan sistem bilgi aracıdır.

12.03.2022 03:30:18 tarihinde yayınlandı.

Windows işletim sistemi, kullanıcılarına dahili olarak pek çok farklı araç ve uygulama sunmaktadırlar. Bunlardan bazıları herkes tarafından bilinirken bazılarını ise pek bilen yoktur. DxDiag aracı da bunlardan bir tanesi. İlk görenler için bir üçüncü taraf uygulamaya ve hatta şüpheli bir virüse benzetilen DxDiag, aslında Windows tarafından kullanıcılarına dahili olarak sunulan sistem bilgi aracıdır.

DxDiag aracını sistemdeki diğer dahili bilgi araçlarından ayıran en önemli özellik, sürücü bilgilerine kadar detaylı bir analiz sunmasıdır. Aynı zamanda karşınıza çıkan bu bilgileri yine aynı araç üzerinden hızla bir metin belgesine dönüştürerek gerekli durumlarda Windows onaylı bir bilgilendirme metni kullanabilirsiniz. Gelin DxDiag nedir, ne işe yarar, nasıl açılır gibi merak edilen soruları tüm detaylarıyla görelim.

DirectX Diagnostic kısaltması olarak kullanılan DxDiag, Windows işletim sisteminde dahili olarak bulunan bir sistem bilgisi ve tanı aracıdır. Tüm Windows işletim sistemi versiyonlarında bulabileceğiniz DxDiag ile bilgisayarınızın genel özelliklerini, ekran kartı özelliklerini, ses kartı özelliklerini ve diğer ek giriş donanımlarına ait özellikleri tüm detaylarıyla görerek bu bilgileri bir metin dosyası olarak alabilirsiniz.

DxDiag aracına baktığımız zaman sanki çok da önemli bir işlevi yokmuş gibi görünebilir ancak bilgisayarınızda ya da sürücülerinizde bir sorun yaşandığı zaman tüm bu detaylı bilgilere ihtiyacınız olacak. Kendi imkanlarınızla basit birkaç tanım yapmak yerine DxDiag aracından aldığınız metni bir uzmana göstererek sorunun ne olduğunun çok daha kolay anlaşılmasını sağlayabilirsiniz. 

Bu açıdan baktığımız zaman DxDiag aslında bir sistem bilgi ya da tanı aracından çok daha fazlasını yapıyor diyebiliriz. Belki uzman olmayan bir kullanıcının epey uğraşarak elde edeceği sistem ve sürücü bilgilerinin tamamına tek tıkla ulaşmanızı ve bu bilgilerin tamamını oldukça detaylı bir metin belgesi olarak elde etmenizi sağlıyor.

DxDiag aracı ile sistem bilgilerini görüntülemek ve sistem bilgilerini bir metin dosyası olarak almak için yukarıdaki adımları izlemeniz yeterli. Sistem bilgilerinizin olduğu metin dosyası TXT dosya formatındadır. Not Defteri ve benzeri bir uygulama kullanarak söz konusu metin dosyasını açabilirsiniz.

DxDiag aracını açtığınız zaman karşınıza çıkan ilk ekran olan Sistem sekmesinde, genel olarak tüm sistem bilgilerini görüntülersiniz. Ekran sekmesinde, ekran kartı sürücünüze ait bilgileri görüntülersiniz. Ses sekmesinde, ses kartı sürücünüze ait bilgileri görüntülersiniz. Giriş sekmesinde, bilgisayarınıza harici olarak eklendiğiniz donanım sürücülerine ait bilgileri görüntülersiniz. 

DxDiag Windows tanı aracı ile ulaşabileceğiniz bilgiler genel olarak bu şekilde. İşletim sistemi versiyonunuza, ekran kartı ve ses kartı sürücü sayınıza ve harici donanımlarınıza göre DxDiag aracında çok daha farklı ve detaylı bilgilerle karşılaşmanız mümkün. Tüm bu bilgileri metin dosyası olarak alabilirsiniz. 


Kaynak webtekno.com

 

Sudan Ucuz Fiyata Gürültü Engelleme Sunan Redmi Buds 4 Lite Duyuruldu

Çinli teknoloji devi Xiaomi, geçtiğimiz günlerde büyük bir lansman gerçekleştirdi. Bu lansmanda şirketin akıllı balık akvaryumundan tutun da Redmi Note 12 Pro Speed Edition'a kadar pek çok ürünle tanıştık. Şirket, tüm bu ürünler arasında bir de kablosuz kulaklık tanıttı. Bu haberimizde, "Redmi Buds 4 Lite" isimli kulaklığın tüm özelliklerine yakından bakacağız.

Android Uygulama Destekli Windows 11’e Nasıl Google Play Store Kurulur? (Video)

Windows 11’i geçtiğimiz aylarda kısmen kullanıma açan Microsoft, ekim ayı başında yeni işletim sistemini resmen yayınlamıştı. Bu sistemin en dikkat çekici özelliklerinden biri, Android uygulamalarının desteklenecek olmasıydı. Bu desteğin en büyük sağlayıcısı ise görünüşe bakılırsa şu anda Windows 11’de kullanılabilir durumda.

Harry Potterın Yeni Oyunu Hogwarts Legacyde "Aaa Bu Film ve Kitaplarda Vardı" Diyeceğiniz 10 Gönderme

Avalanche Software tarafından geliştirilen ve Warner Bros’a ait Portkey Games tarafından yayınlanan Hogwarts Legacy, bazı tepkiler alsa da genel olarak oyuncuların beğenisini kazandı ve büyük yankı uyandımayı başardı. Hogwarts Legacy, orijinali Wizarding World olarak bilinen Büyücüler Dünyası evreninde geçtiğinden özellikle Harry Potter hayranları için pek çok tanıdık yapı ve içerik görmek mümkün.

Savaştan Kaçan Ukraynalı Kadınlar Hakkında Yapılan Utanç Verici Paylaşımlar Sosyal Medyanın Gündeminde: İşte Gelen Tepkiler

Bildiğiniz üzere 21 Şubat’ı 22 Şubat’a bağlayan gece Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna’nın doğusunda yer alan Rusya yanlısı sözde yönetimleri resmi olarak tanıma kararı aldığını açıklamış; bu açıklamanın ardından Rus ordusu Ukrayna’ya giriş yapmıştı. Rusya’nın resmen savaş ilan ettiği Ukrayna’da pek çok çatışma meydana gelirken, Ukrayna’da yaşayan insanlar da savaştan kaçmak için ülkelerini terk etmek zorunda kaldı.