Bilgisayar Profesöründen "Son Yılların En Büyük Teknolojisi" Olarak Görülen ChatGPT Hakkında Şaşırtan Yorum: Saçmalık Makinesi!

Yapay zeka, son dönemlerde en çok konuştuğumuz meseleler arasında yer alıyor. Bir taraftan dilediğiniz her şeyi, bir video oyununu bile yaptırabileceğiniz ChatGPT, diğer taraftan bir metni fotoğraf haline getiren Midjourney gibi yapay zekalar... Kimileri bu tür yapay zeka teknolojilerinin devrim niteliğinde olduğuna inanırken kimileri ise insanları işinden edecek diye tepki gösteriyor.

3.02.2023 06:45:14 tarihinde yayınlandı.

Yapay zeka, son dönemlerde en çok konuştuğumuz meseleler arasında yer alıyor. Bir taraftan dilediğiniz her şeyi, bir video oyununu bile yaptırabileceğiniz ChatGPT, diğer taraftan bir metni fotoğraf haline getiren Midjourney gibi yapay zekalar... Kimileri bu tür yapay zeka teknolojilerinin devrim niteliğinde olduğuna inanırken kimileri ise insanları işinden edecek diye tepki gösteriyor.

Geldiğimiz son noktada ise bir profesör, ChatGPT'nin saçmalıktan ibaret olduğunu ileri sürdü. Arvind Narayanan isimli bilgisayar profesörüne göre ChatGPT'ye güvenmek pek de akıl işi değil. Çünkü bu yapay zeka bir şeyler yazarken insanları ikna etmeye çalışıyor. Ancak verdiği cevapların doğru olup olmadığını bilmesinin hiçbir yolu yok. 

Arvind Narayanan'a göre ChatGPT'nin insanları işinden etmesi ya da bir sektör için ölüm çanları çalması mümkün değil. Bunu bir örnekle açıklayan profesör, CNET olayı üzerinden konuştu. Belki bilenler vardır, dünyanın en popüler teknoloji haber kaynakları arasında yer alan CNET'in yapay zekaya makale yazdırdığı ortaya çıktı. Ancak yazdırılan makaleler iyi değildi ve hatalarla doluydu. Hal böyle olunca da CNET editörleri, yapay zekanın hazırladığı makalelerin üzerinde onlarca kez düzeltme yapmak zorunda kaldılar.

İşte Prof. Arvind Narayanan, "Bunu, yapay zekanın iyi bir gerçeklik kavramına sahip olmadığı gerçeğiyle birleştirdiğinizde, bu bir felaket reçetesidir." ifadeleriyle anlattı. Peki profesöre göre bu tür yapay zeka teknolojilerine nasıl yaklaşılmalı?

İnternet veya arama motorları veya akıllı telefonlar gibi daha kritik ürünlerde bile bunların bir tür devrimden ziyade faydaları en üst düzeye çıkardığımız ve riskleri en aza indirmeye çalıştığımız bir uyarlama olduğu ortaya çıktı. Geniş dil modellerinin bu ölçekte bile olduğunu düşünmüyorum. Pek çok sektörde potansiyel olarak büyük değişimler, faydalar ve riskler olabilir. Ancak bunun 'kıyamet kopacak' türünden bir sorun olduğu bir senaryo göremiyorum.

Bilgisayar profesörü, şimdilerde Princeton Üniversitesi bünyesinde eğitimler veriyor. Bu üniversitenin zamanında Jeff Bezos, Richard Feynman ve Michelle Obama gibi isimlere de ev sahipliği yaptığını belirtmekte fayda var. Yapay zeka, kripto para ve blok zincir, sosyal medya, gizlilik ve veri anonimleştirmesi gibi farklı farklı kategorilerde önemli işler yapan profesör, Hindistan ve ABD'de en bilindik okullarda eğitim aldı. Bugün bilgisayar teknolojileri üzerine eğitim alan öğrencilerin ciddi bir bölümü, Arvind Narayanan tarafından kaleme alınmış kitap ve makalelerden faydalanıyor.

Peki siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Sizce profesör haklı mı yoksa yapay zeka, her ne olursa olsun insanlığı yenecek mi?


Kaynak webtekno.com

 

Intel Dünyanın En Hızlısı Dediği Masaüstü İşlemcisini Duyurdu (Keşke Açıklanmasıydı Dedirten Fiyatı da Açıklandı)

AMD bundan çok kısa bir süre önce, mart ayının başlarında, “dünyanın en hızlı oyun CPU’su” olduğunu iddia ettiği yeni Ryzen 7 5800X3D işlemcisinin piyasaya çıktığını duyurmuştu. Şimdi ise Intel, maksimum artırılmış saat hızını 5.5GHz’e yükselterek oyun deneyimini ‘en’ üst seviyeye taşıdığı ve dünyanın en hızlı masaüstü işlemcisi olduğunu iddia ettiği, amiral gemisi Core i9-12900KS işlemcisini resmi olarak duyurdu. 

Yapay Zekâyla Resmettik: Mete Handan Atatürke Tarihteki En Ünlü Türk Liderler Selfie Çekseydi Nasıl Görünürlerdi?

“Şimdiki teknolojiyi geçmişe dönüp de Osmanlı Devleti'nin eline sunsak ne olurdu” diye hiç düşündünüz mü? Ya da çok daha eskiye gidip göçebe hayatı yaşadığımız dönemlerde liderlerin eline otomatik s… neyse çok derine dalmayalım. Elimizde onca imkân varken bu içerik için yapay zekâyı da kullanarak, geçmişteki liderlerin eline sadece kamera vermeyi tercih ettik.

Her An Hazırlıklı Olup Dikkati Elden Bırakmamamız Gereken Tehlike: Depremleri Anlık Olarak Takip Edebileceğimiz 10 Uygulama

Deprem, ülkemizin ve dünyanın acı ve son derece önemli gerçeği. Türkiye, Avrasya-Arap-Afrika levhası arasındaki bölgede yer alıyor. Afet öncesi tedbirler almak hem bireysel olarak hem de toplumsal anlamda bir görevimiz olmalı. Peki biz bu görevleri nasıl karşılıyoruz, depremlere karşı ne gibi tedbirler alıyoruz gibi soruları kendimize ve çevremize daima yöneltmeliyiz.