Ay Ufukta Büyük Görünürken Yukarı Çıktıkça Neden Daha Küçük Görünmeye Başlar?

Dünyamızın gelgitlerinden sorumlu olan ve canlı hayatının devamlılığında büyük rol oynayan Ay, geçmişten günümüze astronomiye meraklı olan herkesin ilgisini çekti ve çekmeye de devam ediyor. Hızlı ilerleyen teknolojik gelişmeler sayesinde de günümüzde kendisinin yüzeyine tekrar ulaşabilmemizi hedefleyen projeler sonuç vermeye oldukça yakın.

13.03.2022 21:00:28 tarihinde yayınlandı.

Dünyamızın gelgitlerinden sorumlu olan ve canlı hayatının devamlılığında büyük rol oynayan Ay, geçmişten günümüze astronomiye meraklı olan herkesin ilgisini çekti ve çekmeye de devam ediyor. Hızlı ilerleyen teknolojik gelişmeler sayesinde de günümüzde kendisinin yüzeyine tekrar ulaşabilmemizi hedefleyen projeler sonuç vermeye oldukça yakın.

Fakat bu içeriğimizde odaklanacağımız konu Ay’ın yüzeyine tekrar ayak basmamızla değil, hâlihazırda dünyamızdan nasıl yanıltıcı şekillerde göründüğüyle ilgili olacak. Bu bağlamda Ay’ın farklı şekiller aldığını söylemek yanlış olur. Zira kendisi büyüklüğünden de hızından da bir şey kaybetmiyor. Bu sebeple bu sorunu bazı illüzyonların ortaya çıkardığı düşünülüyor. Şimdi gelin onlara birlikte bakalım.

Sinema dünyasında da normal hayatta da ufuk manzaralarına bakıldığında Ay, tepedeki hâline göre daha büyük görünür. Bunda öncelikle perspektifin rol oynadığı düşünülüyor. Örnekle anlatmak gerekirse iki yanında aynı boylarda ağaçların olduğu, dümdüz bir yol düşünün. Bu yolun ilerisine baktıkça daraldığını ve ağaçların küçüldüğünü görürsünüz.

Fakat aslında bu ağaçların aynı boyda olduğunu, onlara yaklaştıkça bu küçük görünme durumunun ortadan kalkacağını bilirsiniz. Bu ağaçlı yolun size yakın olan kısmına ve daraldığı kısma aynı uzunlukta iki çizgi koyup onlara uzaktan bakmayı denerseniz, beyninizin size oynadığı oyunu daha rahat görebilirsiniz. Buna Ponzo yanılsaması deniliyor.

Alman Psikolog Hermann Ebbinghause’un ortaya koyduğu bu illüzyon, aynı büyüklükteki iki cismin etrafına farklı büyüklükte cisimler konulduğunda, aslında başta aynı olan bu iki cisim arasında boyut farkı varmış gibi görünmesini kapsıyor. Üstteki görselden de anlayabileceğiniz bu durum, nesneleri kafamıza nasıl kaydettiğimizle ilgili diyebiliriz.

Gökdelenlerin ve yüksek binaları hâliyle kafamıza ‘büyük’ şeklinde yazarız. Bu yapılara uzaktan baktığımızda küçük görünseler de aslında büyük olduklarını biliriz ve arkalarında durup kendilerinden daha büyük görünen Ay da bu sebeple gökteki hâline göre ufukta daha büyükmüş gibi görünür.

Buna doğru diyip bu gizemi burada sonlandırmak isterdik fakat Ay’ın ufukta daha büyük göründüğünü söyleyenler sadece şehirlerde ya da kırsal kesimlerde yaşayanlar değil. Etraflarında Ay’ı karşılaştıracak cisimlerin bulunmadığı pilotlar ve gemiciler de aynı sorunu bildiriyor.


Kaynak webtekno.com

 

WhatsApp Mesajlarının Devletler Tarafından Okunamaması, Uygulamanın Yasaklanmasına Neden Olabilir

WhatsApp, en çok övündüğü siber güvenlik çözümü uçtan uca şifreleme yüzünden Avrupa'nın en büyük ülkelerinden İngiltere'de yasaklanma tehlikesiyle karşı karşıya. Üstelik bu 'yasağın' nedeni şirketin iddia ettiği kadar sıkı güvenlik sunuyor olması ve mesajların devletler tarafından 'izlenemiyor' olması. İyi de WhatsApp, kullanıcı gizliliğini koruduğu için neden yasaklansın ki?

İnternet Bağlantınızı Değiştirmeden Hızı Artırıp Bağlantı Sorunlarını İyileştiren Cihaz ‘SpeedUpBOX’ 30 Mart’ta Tanıtılacak

Ülkemizde yüksek hızlı ve kaliteli internete ulaşmak gerçekten de zor. En iyi altyapıya sahip olsanız bile ağa bağlı cihaz sayısının artması ve sistemsel sorunlar, zaman zaman internet hızının düşmesine yol açabiliyor. Bu durumun farkında olan Ankara merkezli Tayf İleri Teknoloji Hizmetleri A.Ş. de (Tayftech) SpeedUpBOX olarak isimlendirdiği bir cihaz geliştirdi. 30 Mart’ta tanıtılacak cihaz, vadettiği özelliklerle tüketicilerin ilgisini çekmeyi başaracak gibi duruyor.

İnsanlığı Aya Geri Götürecek Artemis Roketini Yapboz Gibi Parçalarına Ayırıp İnceledik! Hangi Parça Ne İşe Yarıyor?

NASA, Artemis görevleri ile insanlığı tekrardan Ay'la buluşturmak ve bu sefer insanlık olarak Ay'da kalıcı bir düzen sağlamak istiyor. Bu büyük proje için kullanılan ‘Space Launch System (SLS)’ roketi ve ‘Orion’ uzay aracı tabii ki çok güçlü ve maliyeti de oldukça fazla. Bazılarının başka uzay ajansları tarafından geliştirildiği roket parçalarının her birinin farklı bir özelliği bulunuyor.

Binance TRden Para Çekme İşlemi Nasıl Yapılır?

2017 yılında kurulan kripto para borsası Binance, 2020 yılının son aylarından beri ülkemizde Binance TR adıyla hizmet veriyor. Ülkemizde hizmet vermeye başladığı ilk zamanlar Global hesap ile Türkiye hesabı arasında bazı senkron problemleri yaşanıyordu ancak zaman geçtikte bu problemler çözüldü ve hem yatırım için gerekli parayı aktarma hem de Binance TR para çekme işlemi bir hayli kolaylaştı.

Türkiye Uzay Ajansından Birinci Yılında Milli Uzay Programı Açıklaması: Çalışmalar Hız Kesmeden Devam Ediyor

Dünyadaki önde gelen birçok ülke, uzay araştırmalarına hız kesmeden devam ediyor; çünkü bu sonsuz karanlığın derinliklerini keşfetmenin, insan ırkını bir üst seviyeye taşıyacağı düşünülüyor. Türkiye de diğer ülkeler gibi uzay yatırımlarını geçtiğimiz yıllarda başlatmış ve Türkiye Uzay Ajansı’nı (TUA) kurmuştu. Ardından bundan tam bir yıl önce de Mlli Uzay Programı açıklanmıştı.