Avustralyanın Yeni Süper Bilgisayarı, Bir Süpernova Kalıntılarını Ortaya Çıkardı

İnsanlık olarak elimizdeki veri işleme gücü biz sıradan kullanıcılara muazzam büyüklükte gibi gelse de, büyük ölçekli çalışmalar için yeterince güçlü sistemlere henüz sahip değiliz. Neyse ki süper bilgisayarlar bu eksiklikleri kapatmak için olanca güçleriyle karşımıza çıkmaya hazırlanıyorlar. 

12.08.2022 15:45:15 tarihinde yayınlandı.

İnsanlık olarak elimizdeki veri işleme gücü biz sıradan kullanıcılara muazzam büyüklükte gibi gelse de, büyük ölçekli çalışmalar için yeterince güçlü sistemlere henüz sahip değiliz. Neyse ki süper bilgisayarlar bu eksiklikleri kapatmak için olanca güçleriyle karşımıza çıkmaya hazırlanıyorlar. 

Pek çok ülke süper bilgisayar teknolojisine yatırım yapıyor. Bu ülkelerin en sonuncusu ise Avustralya. Ülkenin yeni süperbilgisayarı aktif hale geldikten çok kısa bir süre sonra nefes kesici bir görselle karşımıza çıkmayı ve adından söz ettirmeyi başardı.

Avustralya'nın ASKAP adlı yeni nesil radyo teleskobu, muazzam büyüklükte veri topluyor. Bu verinin işlenmesi için de büyük bir işlem gücü gerekiyor. Bu işlem gücünü sağlayabilecek kaynak olarak ise süper bilgisayarlar gösteriliyor.

Pawsey Süperbilgisayar Araştırma Merkezi de bu noktada dahil oluyor. Setonix adlı yeni geliştirdikleri süper bilgisayar, bu verileri işleyerek daha ilk 24 saatlik çalışmasında bir süpernovanın kalıntılarına ait görkemli bir görsel ortaya çıkarmayı başardı.

Görselde yer alan kozmik cisim aslında G261.9+5.5 adı verilen bir süpernova kalıntısı. Bir milyon yıldan daha yaşlı olduğu düşünülen bu yapı gezegenimizden 10 ila 15 bin ışık yılı arası bir mesafede yer alıyor. Süpernova kalıntıları, yıldızların patlaması sonrası sonik dalgalar ve yıldızdan saçılan parçalar nedeniyle sıkışan malzemenin füzyona uğraması ısınması ile oluşuyor. Ayrıca manyetik alanlarda da bozulmalar yaratıyor. Bu süpernova kalıntısı da bu verilerin derlenmesi ile oluşturuldu.

İLGİLİ HABER Üşenmedik, Kafa Yorduk: Ay'da veya Diğer Gezegenlerin Birinde Mangal Yakabilmek Mümkün mü?


Kaynak webtekno.com

 

Inceptiondan Daha Fazla Beyin Yakan Olay: ChatGPT İçinde Bilgisayar Oluşturuldu, İçinde ChatGPT Çalıştırıldı

Henüz geçtiğimiz hafta yayınlanan ve şimdiden bir milyonu aşkın kullanıcıya ulaşan sohbet botu ChatGPT, yapabildikleriyle herkesi şok etmeyi başardı. Makine öğrenimi ile geliştirilen ve geliştirilmeye devam eden bot, sıfırdan bir mobil uygulama bile geliştirebilir, en karmaşık yazılım sorularından bazılarını bile cevaplayabilir nitelikteydi.

Dolar, Toz Bezini de Vurdu: Appleın Parlatma Bezine Zam Geldi

ABD merkezli teknoloji devi Apple, bundan bir ay önce düzenlediği "Unleashed" etkinliğinde yepyeni ürünlerini duyurmuştu. Etkinliğin gözdesi yeni MacBook Pro'lar olsa da Apple, internet sitesine eklediği "Parlatma Bezi" ile herkesin diline düşmüştü. Tüm Apple ürünleri ile uyumlu olan(!) bu bez, Türkiye'de 199 TL karşılığında satışa sunulmuştu.

Ziraat Bankasında Yaşanan Erişim Sorunu Çözüldü

Türkiye'nin en büyük bankalarından Ziraat Bankası, erişim sorunlarına ev sahipliği yapmaya başladı. Ziraat Bankası müşterileri, birkaç saatliğine bankanın mobil uygulamasına giriş yapamadı. Yaşanan sorun an itinarıyla çözüldü. Kullanıcılar, Ziraat Bankası mobil uygulamasına sorunsuz bir şekilde erişim sağlayabiliyor.