Anhtropic, ChatGPT Rakibi Sohbet Botu Claudeun Kelime Sınırını 75 Bine Çıkardı: Bir Dakikadan Az Sürede Roman Okuyabiliyor!

OpenAI’ın eski çalışanları tarafından kurulan girişim Anthropic, geçtiğimiz aylarda ChatGPT’ye rakip olacak yeni dil modeli Claude’u tanıtmıştı. Google’dan 300 milyon dolarlık yatırımı da bulunan şirket, modelin daha az zararlı sonuçlar çıkardığını ifade etmişti. Bu oldukça önemliydi çünkü rakipleri, yanlış bilgi verme gibi birçok zararlı sonuçlar nedeniyle eleştiri yağmuruna tutuluyordu.

15.05.2023 07:00:23 tarihinde yayınlandı.

OpenAI’ın eski çalışanları tarafından kurulan girişim Anthropic, geçtiğimiz aylarda ChatGPT’ye rakip olacak yeni dil modeli Claude’u tanıtmıştı. Google’dan 300 milyon dolarlık yatırımı da bulunan şirket, modelin daha az zararlı sonuçlar çıkardığını ifade etmişti. Bu oldukça önemliydi çünkü rakipleri, yanlış bilgi verme gibi birçok zararlı sonuçlar nedeniyle eleştiri yağmuruna tutuluyordu.

2020 yılından beri faaliyet gösteren Anthropic, bugün de Claude’a bazı yenilikler getirdiğini duyurdu. Buna göre Claude’un kullanım sırasında işleyebildiği girdi ve çıktı miktarı genişletildi. Bu, mevcut modeller için büyük bir gelişme anlamına geliyor.

OpenAI’ın popüler modeli ChatGPT’de 3000 kelime sınırı var. Bu, her ne kadar farklı yöntemlerle aşılabilse de düşük bir miktar. Antrhopic ise duyurusunda kendi modeli Claude’un sınırını 75 bine çıkardığını söylüyor. Bu da tahmin edebileceğiniz gibi ciddi bir ilerleme demek.

Şirket, paylaştığı bir blog gönderisinde bu genişletmenin The Great Gatsby romanını tek seferde işlemek için yeterli olduğunu gösterdiğini söylüyor. Yani Claude, bir romanı çok hızlı bir şekilde okuyabiliyor. Anthropic, romandaki tek bir cümleyi değiştirerek sohbet botundan değişikliği fark etmesini istedi. Claude, bunu yalnızca 22 saniyede yaptı. Anthropic’e göre bir insanın 75000 kelimeyi okuması 5 saat civarında sürüyor.

İLGİLİ HABER Anthropic, ChatGPT’ye Meydan Okuyacak 5 Milyar Dolarlık Yapay Zekâ Projesini Duyurdu

Yapay zekâ dil modelleri, bilgiyi kelime veya karakter sayısına göre ölçmüyor, “token” ismi verilen anlamsal birimlere göre ölçüyor. Metnin küçük parçalara bölünmesini sağlayan bu kavram, dil modellerinin metinleri anlamasına, tahmin yapmasına ve üretmesine yardımcı oluyor. Bu da oldukça normal; çünkü kelimelerin kısa veya uzun olması anlamlarının karmaşıklığını göstermiyor.

İşte Anthropic de artık Claude’un 75.000 kelimeye denk gelen 100.000 token’ı işleyebileceğini söylüyor. Önceden bu sayı 9000 token’dı. Karşılaştıracak olursak OpenAI’ın en gelişmiş dil modeli GPT-4, 8000 token’ı işleyebiliyor. Bu modelin full versiyonunda ise bu sayı 32000’e çıkıyor. Anthropic’e gelen yenilik de yapay zekâ modellerinin bilgi işleme kapasitesinin hızla arttığını gözler önüne seriyor.

Şimdilik Anthropic’in iş ortakları için açılan yeni özellik; okuma, özetleme ve analiz etme gibi işlemleri dakikalar içinde halletmeyi ve yapay zekâyla daha uzun sohbetlerin gerçekleştirilmeyi sağlama potansiyeli nedeniyle büyük önem taşıyor.


Kaynak webtekno.com

 

NASA, UFOlar Hakkında Halka Açık Toplantı Gerçekleştirdi: İşte Öne Çıkan Detaylar

ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), bugün UFO’lar, (şimdi UAP olarak adlandırılıyor) hakkında önemli bir toplantı gerçekleştirdi. 2022 yılında UAP’leri (tanımlanamayan anormal olaylar) araştırmak için kurulan bağımsız araştırma grubu, halka açık olarak gerçekleştirilen toplantıda yaklaşık dört saat boyunca bulguları değerlendirdi.

Nihayetinde Aya Yeniden Ayak Basacağımız Artemis 1 Görevinin Başlangıç Tarihi Açıklandı

İnsanlık, 1969 yılında ilk, 1972 yılında da son kez Ay’a ayak bastıktan on yıllar sonra doğal uydumuza yeniden dönüş için hazırlıklarını sürdürüyor. ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi, bu kapsamda hazırlamakta olduğu Artemis görev programının ilkine imza atmaya çok yaklaştı. En sonunda astronotları Ay’a ulaştırmayı planlayan görevlerin ilki, önümüzdeki pazartesi günü başlıyor.

Finans Devleri, Kripto Paranın Geleceğini Kabul Etti: ABDnin En Büyük Bankaları, Kendi Coinlerini Oluşturmak İçin Ortaklık Kurdu

Son dönemlerin en tartışmalı yatırım araçları, hiç şüphesiz kripto paralar. Kimileri bu yatırım araçlarını "balon" olarak görürken kimileri ise başta Bitcoin olmak üzere çeşitli kripto para projelerini "geleceğin ta kendisi" şeklinde nitelendiriyor. Şimdi sizlere, geleneksel finans sektörünün kripto para camiasını resmen tanımaya başladığını gözler önüne seren bir gelişmeden bahsedeceğiz.