ADSL Nedir, Fiber İnternetten Ne Farkı Var?

Fiber internet, çok uzun zamandır hayatımızda. Ancak çoğumuzun evinde hala ADSL bağlantısı mevcut. İnternet hayatımızda önemli bir yer kapladığı için, sahip olduğumuz stabilite ve bağlantı hızı da bir o kadar önemli. Bu sebeple mümkün olduğunca bizim için en kaliteli ve en hızlı teknolojiyi tercih etmemiz gerekiyor.

20.04.2022 03:45:16 tarihinde yayınlandı.

Fiber internet, çok uzun zamandır hayatımızda. Ancak çoğumuzun evinde hala ADSL bağlantısı mevcut. İnternet hayatımızda önemli bir yer kapladığı için, sahip olduğumuz stabilite ve bağlantı hızı da bir o kadar önemli. Bu sebeple mümkün olduğunca bizim için en kaliteli ve en hızlı teknolojiyi tercih etmemiz gerekiyor.

Fiber internet zamanla Türkiye’nin her yerine dağılmaya devam ediyor. Hal böyle olunca halihazırda ADSL kullanıcıları, fiber internetin ne olduğunu ve ikisi arasındaki farkı merak ediyor. Biz de sizler için ADSL nedir, fiber internetle arasındaki farklar nelerdir anlattık ve fiber internetin neden daha hızlı olduğunu açıkladık.

ADSL yani Asymmetric Digital Subscriber Line, Türkçe ifadesiyle Bakışımsız Sayısal Abone Hattı anlamına geliyor. 1990’lar ve öncesinde kullanılan çevirmeli hattan daha hızlı bir internet bağlantısı sunan bu iletişim teknolojisi, uzun zamandır dünyanın birçok tarafına internet gücü sağlıyor.

ADSL bağlantısı, telefonların alt yapısında bulunan bakır kablolar tarafından sağlanıyor. Ses ve veri olmak üzere iki farklı bağlantı sağlayan bu kablolar, düşük frekansta ses, yüksek frekansta ise veri aktarımı gerçekleştiriyor.

ADSL bağlantılarının düzgün bağlantı sağlayabilmesi için, birden fazla sistemin aynı anda çalışması gereklidir. Telefon alt yapısında bulunan bakır teller, yerel bir telefona santraline bağlanan modemle birlikte çalışır ve buradan çıkan sinyaller, basitçe merkezi internet sistemi olarak anlatabileceğimiz DSLAM, yani Sayısal Abone Hattı Erişim Çoklayıcı’ya gönderilir.

ADSL nedir anladık, sıra fiber internetin ne olduğunda. Fiber internet, internet bağlantısını gerçekleştirmede işe yarayan en hızlı iletişim teknolojisine ad verilir. Fiber interneti ADSL’den ayıran en büyük özellik, sahip olduğu fiber kablolardır. Fiber optik kablolar, içerisinde saç teli kadar ince elyaf denilen cam teller bulundurur ve bu teknoloji sayesinde veriler hiçbir aksaklığa uğramadan en hızlı bir şekilde iletilir.

Fiber internet, dünyanın en hızlı internet bağlantısı olarak kabul edilir ve optik kabloların içerisinde bulunan ışığın hızından dolayı ışık hızında internet olarak adlandırılır. Ancak yine de sinyaller kablonun içerisinde zıpladığı için tam olarak veriler ışık hızıyla aynı süratte iletilmez.

Fiber internet ve ADSL nedir anladıysak, sıra  aradaki farklarda. Fiber internet ve ADSL arasındaki farkın kablo yapılarından kaynakladığını anlamışsınızdır. ADSL bağlantısında bulunan bakır kabloların direnci, kablonun uzunluğuna göre değişir. Kablo ne kadar uzun olursa, yerel santralden alacağınız internet hızı da aynı şekilde düşüş gösterir. Fiber optik kablolar ise yapılarından dolayı ne kadar uzun olurlarsa olsunlar internet hızında herhangi bir düşüş göstermezler.

ADSL ile alabileceğiniz hız maksimum 16 Mbps iken, Fiber internetten alacağınız hız Türkiye’de 100 Mbps ile sınırlıdır. Farklı ülkelerde fiber internet daha yüksek hızlara ulaşabiliyor ancak Türkiye’de bulunan internet sağlayıcıları ve altyapılar sebebiyle bu hız 100 Mbps ile sınırlandırılmıştır.


Kaynak webtekno.com

 

Mısırlı Mucit, Yalnızca COVID-19lu Hastalarla İlgilenecek Robot Geliştirdi

Koronavirüs salgınının derinden etkilediği ülkelerden biri olan Mısır'da bir mucit, sağlık çalışanlarının işini kolaylaştıracağına inandığı bir robot geliştirdi. "Cira-03" olarak isimlendirilen bu robot, uzaktan kumandalı bir yapıya sahip. Robotun mucidi Mahmoud el-Komy, Cira-03'ün COVID-19 testi yapabildiğini hastaların ateşini ölçebildiğini ve hatta maske takmayan insanları uyarabildiğini söylüyor.

Güneş Sistemimize En Yakın Yıldızın Yörüngesinde Yeni Bir Ötegezegen Keşfedildi: Yaşama Elverişli Olabilir

İnsanlığın uzayın derinliklerinde gerçekleştirdiği araştırmalar, dünya dışı yaşam ve yaşama elverişli gezegenlerin bulunması açısından büyük önem arz ediyor. Bunun nedeni ise evrenin sırlarını anlamanın ve yaşama uygun olduğu düşünülen bir gezegen bulmanın, gelecek yıllarda insanlara sağlayabileceği yararlar. ‘Ötegezegen’ ismi verilen ve Güneş sistemimiz dışında yer alan gezegenlerin keşfi de belirttiğimiz amaçlara yönelik atılan adımların en önemlileri olarak nitelendiriliyor.

Zaten Anca Düdüğünü Alabiliriz: Elon Musk Şimdi de Cybertruck Tasarımlı Tesla Düdük Satmaya Başladı

Dünyanın en sıra dışı yöneticisi Elon Musk’ın en sıra dışı şirketleri olan The Boring Company, SpaceX ve Tesla, zaman zaman pek de kendileriyle alakalı olmayan ürünleri piyasaya sürebiliyorlar. Örneğin 2018 yılında The Boring Company, gerçek bir alev silahını sınırlı sayıyla piyasaya sürmüştü ve interneti kasıp kavurmuş, bir yandan da tartışmalara neden olmuştu.