İnsansı Robotlar ve Sesli Asistanlar Neden Çoğunlukla Kadın Olarak Tasarlanıyor?

Son zamanlarda Robot Sophia gündemden düşmek bilmezken öte yandan gelişen yapay zekâ araçları, “acaba daha ne kadar ilerleyecekler?” diye kara kara düşünmemize sebep oluyor. Örnek olarak DALL-E ve Midjourney gibilerinin kalitesiz görselleri en başta ağzımızı açık bıraktırırken şimdi, özellikle de Midjourney ile insan elinden ayırt etmesi zor görseller üretilebildiğini görüyoruz.

10.09.2023 05:00:14 tarihinde yayınlandı.

Son zamanlarda Robot Sophia gündemden düşmek bilmezken öte yandan gelişen yapay zekâ araçları, “acaba daha ne kadar ilerleyecekler?” diye kara kara düşünmemize sebep oluyor. Örnek olarak DALL-E ve Midjourney gibilerinin kalitesiz görselleri en başta ağzımızı açık bıraktırırken şimdi, özellikle de Midjourney ile insan elinden ayırt etmesi zor görseller üretilebildiğini görüyoruz.

Robotlar konusunda da büyük yol katettiğimizi unutmamak gerek. Hatta bazen Robot Sophia gibilerine baktığımızda “çok mu ileri gittik?” demeden de duramıyoruz. Bu robotların ve başta bahsettiğimiz yapay zekâ araçlarının nedense çoğunlukla kadın olduklarını görüyoruz. İyi de neden?

Temelde Siri, kadın sesiyle ortaya çıkmış ve farklı dillerin gelmesiyle birlikte farklı türde kadın ve erkek sesleri de eklenmişti. Sadece kelime anlamına bakacak olursak bile Siri, İskandinav kültüründe “zafere ulaştıran güzel kadın” olarak çevriliyor.

2011’de Karl F. MacDorman’ın ve ekibinin yaptığı bir çalışmada erkek ve kadınların, gelen seslere nasıl tepki verdiği ve hangi cinsiyeti tercih ettiği incelenmişti. Erkek ve kadın seslerinin yine erkek ve kadın katılımcılara oynatıldığı bu çalışmada erkekler, üstü kapalı herhangi bir ima göstermeden kadın sesini tercih ettiklerini belirtti. Kadınlar ise kadın sesini hem açık hem de üstü kapalı şekilde erkek sesine tercih etmişti. Daha sonra MacDorman'ın bu araştırmasının Siri ve Alexa'ya ilham verdiği tartışıldı.

Ve neredeyse hepsi de kadın. Bilgisayara mı geçtiniz? -en azından birkaç ay öncesinde- sizi Cortana karşılıyordu. Samsung ise S Voice’e sahipti. Böyle olunca da şirketlerin bunu bilerek tercih ettiğini düşünmek zor değil. Çoğu makaleye baktığımızda bunun cinsiyetçiliğe bağlandığını görüyoruz. Ne de olsa Siri, bakmaya üşendiğimiz bilgileri bize sunuyor ve sekreterliğimizi yapıyor.

Yine bir araştırmaya göz atalım. 2009’da Boston Bilim Müzesinde yapılan bir araştırma, erkeklerin kadın sesine sahip bir robota bağış yapma şansının daha yüksek olduğunu ortaya koymuştu. Fakat kadınlar için sesin çok küçük bir fark yarattığı görüldü.

Biraz eski kaçsa da 1997’de yapılan bir araştırmanın da önemi büyük. Bu araştırmada, belli bir cinsiyetin sesini seçip kullanıcılara sunduğumuzda ve o ses dinlendiğinde, kullanıcıların kafasında o sesin cinsiyetine yönelik beklentilerin tetiklenebildiği görülmüştü.

O cihazlar her ne kadar hayatımızı kolaylaştırsa da bizden üstün olmaları bizi korkutuyor ve cinsiyetçilikten doğan düşüncelerle kadın sesine sahip olan asistanlar bizlerin güvende hissetmesini sağlıyor. En azından WIRED’dan Jessi Hempel konuyu böyle tek paydada toplamış.


Kaynak webtekno.com

 

TUA Başkanından Uzaydaki İlk Türk ile İlgili Açıklama: Türk Yemeklerinden Götürsün, Oradakilere İkram Etsin

Türkiye'nin bir süredir gündeminde olan Milli Uzay Programı ile ilgili dikkat çeken bir gelişme yaşandı. Türkiye Uzay Ajansı Başkanı (TUA) Serdar Hüseyin Yıldırım, verdiği bir demeçte gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Yıldırım tarafından yapılan açıklamaların en ilginç yanı, uzaya gönderilecek Türk ile ilgiliydi. TUA Başkanına göre uzaya gidecek ilk Türk, yanında bazı malzemeler götürecek ve bu malzemeler arasında Türk yemekleri de olabilir.

İşte Şimdi Hapı Yutamadın: TikTok Kullanıcısı Ağrı Kesici İçmek İsterken AirPod Kulaklığını Yuttu

2021 bitmeden ‘yılın en tuhaf haberleri’ listesine güçlü bir aday daha geldi. Bazen gün içinde bir anlık dalgınlıkla ne yaptığımızın pek de farkında olmayabiliyoruz. Popüler TikTok kullanıcısı Carli B. (@iamcarliiib) de bunun en uç örneklerinden birini yaşadı. Kendisinin çektiği TiKTok videosunda söylediklerine göre ‘Ibuprofen’ adlı ağrı kesiciyi içmek isterken yanlışlıkla diğer elinde tuttuğu AirPod kulaklığı yuttu.

Altyapı Bakanı, 16.7 Milyon IP Adresinin Takip Edildiğini Açıkladı: "108 Milyon Erişim Engellendi"

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) bünyesinde 2014 yılında kurulan Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi'nin (USOM) yaptığı çalışmalarla ilgili değerlendirmelerde bulundu. Bakan Uraloğlu tarafından yapılan açıklamalarda, siber güvenlik uzmanlarının bugüne kadar 16.7 milyon IP adresinin her birini düzenli olarak analiz ettikleri, bu analizler sonucunda 252 bin 883 internet adresinin zararlı olduğunu tespit ettikleri ve 108 milyon erişimi engelledikleri belirtildi.