İnsanların Konuşmalarına Göre Akıl Sağlıklarını Tespit Eden Yapay Zekâ

Kaliforniya Üniversitesi ve USC Signal Analysis and Interpretation (SAIL) ortaklığında yürütülen bir araştırmaya göre yapay zekâ, insanların konuşmalarını analiz ederek bireylerin akıl sağlıklarını doğru bir şekilde analiz edebiliyor.

23.02.2022 23:30:31 tarihinde yayınlandı.

Kaliforniya Üniversitesi ve USC Signal Analysis and Interpretation (SAIL) ortaklığında yürütülen bir araştırmaya göre yapay zekâ, insanların konuşmalarını analiz ederek bireylerin akıl sağlıklarını doğru bir şekilde analiz edebiliyor.

Araştırmacılar; bipolar bozukluk ve şizofreni gibi ciddi hastalıkları olan bireylerin konuşmalarını analiz ettiler. Araştırmada yer alan klinik tedavi uzmanları, Kaliforniya Üniversitesi'ndeki araştırmacılar tarafından geliştirilen MyCoachConnect adlı interaktif uygulamayla hastaların ses verilerini toplayıp akıl sağlıklarındaki durumu tespit etmeyi amaçladı. Elde edilen veriler, daha sonra yapay zekâ tarafından analiz edilerek hastaların akıl sağlığı durumu saptanmaya çalışıldı. Yapay zekâ tarafından ortaya konulan sonuçlarsa oldukça ilgi çekiciydi.

Araştırmanın başında yer alan isimlerden Dr. Shri Narayanan, “Yapay zekâ sayesinde, hastaların konuşmalarında ve seslerinde klinik veri sunabilecek yeni detaylar keşfetme şansı elde ettik” açıklamasında bulundu. Hastaların seslerindeki değişimden akıl sağlıkları hakkında veriler toplayan araştırmacılar, hastaların sağlık durumlarının ne yönde ilerlediğini tespit etmek için gelecekte yapay zekâdan faydalanabilir. Buna ek olarak hastalara uygulanan diğer tedavilerin nasıl bir etkisi olduğunu tespit etmek için de yapay zekâ, oldukça güvenilir bir yöntem hâline gelebilir.

İLGİLİ HABER Yuval Harari, Yapay Zeka Savaşlarının Ülkeleri Veri Sömürgesi Haline Getireceğini Düşünüyor

Araştırmanın başında yer alan bir diğer isim olan Dr. Armen Arevian, “Psikiyatrinin temeli her zaman insanları dinlemek üzerine kurulmuştur. Bu temel prensipten yola çıkarak modern yapay zekâ teknolojileri sayesinde bireylerin anlattıklarını dinleyip hastaların sağlık durumları hakkında daha detaylı bilgiler edinmeyi amaçlıyoruz. Böylece her hastanın ihtiyaç duyduğu farklı tedavi yöntemleri de daha iyi bir şekilde tespit edilebilecek” açıklamasında bulundu.

Yapay zekânın konuşmalardan yola çıkarak bireylerin akıl sağlığını tespit edebilmesi hakkında sizin düşünceleriniz neler? Geleceğin doktorları yapay zekâ teknolojisi olabilir mi? Yorumlar kısmında düşüncelerinizi paylaşabilirsiniz.


Kaynak webtekno.com

 

Snapchatten "Snap Atanım Yok" Diye Üzülenleri Sevindirecek Özellik: Sohbet Botuyla Snapleşmek Mümkün Hâle Geliyor!

Teknoloji devlerinin üretken yapay zekâ yarışı devam ederken birkaç ay önce bu tarz bir hamle, Snapchat’ten de gelmişti. Popüler uygulama, OpenAI’ın GPT teknolojisiyle oluşturulan “My AI” ismini verdiği sohbet botunu tanıtmıştı. ChatGPT gibi modellere benzer işlevlere sahip olan ve kullanıcıların sorularına yanıt veren bot, ilk başta ücretli abonelere gelse de daha sonra herkes için çıkış yapmıştı.

20.000 Kullanıcının Verileri Paylaşıldı: Yemeksepetine Yönelik Gerçekleştirilen Siber Saldırıda Yeni Gelişme (Güncellendi)

Bundan yaklaşık olarak 1 hafta öncesinde Yemeksepeti siber saldırıya uğramış; 30 milyon kullanıcının verilerinin sızdırıldığı saldırıyı yapan hackerların, şirketin kurucusu Nevzat Aydın ile olan konuşmaları Mesut Çevik’e göndermesiyle saldırı ortaya çıkmıştı. Bu olayların devamında gazeteci İbrahim Haskoloğlu da iddiaların doğruluğunu kanıtlamak amacıyla hackerlara ulaşarak adresini ve telefon numarasını göndermelerini istemiş, sonrasında da gönderilen adres ve numaranın doğru olduğunu açıklamıştı. Hackerların, taraflarına yüklü miktarda para ödenmesi durumunda verileri sızdırmayacağını söylemesi üzerine Yemeksepeti saldırıyı kınayan bir açıklama yapmış, bunu takiben olayların iyice büyümesiyle korsanlar bu sefer de şirketi, çalışanların açık adres ve telefon numaralarını yayınlamakla tehdit etmişti.