İnsan Yüzünü Taklit Eden Deepfake Videoları Kullanılarak Telefonların Kilidi Açılabilir mi?

Teknolojinin sunduğu yeni avantajların kötü ellerde de işlevsel olabildiğini maalesef görebiliyoruz. Sayfaları yavaşlatan ve saldırı amaçlı oluşturulan botlar, sosyal medyada gerçek bireylermiş gibi görünen sahte ve otomatik yönetilen (bot) hesaplar ve politik tartışmalar ortaya çıkarma potansiyeli bulunan deepfake videoları buna örnek verebiliriz.

8.10.2022 21:45:13 tarihinde yayınlandı.

Teknolojinin sunduğu yeni avantajların kötü ellerde de işlevsel olabildiğini maalesef görebiliyoruz. Sayfaları yavaşlatan ve saldırı amaçlı oluşturulan botlar, sosyal medyada gerçek bireylermiş gibi görünen sahte ve otomatik yönetilen (bot) hesaplar ve politik tartışmalar ortaya çıkarma potansiyeli bulunan deepfake videoları buna örnek verebiliriz.

Özellikle de deepfake tarafına burada parantez açmak gerek. Zira söz konusu teknoloji günümüzde daha çok eğlence alanında kullanılsa da bir noktada gerçeğinden ayırt edilemeyecek kaliteye ulaşacağı kesin. Peki insanları kandırma potansiyeli bulunan bu teknoloji, yüz tanıma ile gizlilik sağlayan akıllı telefonlarımızı da yanıltabilir mi?

En çok bilinen iki telefon markası Apple ve Samsung’un yüz tanıma teknolojilerine bakarak bu konuya basitçe ışık tutabiliriz. Samsung ile başlayalım:

2 boyutlu yüz tanıma, yüzünüzü tarar fakat yüz şeklinizi 3 boyutluda olduğu gibi analiz etmez. Yani kameranızdan tanıttığınız yüzünüz de kameraya gösterdiğiniz fotoğraf da iki boyutlu olarak kaydedilir. Zaten bu yüzden telefonlardaki yüz tanıma sistemlerinin geçmişte sadece fotoğraflarla aşılabildiğini görüyorduk. Çünkü yüz bilginizi depolamada sadece ön kamera kullanılıyordu. Buna ek olarak makine öğrenimiyle de bu sistem kullandıkça gelişiyordu.

Fakat ilerleyen zamanlarda Samsung tehlikenin farkına vardı ve başta amiral gemisi modellerine kızılötesi LED yerleştirdi. Bu bağlamda 3 boyutlu sistemine geçildi ve daha yüksek güvenlik elde edildi. Fakat Samsung bunu yüz tanıma değil, iris tanıma olarak ortaya çıkardı. Galaxy S8 modellerinde gördüğümüz bu özelliğin fişi bir zaman sonra çekildi ve bahsettiğimiz basit yüz tanıma sistemine ek olarak parmak izi seçeneği sunuldu.

"3 boyutlu taramanın diğerinden farkı ne?" diye soracak olursanız, kızılötesi LED, yüzünüze çok sayıda noktalar yansıtarak 3 boyutlu yüz haritanızı çıkarıyor ve bu sayede kilit açarken kameraya gösterilenin fotoğraf veya video olmadığı anlaşılıyor. 

Yine de çoğu modelde pek de güvenlik sağlamayan iki boyutlu yüz tanıma sistemlerini görmek mümkün. Bunların güvenliğini de yine makine öğrenimi sağlıyor.

Apple, iPhone tarihi için devrimsel hamlesini iPhone X modeliyle yaptı. Söz konusu modelde yıllardır herkesin alıştığı buton kaldırılınca Touch ID de ortadan kayboldu. Onun yerine kızılötesi sensör yardımıyla çalışan Face ID hayatımıza girdi. Buradaki teknoloji de Samsung kısmında bahsettiğimiz gibi kızılötesi projeksiyonuna dayalı. Yine burada 30 bin kadar minik nokta yüzünüze yansıtılıyor ve yine aynı şekilde yüz haritası oluşturularak güvenlik sağlanıyor. Bunun yanında Face ID, sakal ve gözlük gibi yüzünüzü bir nebze farklı kılan faktörlere de uyum sağlıyor.


Kaynak webtekno.com

 

TikTokun Çocuklara Olan Etkisi Araştırıldı: 13 Yaşındaki Bir Çocuk, TikToka Girdiği An Uygunsuz Videolar Görüyor!

ABD merkezli bir kuruluş olan Dijital Nefretle Mücadele Merkezi (CCDH), son dönemlerin en popüler sosyal medya platformu TikTok ile ilgili bir araştırma yaptı. Yapılan araştırma, platformla ilgili korkunç bir gerçeği gözler önüne serdi. Özellikle de ebeveynleri ilgilendiren araştırma, küçük yaştaki bireyleri TikTok'tan (ve aslında genel olarak sosyal medya platformlarından) uzak tutmak gerektiğini tekrar kanıtladı.

Twitterda Yerli Kripto Borsası Dolandırıcılığı Yeniden Patlak Verdi: Sahte Reklamlarla Kullanıcılar Dolandırılıyor

Sosyal medya, dolandırıcılıklar ve gerçek dışı sahte reklamların kullanıcılar arasında hızlıca yayılması adına oldukça uygun bir ortam sunuyor. Bu yalan paylaşımlara ve boş vaatlere aldanan kullanıcılar genelde hiçbir şekilde bekledikleri ve onlara vadedilen karşılığı alamazken, kimi zaman ise dolandırılarak ellerindeki paradan ve kimlik belgelerinden de olabiliyor. 

Lionel Messi; Galatasaray, Barcelona, PSG Gibi Kulüplerin Fan Tokenlerini Çıkaran Sociosun Marka Elçisi Oldu

Başakşehir FK, Galatasaray ve Trabzonspor gibi Türk futbol kulüplerinin yanı sıra Barcelona, Valencia, Juventus ve Atletico Madrid gibi dünyanın en çok takip edilen kulüplerin fan token projelerini hayata geçiren Socios, yeni bir iş birliğine daha imza attı. Şirket, bu iş birliği kapsamında dünyaca ünlü futbolcu Lionel Messi'yi küresel marka elçisi haline getirdi. Lionel Messi, 3 yıl boyunca Socios'un tanıtımını yapacak.

Fall Guys Tamamen Ücretsiz Oldu: Steamden Kalıcı Olarak Kaldırıldı!

Ağustos 2020’de piyasaya sürülen ve bir süreliğine yalnızca oyun değil, tüm internet dünyasını meşgul eden çok oyunculu bir rekabet oyunu Fall Guys, geçtiğimiz günlerde heyecanlandıran bir duyuru paylaşmıştı. Son dönemde popülerliğini yitiren oyun, 21 Haziran itibarıyla tamamen ücretsiz olacağını açıklamıştı.

Varlığını Kanıtlamak İçin 10 Yıldır Araştırılan Gezegenin Yıldıza Çarpmak Üzere Olduğu Keşfedildi

ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi'nin (NASA) 2009 yılında uzaya fırlattığı Kepler isimli teleskop, yörüngeye yerleştikten kısa bir süre bir gezegen keşfetmişti. Uzmanlar, tam 10 yıl boyunca bu gezegenin varlığını netleştirmek için uğraştılar. Nihayetinde de gezegen resmileşti ve "Kepler-1658b" olarak isimlendirildi. Ancak bu gezegenin ömrü kısa sürdü...