5000’den Fazla Gezegen Keşfedildi: İşte Uzay Tarihini Yeniden Şekillendiren Keşfin Detayları!

Güneş Sistemi içerisinde bizim de üyesi olduğumuz 8 gezegen ve bir cüce gezegen olan Plüton var, ancak Plüton'dan sonra gelen asteroit kuşağının ardında bambaşka dünyalar yer alıyor. Güneş’e Dünya’dan 50 kat daha uzak olan Kuiper Kuşağı’nda milyarlarca irili ufaklı asteroit yer alıyor.

24.03.2022 09:00:27 tarihinde yayınlandı.

Güneş Sistemi içerisinde bizim de üyesi olduğumuz 8 gezegen ve bir cüce gezegen olan Plüton var, ancak Plüton'dan sonra gelen asteroit kuşağının ardında bambaşka dünyalar yer alıyor. Güneş’e Dünya’dan 50 kat daha uzak olan Kuiper Kuşağı’nda milyarlarca irili ufaklı asteroit yer alıyor.

Güneş’i Satürn gibi düşünürsek bu kuşağı Güneş çevresindeki halkalara benzetebiliriz, ancak uzak ve kalabalık olması sebebiyle gözlemi son derece zor, ayrıca uzun zaman alıyor. Kuiper Kuşağı'nın ardında, diğer yıldızların yörüngelerinde yer aldığı tespit edilen gezegenlere “ötegezegen” adı veriliyor. 

NASA Ötegezegen Bilim Enstitüsü’nde görevli Jessie Christiansen, 5000’den fazla yeni gezegen keşfi hakkında “Bu sadece bir sayı değil, heyecan verici. Onlar hakkında hiçbir şey bilmiyoruz” açıklamasında bulundu.

Samanyolu Galaksisi içerisinde yüz milyarlarca gezegen olduğu düşünüldüğünde bu keşfin yapılmış olması aslında bir sürpriz olmaktan çıkıyor. Bilim insanlarını şaşırtan ve heyecanlandıran şey, varlığından kesin şekilde emin olduğumuz bu ötegezegenlerin artık tespit edilebiliyor ve gözlemlenebiliyor olmaları. 

1992’de bir yıldızın yörüngesinde bir grup gezegenin keşfi ile başlayan çalışmalar, yeni uzay teleskoplarının üstün teknolojileriyle anlam kazanmaya başladı. Önce bu yıldızın bir “nötron yıldızı” olduğu tespit edildi. Yani bir zamanlar bu yıldız da tıpkı Güneş gibiydi, süpernova patlaması geçirip nötron yıldızına dönüştü. Milisaniyelerle ölçülen sürelerde şiddetli patlamalar geçirmesiyle bilinen nötron yıldızları, saçtıkları ışık ve radyasyon sayesinde kolaylıkla takip edilebiliyordu. 

2018’de fırlatılan TESS, 2021’de fırlatılan James Webb ve 2027’de fırlatılması beklenen Nancy Grace gibi uzay teleskopları, bir devlet kurumu olarak NASA’nın yeni gezegenleri keşfetme işini ne kadar ciddiye aldığını gösteriyor. Umarız bu yeni gezegen keşiflerinde bir gün bol bol Türk bilim insanlarının adını duyar, kendi teleskoplarımızı gönderme şansına erişiriz.


Kaynak webtekno.com

 

Binlerce Kişi Tarafından İndirilen Bazı Antivirüs Uygulamalarının Kötü Amaçlı Yazılım İçerdiği Ortaya Çıktı: İşte O Uygulamalar

İnternet kullanımının gün geçtikçe arttığı artık hepimiz tarafından bilinen bir gerçek. Durum böyle olunca birçok kötü niyetli insan da bu popülariteyi fırsata çevirerek insanları dolandırmaya ve onların bilgilerini çalmaya çalışıyor. Çevrim içi mağazalarda yer almayı başaran kötü amaçlı uygulamalar da bunların belki de en iyi örneği.

iPhone Kullanıcılarının Yeni Derdi "Telefon Açık Kalmış" Klişesi Olabilir: iOS 17de Çağrı Sonlandırma Tuşunun Yeri Değişiyor

ABD merkezli teknoloji devi Apple, resmi olarak yayınlanmasına sayılı günler kalan iOS 17 ile ilgili son çalışmalarını sürdürüyor. Bu bağlamda; yeni işletim sisteminin altıncı geliştirici beta sürümü de nihayet yayınlandı. Ancak bu sürümde, iPhone kullanıcılarının alıştıkları bir özellik için önemli bir değişiklik yapıldı.