Uygulama Geliştirmek İçin Başvurabileceğimiz Framework Nedir, Ne İşe Yarar, Türleri Nelerdir?

Bir uygulama ya da yazılım geliştirmek, işin uzmanları için bile bir hayli zorlu bir süreçtir. Bu süreçte geliştiricileri en çok uğraştıran konu, çoğu zaman işin içinden çıkılmaz detaylardır. İşte tam bu noktada devreye framework giriyor. Framework; uygulama ya da yazılım geliştirmek için geliştirilmiş bir yazılımdır. Sunduğu çerçeve sayesinde geliştiricilerin işini büyük oranda kolaylaştırır.

21.02.2022 11:30:23 tarihinde yayınlandı.

Bir uygulama ya da yazılım geliştirmek, işin uzmanları için bile bir hayli zorlu bir süreçtir. Bu süreçte geliştiricileri en çok uğraştıran konu, çoğu zaman işin içinden çıkılmaz detaylardır. İşte tam bu noktada devreye framework giriyor. Framework; uygulama ya da yazılım geliştirmek için geliştirilmiş bir yazılımdır. Sunduğu çerçeve sayesinde geliştiricilerin işini büyük oranda kolaylaştırır.

Farklı platformlar için geliştirilen uygulama ve yazılımlar için farklı framework yazılımları vardır. Geliştiricilerin bu tür bir çerçeve kullanması acemilik anlamına gelmez, aksine küçük detaylarla uğraşmadan çok daha verimli çalışmalarını ve çok daha işlevsel uygulamalar geliştirmelerini sağlar. Gelin framework nedir, ne işe yarar, türleri nelerdir gibi merak edilen soruları biraz daha yakından inceleyelim.

Dilimize çerçeve olarak çevirebileceğimiz framework; yazılım ya da uygulama geliştirmek için deneyimli mühendisler ve yazılımcılar tarafından geliştirilen, optimize edilen ve test edilerek kullanıma sunulan bir yazılımdır. Geliştiricilere ufak detaylarla uğraşmadan alanlarında ustalıklarını konuşturacakları bir çerçeve çizdiği için çok yönlüdür, güvenilirdir ve verimlidir.

Geliştiriciler, hangi alanda bir uygulama ya da yazılım geliştirdiklerine bağlı olarak farklı framework çerçevelerinden birini tercih edebilirler. Herhangi bir framework, geliştiricilere bazı temel düzenlemelerin olduğu bir alan sunar. Geliştirici, bu alan üzerinde çalışmaya başladığı için işin en büyük yükünden daha başlamadan kurtulmuş olur.

Yaygın olarak kullanılan tüm framework yazılımları, alanında deneyimi mühendis ve yazılımcılar tarafından geliştirilmiştir. Yayınlanan tüm framework sistemleri farklı platform ve cihazlar için optimize edilmiş, özel testlerden geçirilmiş ve tasarım süreci en verimli hale getirilmiştir. Framework kullanmanın avantajlarından bazıları şu şekilde;

Web tabanlı uygulamalar geliştirmek için kullanılan angular framework, bildirime dayalı şablonlar, bağlı eklemeler, uçtan uca araçlar gibi pek çok konuda temel bir çerçeve sunar. JavaScript, Google Cloud Platform ve AdWords pek çok uygulama için dahili araca sahiptir. Angular framework ile geliştirilen bazı uygulamalar şunlardır;

Web tabanlı uygulamalar geliştirmek için kullanılan laravel framework, PHP tabanlı bir çerçeve sunar. Açık kaynak kodludur, güçlüdür ve kullanışlı bir tasarım modeline sahiptir. Google Trends bu çerçeveyi en yüksek performansa sahip PHP tabanlı framework olarak kabul eder. Laravel framework ile geliştirilen bazı uygulamalar şunlardır;

Apache Spark framework, büyük ölçekli verileri işlemek için kullanılan analitik bir sistemdir. Java, Scala, Python, R ve SQL yazma konusunda en hızlı çerçevedir. Günümüzde Apache Spark framework kullanan 3 binden şirketten bazıları şunlardır;


Kaynak webtekno.com

 

AMD, Radeon Serisindeki 18i Yüksek Önem Düzeyinde Olan Güvenlik Açıklarını Giderdiğini Açıkladı

GPU donanım üreticilerinin grafik sürücüsü güncellemeleri, genellikle belli bir heyecan ve şüpheyle karşılanır. Bazı kullanıcılar, yeni bir paketin sağlayabileceği potansiyel oyun ve uygulama desteği, işlevsellik veya saf FPS'yi dört gözle beklerken bazılarıysa, bunun yol açabileceği sorunların, çözdüğü sorunlardan daha fazla soruna yol açabileceği korkusuyla tereddütte kalır.  

Gerçek Lamborghini ile Birebir Aynı Boyuttaki 400 Bin Parçalık LEGO Lamborghini Türkiyede Sergilenecek

LEGO Türkiye, bugün sosyal medya hesaplarından yaptığı paylaşımda birlikte hem LEGO hem de otomobil hayranlarını sevindiren bir habere yer verdi. LEGO’nun gerçek boyutlarda bir araya getirdiği LEGO Technic Lamborghini Sián FKP 37 modelinin Türkiye’de sergileneceği açıklandı. LEGO, LEGO parçalarıyla üretilen aracın sergileneceği yeri ve tarihi de paylaştı.

Dinozorların Kaderini Paylaşmayacağız: NASA, Dünyayı Gök Taşlarından Koruyacak Uzay Aracını Fırlattı

Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), uzunca bir süredir DART olarak isimlendirdiği bir uzay aracı üzerinde çalışmalarını sürdürüyordu. Bu uzay aracı, bugüne kadar tanışma imkanı yakaladıklarımızdan çok farklıydı. Zira NASA, DART ile Dünya'ya yaklaşan bir gök taşını vurmayı ve Dünya'yı olası bir felaketten korumayı amaçlıyor. İşte o uzay aracıyla ilgili çalışmalar tamamlandı ve DART, geçtiğimiz saatlerde uzaya fırlatıldı.

Samsung Galaxy Z Flip4, Fold4 ve Watch 5in Tanıtım Tarihi Ortaya Çıktı

Akıllı telefon dünyasının önemli sızıntı kaynaklarından bir tanesi olan Evan Blass, Güney Koreli teknoloji devi Samsung'la ilgili dikkat çeken bir paylaşımda bulundu. Şirketin, 10 Ağustos Çarşamba günü bir Galaxy Unpacked etkinliği gerçekleştireceğini söyleyen Blass, bu etkinlikle hangi ürünlerin tanıtılacağını da açıkladı.