Telefonlarımızın Şarjı Haftalarca Dayanacak: Samsung ve IBM, Batarya Verimliliğinin Sınırlarını Zorlayacak Çip Tasarımını Tanıttı

Çipler, akıllı telefonlardan uzay araçlarına kadar neredeyse her teknolojide kullanılıyor. Geçtiğimiz dönemlerde yarı iletken eksikliğinden dolayı yaşanan çip krizi, pek çok firmayı etkilemişti.

25.02.2022 03:00:28 tarihinde yayınlandı.

Çipler, akıllı telefonlardan uzay araçlarına kadar neredeyse her teknolojide kullanılıyor. Geçtiğimiz dönemlerde yarı iletken eksikliğinden dolayı yaşanan çip krizi, pek çok firmayı etkilemişti.

Fakat IBM, dün yaptığı açıklamasında Samsung ile birlikte yeni bir yarı iletken tasarımı geliştirdiklerini açıkladı. İddialara göre bu teknoloji o kadar etkili ki çip sektöründe devrim yaratabilir.

Dikey Alanda Transistor Taşıması (VTFET) adı verilen teknoloji, çiplerde kullanılan yarı iletkenlerin yatay koyulmak yerine dikey koyulması anlamına geliyor. Bu yeni tasarım sayesinde günümüzdeki en ‘yoğun’ çiplerden bile daha fazla yarı iletken, aynı boyutlardaki çiplere sığdırılabilecek.

IBM’in açıklamasına göre çiplerin dikey olarak sıralandırılması, hem daha fazla yarı iletkenin koyulmasına imkân sunacak hem de enerji tüketimini %85’e kadar düşürecek. Yani VTFET teknolojisini kullanan çiplere sahip telefonların bataryaları, günlerce hatta haftalarca dayanabilecek.

Açıklamada yer alan diğer bilgilere göre bu yeni tasarımı kullanan çipler aynı zamanda daha az enerji ile daha fazla kripto para kazımı yapılmasına da olanak sağlayacak. Bu da ileriki dönemde olabilecek ekran kartı krizlerinin önüne geçebilir ve daha az ekran kartı ile daha çok kazım yapılmasını sağlayabilir.

IBM ve Samsung yetkilileri, bu teknolojinin IoT yani internete bağlanabilen bütün cihazlarda devrim yaratacağını ve “çok daha akıllı” bir geleceğin bizi beklediğini açıkladı.

İLGİLİ HABER NFT Çılgınlığına Bir Yenisi Eklendi: Dünyanın İlk SMS’i NFT Olarak Satılacak

VTFET teknolojisi kullanılarak bir prototip hazırlanmış olsa da bu teknoloji şu anda hâlâ günlük kullanıma hazır değil. Yetkililer bu teknolojinin 2024 yılında bütün cihazlarda kullanılabilir hale gelmesini istediklerini söyledi.


Kaynak webtekno.com

 

Twitter’da Mavi Tiki Ücretli Yapacak Blue Aboneliği Belli Ülkelerde Kullanıma Sunuldu: Elon Musk, Kullanıcıları Sevindirecek Bir Özelliğin de Geleceğini Duyurdu

Elon Musk’ın Twitter’ı satın almasının ardından gelen süreçte en çok konuşulan konu, kendisinin sürekli getireceğini söylediği 8 dolarlık Twitter Blue aboneliği sistemi. Bu sistem sayesinde doğrulanmış kişi olmak (mavi tik almak) için aylık 8 dolar ödemeniz gerekiyor.

Karikatürist Yılmaz Aslantürkün NFT Satışı Yaptığı OpenSea Hesabı Hacklendi: Tüm Kazanç Buhar Oldu

Yaptığı çizimleri NFT haline getirip bu işten bir süredir para kazanan karikatürist Yılmaz Aslantürk (Otisabi), NFT satışları yaptığı OpenSea hesabının hacklendiğini duyurdu. Twitter'dan açıklamalarda bulunan karikatürist, bu olay üzerine NFT dünyasından ayrıldığını söyledi. Aslantürk'ün yaptığı açıklamalara göre ne OpenSea ne de ödeme aldığı Metamask, konuyla ilgili yardımcı olmayı kabul etmiş durumda.