Tarihte İlk Kez Güneş Sistemi Dışındaki Bir Gezegende Karbondioksit Keşfedildi

Yapımı 16 yıl süren ve Aralık 2021'de fırlatılan tarihin en yüksek teknolojiye sahip uzay teleskobu James Webb sayesinde yapılan keşifler hız kesmeden devam ediyor. Şimdi de Güneş sisteminin dışında yer alan, yani bir başka yıldızın yörüngesinde dönen milyonlarca ötegezegenden birinin atmosferinde karbondioksit keşfedildi. 

27.08.2022 02:30:20 tarihinde yayınlandı.

Yapımı 16 yıl süren ve Aralık 2021'de fırlatılan tarihin en yüksek teknolojiye sahip uzay teleskobu James Webb sayesinde yapılan keşifler hız kesmeden devam ediyor. Şimdi de Güneş sisteminin dışında yer alan, yani bir başka yıldızın yörüngesinde dönen milyonlarca ötegezegenden birinin atmosferinde karbondioksit keşfedildi. 

Daha önce yapılan keşifler, ötegezenlerde atmosfer olabileceğini ve bu atmosfer içerisinde farklı maddelerin yer alabileceğini gösteriyordu. Artık Dünya'daki yaşamın bel kemiği olan karbondioksitin Güneş Sistemi'nin dışındaki gezegenlerde de olabileceği kesinleşti.

WASP-39 yıldızı ve WASP-39b gezegeni (İllüstrasyon) [email protected] .via-text { background-color: rgb(0,0,0); /* Fallback color */ background-color: rgba(0,0,0, 0.4); /* Black w/opacity/see-through */ color: white; font-weight: 300; font-size: 0.75em; position: absolute; bottom: 0%; right: 0; z-index: 2; padding: 5px !important; text-align: left; } ?

WASP-39b gezegeni, aslında 2011 yılında yeryüzündeki teleskoplarla yapılan WASP projesi sayesinde keşfedilmişti. Bu projenin ardından Hubble ve Spitzer gibi uzay teleskobu ile yakın markaja alınan ötegezenin bir atmosfere sahip ve bu atmosferin su buharı, sodyum, potasyum açısından zengin olduğu tespit edilmişti. James Webb'in daha gelişmiş kızılötesi gözlem yeteneği sayesinde gezegende artık karbondioksit olduğu da kesinleşmiş oldu.

Ayrıca WASP-39b gezegeni, yıldızında Güneş-Merkür arasındaki mesafeden 8 kat daha yakın, yani sıcak bir bolgede. Bu sebeple hızlı bir yörünge hareketine sahip olan gezegenin bir yılı 4 Dünya gününden biraz fazlasına eşit. Tüm bu özellikleri sebebiyle gezegene 'sıcak Jüpiter' benzetmesi de yapılıyor.

Bir başka WASP-39b illüstrasyonu [email protected] .via-text { background-color: rgb(0,0,0); /* Fallback color */ background-color: rgba(0,0,0, 0.4); /* Black w/opacity/see-through */ color: white; font-weight: 300; font-size: 0.75em; position: absolute; bottom: 0%; right: 0; z-index: 2; padding: 5px !important; text-align: left; }

Dünya'daki doğal döngünün bir parçası olan karbondioksit, aynı zamanda insan faaliyetleri sebebiyle de yoğun şekilde salgılanıyor. Ancak bu keşif, karbondioksitin, yaşamın kimyasal döngüsü içerisinde oynadığı önemli role odaklanıyor. Elbette tek amaç dünya dışı yaşamın izlerini bulmak da değil, bir ötegezenin nasıl oluştuğunu ve geliştiğini anlayabilmek.

"Bu aynı zamanda açık bilim adına çok gurur duyduğumuz bir deney oldu. Dünyanın her yerinden 300'den fazla bilim insanı katılım gösterdi. Bu araştırmayla ilgili verilere şuradan ulaşabilirsiniz."

Açık bilim, bir alanda çalışan gönüllü tüm bilim insanlarının erişimine açılan verilerin topluca gözlemlenmesi veya test edilmesi yoluyla yapılıyor. Araştırmanın bilimsel makalesi arXiv üzerinde yayınlandı ve yakın zamanda Nature dergisi tarafından da yayınlanması bekleniyor.

İLGİLİ HABER James Webb Uzay Teleskobu ile Çekilen 'İlk Renkli Uzay Fotoğrafları' Paylaşıldı! Evrenin Sırlarını Açığa Çıkarmanın İlk Adımı…

İLGİLİ HABER James Webb Uzay Teleskobu'nun Yörünge Yolculuğu Başladı: İşte Teleskop Hakkında Bilinmesi Gerekenler


Kaynak webtekno.com

 

Apple 2023 Yılına Kadar Tüm Çiplerini Kendisi Üretmeyi Hedefliyor

Teknoloji sektörünün lider markalarından Apple, tam bağımsız olmak için çalışmalara başlamış gibi görünüyor. Şirket, bugün ayrıca ‘dijital miras’ adlı yeni bir özelliği ile de gündeme gelmişti. Özellikle son dönemde yeniliklere açık bir tavır sergileyen şirketin şimdi de kendi çiplerini üretmek için harekete geçtiği ortaya çıktı. Bloomberg’den elde edilen bilgilere göre Apple, gelecekte Broadcom ve Skyworks gibi şirketlerden parça almayı bırakabilir.

IMFden El Salvadora Yatırımcıları Merakta Bırakan Bitcoin Çağrısı

2021 yılında en çok konuştuğumuz ülkelerin başında El Salvador geliyordu. Zira kendini ülkenin CEO'su olarak tanımlayan Devlet Başkanı Nayib Bukele, Bitcoin'i El Salvador'un resmi para birimi olarak kabul etmişti. Bir süredir Bitcoin'in çalıştığı ülke, açıkçası bu karardan sonra toparlandı. En azından Bukele, aldığı karardan memnun görünüyor.

Twitter, Spotify Gibi Siteler 90lı Yıllarda Olsaydı Nasıl Görünürdü?

Milyonlarca kişinin kullandığı uygulama ve sosyal medya platformları, en yeni teknolojilerle tasarlanarak kullanıcılara kolay, modern ve şık bir görünüm sunmayı hedefliyor. Zyro adlı bir web tasarımcısı, Spotify, Twitter ve Twitch gibi uygulamaları aşina olduğumuz modern tasarımlarından uzaklaştırıp, bu uygulamalara nostaljik bir hava vermeye çalıştı.

Sadece Bir Kez Gerçekleşen ve Etkileri Nedeniyle Bir Daha Tekrarlanmayan Uzayda Nükleer Bomba Denemesi: Fishbowl Operasyonu

2. Dünya Savaşı'nın sonunu getiren nükleer bombalar, çok büyük bir felaketi beraberinde getirdi, ancak sonrasında çıkan bombalar düşünüldüğünde aslında bu bombaların çok güçsüz kaldığını görüyoruz. Sovyetler Birliği'nin Çar Bombası buna çok iyi bir örnek. Ancak sadece bombanın büyüklüğü değil nereye atıldığı da önemli.