Sponsorlu, En Çok Paylaşılan ya da Sadece İlginizi Çekenler: Twitter TTleri Aslında Neye Göre Belirleniyor, Ne Kadar Güvenli?

Görsel odaklı paylaşımlar yapan pek çok popüler sosyal medya platformu olsa da metin odaklı paylaşımların yoğun olduğu en popüler platform Twitter’dır. Hatta pek çok kullanıcı görsel pazarlama paylaşımlarından sıkıldığı için buraya sığınıyor. Twitter, yalnızca eğlenceli içeriklerin paylaşıldığı bir platform değil; eğer kullanıcıların büyük bölümü tarafından destekleniyorsa bir konu trend topic olarak, yani TT olarak gündemi belirleyebilir.

22.02.2022 12:15:23 tarihinde yayınlandı.

Görsel odaklı paylaşımlar yapan pek çok popüler sosyal medya platformu olsa da metin odaklı paylaşımların yoğun olduğu en popüler platform Twitter’dır. Hatta pek çok kullanıcı görsel pazarlama paylaşımlarından sıkıldığı için buraya sığınıyor. Twitter, yalnızca eğlenceli içeriklerin paylaşıldığı bir platform değil; eğer kullanıcıların büyük bölümü tarafından destekleniyorsa bir konu trend topic olarak, yani TT olarak gündemi belirleyebilir.

Trend topic, kısaca TT; Twitter’da en çok paylaşılan kelime öbeklerini ifade eder. Konuya ya da konuma göre değiştiği için aslında her kullanıcı farklı bir TT listesi ile karşılaşabilir. Bu da akıllara şu soruyu getiriyor; TT listesi neye göre belirleniyor. Twitter bu konuda bir manipülasyon yapmıyor olsa da pek sağlıklı çalışmıyor olduğu da kesin. Gelin TT nedir, Twitter’da nasıl trend topic olunur biraz daha yakından inceleyelim.

Trend topic, kısaca TT; Twitter’da o an için paylaşımlarda en çok bahsedilen kelime, kelime öbeği ya da etiketleri ifade eder. Çoğu zaman TT listesi # işareti ile bahsedilen hashtag yani etiketlerden oluşur. Ancak paylaşım yoğunluğuna göre etiket olmayan kelime ya da kelime öbekleri de TT listesinde yer alabilir.

Twitter’ın dünyanın pek çok farklı noktasında milyonlarca aktif kullanıcısı olduğu için TT listesi sabit değildir, hatta anlık olarak değişebilir. Fakat şöyle bir durum var; her kullanıcı kendi konumuna ve ilgilendiği konulara özel bir TT listesi görebilir. Bu durum bazen TT listelerinin güvenilirliğini sorgulatsa da aslında amaç, tüm kullanıcıların kendilerine özel bir gündem görmelerini sağlamaktır. 

Twitter’ın destek sayfasını incelediğimiz zaman bir kelimenin, kelime öbeğinin ya da etiketin TT listesine girmesi için öncelikli şartın paylaşım sayısı olduğunu görüyoruz. Yani kullanıcıların büyük bölümü hangi konudan bahsediyorsa Twitter TT listesinde o konu hakkında bir şeyler görmek mümkün.

Sayısal öneme rağmen herkes aynı TT listesi ile karşılaşmayabilir. Twitter, kullanıcıların ilgisini çekecek bir trend topic listesi sunmayı hedeflediği için konum bilgilerini göz önünde bulundurur. Konumun yanı sıra kullanıcılarının ilgi alanlarını sorarak ya da takip ettiği hesaplar üzerinden algılayarak her kullanıcıya ilgisini çekecek konulardan oluşan bir TT listesi sunar.

Sahte hesaplar tarafından çılgınlar gibi paylaşılan bazı etiketlerin önce TT listesine girdiğini ancak birkaç dakika içinde yok olduğunu görebilirsiniz. Twitter, bu tür algı operasyonlarına izin vermez. İsterse hakkında milyonlarca paylaşım olsun, eğer paylaşım yapan hesapların bot olduğu tespit edilirse uçar gider. 

Twitter’ın bir şirket olduğunu düşünürsek sponsorlu TT listelerini de görmezden gelmemek lazım. Çoğu zaman güncel TT listesini açtığınız zaman bir banka adının en çok bahsedilen olduğunu görebilirsiniz. Resmi reklamlarda bu durum ‘Sponsorlu’ olarak belirtilir. Ancak dostlar alışverişte görsün düşüncesi ile oluşturulan reklamlarda bazen anlamsız TT listeleri görmeniz mümkündür. 

Android ya da iOS işletim sistemine sahip mobil cihazlarınızda kullandığınız Twitter mobil uygulaması üzerinden TT listesine ulaşmak için uygulamanın altında bulunan araç çubuğundaki büyüteç butonunu kullanabilirsiniz. Burada karşınıza hem popüler konuların olduğu TT listesi hem de arama sayfası çıkacaktır. Twitter internet sitesinde ise TT listesi ekranın sağ tarafında yer alır.


Kaynak webtekno.com

 

Android 13 Güncellemesi Alacak Samsung Telefonlar (Tam Liste)

Google, geçtiğimiz mayıs ayında Android 13 işletim sistemini resmen tanıttı. Android telefon üreticileri, ekim ayına girmemizle birlikte yeni işletim sistemine geçmeye yavaş yavaş hazırlanmaya başladı. Bu üreticilerden birisi de elbette Samsung idi.

Binance, Tüm Mal Varlığını Açıkladı: İşte Borsanın Tuttuğu BTC Miktarı

Dünyanın en büyük kripto para borsalarından olan FTX’in son günlerde yaşadığı kriz nedeniyle büyük bir çöküş yaşadı. Öyle ki Bitcoin, yaşananlardan etkilenerek 15 bin dolar seviyelerine kadar geriledi. Olaylar, FTX’in CEO’sunun, bağımsız olduğu düşünülen bir diğer şirketi Alameda Research’ün ciddi oranda FTT’ye bağlı olduğunun ortaya çıkmasıyla başladı. Bunun ardından ise Binance devreye girdi ve elindeki FTX Token’ları satacağını açıkladı. Ardından ise Binance’in FTX’i satın alacağı duyuruldu.

Rus İşgali Altındaki Ukrayna, Kripto Para Yasasını Resmen Onayladı! Yatırımcılar Bundan Nasıl Etkilenecek?

Şubat ayının son günlerinden beri Rusya'nın haksız işgal girişimi altında olan Ukrayna'da dikkat çeken bir gelişme yaşandı. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, şubat ayında meclisten geçen kripto para yasasını resmen onayladı. Böylelikle savaş sürecinde toplanan kripto para yardımları ile ilgili yasal prosedürlerin önü açılmış oldu. Gelin hep birlikte bu tasarının detaylarına bakalım.