Seçimleri Kazanabilmek Uğruna Siyasi Partiler Sosyal Medyada Bizi Nasıl Kutuplaştırıyor?

Peki hangi ittifak/aday/parti ne gibi manipülasyonlarla seçmenleri etkilemeye çalıştı? Sosyal medya platformları, seçim gündeminde yeterince adil kalabildi mi?

30.05.2023 15:00:19 tarihinde yayınlandı.

Peki hangi ittifak/aday/parti ne gibi manipülasyonlarla seçmenleri etkilemeye çalıştı? Sosyal medya platformları, seçim gündeminde yeterince adil kalabildi mi?

Konuyu Sosyal Medya Manipülasyonu Araştırmacısı Dr. Tuğrulcan Elmas ile aldık. İşte kendisine yönelttiğimiz sorular ve cevapları:

Örneğin Twitter'ın asılsız bilgi içeren tweet'leri etiketlediği, haber linklerine tıklamadan retweet'lediğinizde çıkan uyarıları kaldırdırdığını da gördük. Böyle bir durumda platformların yaşanan sonuçtan sorumlu olduğunu söyleyebilir miyiz?

"Bilgi kirliliğini engellemek çözüm ister ve bu çözümler, üzerinde çalışacak iş gücü gerektirir; para ister, bu da şirkete masraf demektir. Aynı zamanda platformlar bilgi kirliliğini engellerken aktif kullanıcılara ceza yağdıracağı için aktif kullanıcıları küstürebilir ve sayılarını düşürebilir. Bu da ekonomik kayba sebep olur.

Çünkü aktif kullanıcı sayısı demek daha fazla reklam gören göz yani daha fazla reklam geliri demek. Dolayısıyla hiçbir platform hiçbir teşvik veya baskı olmadan bilgi kirliliğiyle mücadele etmeye çalışmaz çünkü işlerine gelmez."

"Twitter, ABD seçimleri sırasında QAnon komplo teorilerini yayan hesapları kapattı. 70 bin hesap kapatıldı ve QAnon'la alakalı tweet'lerin %85'i silindi. Aynı sert önlemleri başka ülkelerde de alabilirlerdi fakat yapmadılar. 

Twitter aynı zamanda 'Community Notes' isimli yanıltıcı tweet'lerin altına okuyucu notu ekleme özelliği getirdi. Yani sahte haberlerin altına okuyucular doğrusunu yazabiliyorlar. Henüz yaygın olmayan ve yayılınca da muhtemelen tartışmalı olacak bir karar. Fakat yanlış bilginin önüne bir nebze geçebilir.

İLGİLİ HABER Twitter, Beğendiğiniz ya da Paylaştığınız Bir Tweet ‘Yalan Çıkarsa’ Bildirim Gönderecek

Facebook, sayfa şeffaflığı üzerine kararlar aldı. Örneğin sayfanın eski isimleri, kaç yöneticisi olduğu ve yöneticilerinin nereden olduğunu sayfada yayınlıyor. Bu önlemler yeterli değil ama hiç yoktan iyi. Aynı şeyi Twitter da yapabilir ama yapmıyor.

2016'da Amerikan seçimlerinde Rusların manipülasyon yaptığı ortaya çıkınca Facebook ve Twitter bu tip müdahaleleri raporlayıp verisini yayınlamaya başladı. Bu konuda gösterdikleri efor yeterli olmasa da iyi bir başlangıçtı. Umarım bunu yapmaya devam ederler. Twitter bu konuda yeni inisiyatifler almıştı fakat Elon Musk sonrasında bu proje donmuş gözüküyor." 


Kaynak webtekno.com

 

İçlerinden Biri İnsanlığın Gelecekteki Evi Olabilir: Dünya Benzeri Yaşam Koşullarına Sahip Olduğu Düşünülen 10 Ötegezegen

Güneş benzeri bir yıldızın yörüngesinde tıpkı dünya gibi bir gezegenin dolaştığının keşfedildiği 1995 yılından bu yana 4.000’den fazla ötegezegen keşfedildi. Bu keşiflerin yarısından fazlası ise Samanyolu Galaksisi'nde Dünya benzeri yaşam şartlarına sahip başka bir gezegen olup olmadığını belirlemek amacıyla 2009 yılında çalışmaya başlayan Kepler Uzay Teleskobu sayesinde yapıldı. 

Zorunlu Deprem Sigortasına Büyük Değişiklik Geliyor: Vatandaşın Hem Ödeyeceği Hem Alacağı Para, 2 Katına Çıkacak!

27 Eylül 2000’den bu yana tüm konutlar için uygulamaya konan “zorunlu deprem sigortası” hakkında büyük değişiklikler gündeme geldi. Kahramanmaraş merkezli on binlerce vatandaşın ölümüne yol açan depremlerin ardından Doğal Afet Sigortaları Kurumu’nun (DASK), konutlar için sunulan teminatı iki katına çıkaracağı öne sürüldü.

Samsung’un Üç Ekranlı Katlanabilir Akıllı Telefonuyla İlgili Yeni Bilgiler Ortaya Çıktı: Katlanabilir Akıllı Telefon Piyasasını Değiştirebilir

Katlanabilir akıllı telefon piyasasında arka arkaya yeni gelişmeler yaşanmaya devam ediyor. Özellikle son yıllarda bir patlama yaşayan katlanabilir akıllı telefonlar, teknoloji meraklılarının ilgisini üzerine çekmeyi başardı. Bu alanda adından söz ettiren modeller arasına geçtiğimiz haftalarda Oppo da eklenmişti. Dün elde edilen yeni bilgiler ise Motorola’nın yeni katlanabilir ‘Razr’ modeli üzerinde çalışmalara başladığı yönündeydi. Şimdi de Samsung’un bu alanda yeni bir girişimde bulunacağı ortaya çıktı.

Pandemi Döneminde 200.000 Hacker İlanı Açıldı: İllegal İş Arayanların da Sayısı Arttı

Teknolojinin hızlı gelişimiyle birlikte internetteki güvenliğimiz de hızla tehlikeye girmeye başladı. Pek çok dolandırıcılık yönteminin yanı sıra sahte alışveriş siteleri aracılığıyla kredi kartı dolandırıcılıkları ve şirketlerin hacklenmeleri nedeniyle kişisel verilerinizin ihlali de günümüzün “sıradan” dolandırıcılıklarından birisi olmuş durumda. Özellikle pandemi döneminde pek çok insan eve kapanmış ve market alışverişini bile internetten yapmaya başlamıştı. Durum böyle olunca internet ortamındaki güvenliğimiz çok daha önemli bir konuma gelmişti.