OpenAInin Yeni Yapay Zekası, Sözleri ve Vokalleriyle Birlikte Bir Şarkı Oluşturabiliyor

Yapay zeka alanında çalışma yapan OpenAI, geliştirdiği birçok yapay zeka aracının yanına bir yenisinin daha katıldığını açıkladı. OpenAI’ın geliştirdiği Jukebox isimli yapay zeka, vokal ve şarkı sözleri ile birlikte şarkı üretme yeteneği ile bugün tanıtıldı. 

23.02.2022 02:00:36 tarihinde yayınlandı.

Yapay zeka alanında çalışma yapan OpenAI, geliştirdiği birçok yapay zeka aracının yanına bir yenisinin daha katıldığını açıkladı. OpenAI’ın geliştirdiği Jukebox isimli yapay zeka, vokal ve şarkı sözleri ile birlikte şarkı üretme yeteneği ile bugün tanıtıldı. 

Jukebox, neredeyse her türden müzik türünün olduğu bir veri seti ile eğitildi. Bu büyük veri seti, Jukebox’un eserleri üzerinde eğitim aldığı sanatçıların yaptıklarına çok benzer yeni şarkılar üretebilmesini sağlıyor. 

Resim yapabilen veya bir sanat eserinin stilini bir görüntüden diğerine aktarabilen yapay zeka uygulamaları gibi Jukebox da müziğin stilini ve türünü nasıl taklit edeceğini buluyor. Jukebox ayrıca belirli şarkıcıların şarkılarının tarzlarını yeniden yaratmaya çalışıyor. 

Jukebox'un nasıl çalıştığını anlatan OpenAI ekibi, yapay zekanın rock, hip-hop ve caz gibi müzik türlerinde şarkılar üretebileceğini söylüyor. OpenAI ekibi, Jukebox’un çeşitli enstrümanların melodi, ritim ve uzun kompozisyonlarının yanında şarkıcıların tarzlarına göre seslerini de yakalayabildiğini söylüyor. 

OpenAI birkaç yıldır yapay zeka ile müzik üretmek için çalışıyor. Ekip daha önce MuseNet isimli yapay zeka ile temel tonlar ve besteler elde edebilmişti. Ancak Jukebox, MuseNet’ten bir adım daha ileri giderek bestelerin yanı sıra vokallerle de şarkı oluşturabiliyor. Bu şekilde çalışan başka bir yapay zeka aracı henüz bulunmuyor. 

Jukebox için şu ana kadar yapılan başvuruların hepsi akademik seviyede kaldı. “Bilgisayar tarafından üretilmiş sahte şarkılar” isimli bir kategori olmadıkça Jukebox’un şarkılarına yaygın bir şekilde rastlamayabiliriz. Çünkü Jukebox hala temel müzik yapısını takip etme yeteneğine sahip değil. Bu nedenle şarkıların nakarat gibi insanları yakalayan bölümleri Jukebox’un ürettiği şarkılarda bulunmuyor. 

OpenAI, yapay zeka alanında ilginç bir girişim ve aynı derecede ilginç bir yapay zeka aracı yayınlama yöntemi kullanıyor. OpenAI ekibi ilk olarak ilginç bir kullanım alanını ortaya koyuyor, daha sonra parametreleri artırarak yarattıkları modeli güçlendiriyorlar. OpenAI, müzik üretebilen yapay zeka alanında da benzer bir yöntem izledi. İlk olarak beste yapabilen MuseNet’i geliştiren ekip daha sonra şarkı sözü ve vokallerle şarkı yapabilen bir yapay zeka olan Jukebox’u geliştirdi. Gelecekte belki de şarkıcıların yaptığı şarkılardan ayrılması çok zor şarkılar yaratabilen bir yapay zeka ile karşılaşabiliriz.

İLGİLİ HABER Facebook, İnsancıl Tavırlara Sahip Yapay Zeka Destekli Sohbet Botu Blenderı Duyurdu

Jukebox’la şu anda şarkı yapmak oldukça uzun bir zaman alıyor. Jukebox’la 1 dakikalık bir şarkı yapmak yaklaşık 9 saat sürüyor. Bu da süreci oldukça uzun hale getiriyor. Ancak süre ne kadar uzun olursa olsun Jukebox oldukça güçlü bir yapay zeka olarak karşımıza çıkıyor. 


Kaynak webtekno.com

 

Xiaomi, Huawei, Oppo ve Vivodan Hızlı Şarj Ortaklığı: Peki Bunun Bize Avantajı Ne Olacak?

Akıllı telefon sektöründeki dengeleri değiştirecek bir gelişme yaşandı. Çin'in en büyük akıllı telefon üreticileri olarak bilinen Huawei, Oppo, Xiaomi ve Vivo, bugün bir araya geldiler ve Çin İletişim Standartları Derneği liderliğinde UFCS isimli bir hızlı şarj protokolüne imza attılar. Atılan imzalar, aslında en çok da kullanıcıya yarayacak gibi görünüyor.

Hız Testinde Yüksek Mbps Çıkmasına Rağmen İnterneti Yavaş Olanlar Buraya: Nedenlerini ve Çözümünü Anlattık!

Yavaş internet, neredeyse her şeyi internet üzerinden hallettiğimiz bir çağda oldukça sinir bozucu bir durum. TV yerine dijital içerik platformlarını izliyor, markete gitmek yerine online sipariş veriyor, çalışma hayatımızı 'masa başı işlerimizde' internet üzerinden hallediyoruz. Bu da hem eskisinden çok daha hızlı, hem de kesintisiz internet ihtiyacı anlamına geliyor.

ABD Gözünü Bitcoin Madencilerine Dikti: Enerji Tüketimleri Hakkında Açıklama Bekleniyor

Kripto paraların gün geçtikçe daha da yaygınlaştığı bilinen bir gerçek. Bu para birimlerinin popülaritesi arttıkça madencilik faaliyetlerinde de yükselme görülüyor. Ancak madencilik, özellikle lider kripto para birimi Bitcoin (BTC) madenciliği sebebiyle oluşan enerji tüketimi de dünyanın gündeminde. Amerika Birleşik Devletleri de Çin’in yasaklarından sonra bu faaliyetlerin en çok boy gösterdiği ülkelerin başında yer alıyor ve bu tartışmaların merkezinde bulunuyor.