Microsoft, Ekran Altı Kameraların Performansını Artıracak Yeni Bir Yapay Zekâ Geliştirdi

Akıllı telefon üreticilerinin ekran gövde oranını artırma çabaları devam ediyor. Bu konuda atılan önemli adımlardan bir tanesi çeşitli çentik tasarımları ve kızaklı kameralardı. Bu konudaki bir sonraki aşama ise ekranları altına gömülü olan kameralar olacak.

22.02.2022 01:00:22 tarihinde yayınlandı.

Akıllı telefon üreticilerinin ekran gövde oranını artırma çabaları devam ediyor. Bu konuda atılan önemli adımlardan bir tanesi çeşitli çentik tasarımları ve kızaklı kameralardı. Bu konudaki bir sonraki aşama ise ekranları altına gömülü olan kameralar olacak.

Telefonun ekranında yer alan selfie kameraları şeffaf OLED ekranların altına yerleştirilecek. Belki bu konudaki en önemli gelişme ise ekranın altına yerleştirilen kameranın yeterli ışığı alarak ortaya kullanılabilir bir fotoğraf çıkarması olacak.

(Bir noktanın fotoğrafının genişletilmiş detayı / T-OLED ekran vasıtasıyla aynı objenin aynı kamerayla çekilmiş hali)

Yukarıda bahsettiğimiz konuyu araştıran Microsoft Research, ekranın piksel yapısından kaynaklanan kırılmanın görüntüyü bulanıklaştırdığını, kontrastı düşürdüğünü, kullanılabilir ışık seviyelerini düşürdüğünü ve hatta bazen görselin içeriğini tamamen engellediğini ifade ediyor. Ekip, söz konusu bu sorunların ekranın piksel tasarımına göre değişiklik gösterdiğini de söylüyor.

Fotoğraflarda yaşanan bu düşüş, tahmin edilebilir şekilde meydana geliyor ve piksel yapısı sebebiyle genellikle yatay yönde oluşuyor. Araştırmacılar, T-OLED ekran fotoğraflarının doğasında olan görüntü düşüşünü telafi etmek için U-Net sinir ağ yapısını kullandı. Bu yapı, sinyal gürültü oranında ve görüntünün bulanıklaşmasında geliştirmeler yapıyor. Söz konusu gelişmeyi aşağıdaki üç fotoğrafta görebilirsiniz;

Normal fotoğraflanmış, orijinal fotoğraf:

T-OLED ekran ile fotoğraflanmış fotoğraf:

Görüntü düzeltmelerinden sonra:

Fotoğraf çekmeye yapay zekânın dâhil edilmesi arka planı bulanıklaştırma ya da değiştirme gibi ve daha iyi ve doğal görüntülü çağrılara izin veren diğer video manipülasyon teknikleri gibi ilginç tekniklere de izin veriyor.


Kaynak webtekno.com

 

2. El Otomobil Sitelerine Açılan Soruşturmanın Nedeni Hakkında Sürpriz İddia

Dün sizlerle paylaştığımız bir haberimizde, Türkiye'de hizmet veren dört ikinci el araç satış platformuna soruşturma açıldığından bahsetmiştik. Rekabet Kurumu'nun yaptığı açıklamada Arabam.com, Vava Cars, Letgo ve Araba Sepeti'nin 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun’un 4. maddesini ihlal etmiş olabilecekleri belirtilmişti. Bu madde, şirketlerin iş birliği içerisinde hareket etmelerinin yasak olduğunu belirtiyordu.

AMD GPU ile Tam Bir Oyun Canavarı Olan Mobil İşlemci Samsung Exynos 2200 Tanıtıldı

Güney Koreli teknoloji devi Samsung, düzenlediği bir etkinlikte 2022 model amiral gemisi telefonlarına hayat verecek yepyeni işlemcisi Exynos 2200'ü duyurdu. 4 adet Cortex-A510, 3 adet Cortex-A710 ve 1 adet de Cortex-X2 çekirdeğine sahip olan işlemci, en çok da sahip olduğu dahili GPU ile dikkat çekecek gibi görünüyor. Zira AMD, bu işlemci ile mobil cihaz dünyasına da resmen girmiş oldu.

Milli Eğitim Bakanının Metaverse Açıklamaları Sonrası Eğitimde Metaversee Hayır Etiketi Gündem Oldu: İşte Gelen Garip Tepkiler

‘İnternetin geleceği’ olarak nitelendirilen metaverse, son zamanlarda oldukça popüler hâle gelmiş durumda. Facebook’un uğruna adını değiştirdiği ve birçok şirket tarafından milyonlarca dolar yatırım yapılan bu kavram, gelecekte insanların gündelik hayatındaki birçok işinin dijital evrenler üzerinden halledilebilmesine olanak tanımayı amaçlıyor. Türkiye’nin de dahil olduğu birçok ülke de bu konuda hedefleri olduğunu açıklıyor.

Facebookun Yüzünüzdeki İfadelerden Bile Para Kazanacağını Gösteren Metaverse Patenti Ortaya Çıktı

Geçtiğimiz yılın ekim ayında Facebook, günümüz dünyasını kökünden değiştirecek bir sonraki atılım olan metaverse projesini tanıtmıştı. Aynı sunumda yeni ismini de ‘Meta’ olarak değiştirdiğini açıklayan şirket, metaverse hayalini nasıl gerçek dünyaya taşımayı planladığını gösteren bazı patent başvurularında bulundu.